Paikallisesti valmistettu, napolilainen pizzauuni pian jokaisen puutarhassa

05.08.2021

PRO Valut 3Tero Kivimäki perusti viime vuonna PRO-Valut Oy -yrityksen yhdessä Reijo Sarvelan ja Joni Viitamäen kanssa. Heidän tavoitteenaan on kehittää, valmistaa ja myydä kestäviä pizzauuneja yksityiseen ulkokäyttöön. Tuotteita myydään markkinointinimellä Brickorstone.

Jotkut kuvailevat aitoa napolilaista pizzaa lähes uskonnolliseksi kokemukseksi, ja nykyään yhä useammat haluavatkin hankkia oman pizzauunin kesäkeittiöön tai puutarhaan. Yritysidea, jota laihialaisyritys PRO-Valut Oy on työstänyt jo parin vuoden ajan, on siis ajan hermolla. Nyt ollaankin loppusuoralla yrityksen oman Brickorstone-pizzauunin myynnin ja markkinoinnin käynnistymisessä.

Yrityksen takana on kolmikko Tero Kivimäki, Reijo Sarvela ja Joni Viitamäki. Kivimäki on toiminut hieman yli 20 vuotta pelti- ja rakennusalan yrittäjänä Tekipelti Oy -yrityksessään.

– Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta ja tämän tuotteen kehittämisestä syntyi, kun Sarvelan oma tuotekehittely, joka perustui moninkertaisesti kalliimpaan teknologiaan, ei ollutkaan toteutettavissa. Hänen ammattitaitonsa ja pitkä kokemus muurauksesta ja uunien suunnittelusta ovat olleet perustana kehitystyössä, jota tehtiin yhteistyössä yhteisen tuttavan kanssa, jonka perhe pyörittää vastaavaa yritystä Turkissa. Kun valumallit olivat valmiit, teimme eri alihankkijoiden kanssa sopimukset pizzauunin kaikkien osien valmistamisesta. Varsinaisen valun tekee Tiileri, Kivimäki kertoo.

PRO Valut 5Valumuotit on kehitetty ELY-keskuksen kehittämistuen avulla, ja itse valun suorittaa alihankkija.

Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

– Monet myös rakentavat ja valavat omat pizzauuninsa, esimerkiksi käyttämällä jumppapalloja muotona, mutta useinkaan ne eivät kestä pidemmässä käytössä vaan halkeilevat, Kivimäki toteaa.

Kehitystyöhön yritys haki tukea VASEKin avulla. Yritysneuvoja Antti Alasaari tarjosi myös hyviä neuvoja ja vinkkejä sekä toimi auttavana kätenä itse yrityksen perustamisessa viime vuonna.

– Olen myös aiemmin saanut apua VASEKilta tukihakemusten tekemiseen, ja Alasaari on ollut tärkeä tuki koko tässä prosessissa, joka on valitettavasti venynyt hieman. Näin jälkikäteen ajateltuna pandemia olisi voinut antaa myynnillemme hyvän lähtölaukauksen. Monet ovat ennemmin sijoittaneet taloihinsa ja koteihinsa sen sijaan, että olisivat lähteneet ulkomaille, Kivimäki toteaa.

Alasaari näkee tuotteessa potentiaalia – myös kansainvälisellä tasolla.

– Yritysneuvojana innostun aina, kun uusia, ammattitaitoisia yrityksiä perustetaan oman, uuden tuotteen ympärille. PRO-Valut Oy -yrityksessä yhdistyy montaa erilaista osaamista, ja olen varma, että heidän kotimainen tuotteensa löytyy tulevaisuudessa monesta puutarhasta. Pandemian myötä pihaan panostetaan enemmän, ja erityisesti kesäkeittiöt ovat yhä suositumpia, Alasaari huomauttaa.

PRO Valut 7Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

Tarkoituksena on, että myynti tapahtuu lähinnä yrityksen oman verkkokaupan kautta. Verkkokauppa on jo julkaistu, mutta sitä kehitellään vielä eteenpäin.

– Toistaiseksi siellä myydään vain uunin valettuja osia, mutta ajatuksena on, että jatkossa sieltä pystyy ostamaan koko rakennussarjan ja myös valmiin paketin. Siihen kuuluvat myös luukku ja savupiippu, rappausmateriaalit ja tietysti uunin pohja eli pizzakivi, Kivimäki lisää.

Pizzakivi mahdollistaa uunin lämpötilan pitämisen korkealla ja tasaisella tasolla, ja sitä tarvitaan ehdottomasti kiviuunipizzan paistamiseen.

Brickorstone-uunia lämmitetään luonnollisesti tavallisella polttopuulla, mieluiten koivupuulla, ja sitä voidaan käyttää myös leivontaan tai muuhun ruoanlaittoon.

– Me itse pidämme sitä pizzauunien Mersuna, Kivimäki päättää hymyillen.

PRO Valut 9

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä PRO Valut Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

FREYR on toimittanut Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelman

27.01.2022 | Uutiset
FREYR Batteryn kennotehdasvalmistelu on Suomen ensimmäinen ison kokoluokan kennohanke, ja olemme erittäin iloisia, että valmistelu on edennyt tähän vaiheeseen.
Lue lisää

Citylogistiikka tutkimuskohteena Jaakko Hakalan opinnäytetyössä

27.01.2022 | Uutiset
Insinööri Jaakko Hakalan logistiikan tutkinto-ohjelmaan kuuluva opinnäytetyö Citylogistiikan ja sähkökäyttöisen liikkumisen tulevaisuus Vaasassa valmistui loppuvuodesta 2021. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellut vaasalainen Hakala keskittyi tutkimuksessaan selvittämään citylogistiikan ja sähköä käyttövoimanaan käyttävän liikenteen tulevaisuuden mahdollisuuksia Vaasassa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

27.01.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.01.2022 | Uutiset
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!
Lue lisää

Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta.
Lue lisää

30 vuotta tarinoita todellisesta elämästä – historian havinaa ja uusia tuulia Startian kanavissa

19.01.2022 | Uutiset
Startia on tarjonnut uusyrityspalveluja Vaasan seudulla jo 30 vuoden ajan. Suurempia juhlallisuuksia kaavaillaan Startian oikean syntymäpäivän ja syyskuun valtakunnallisen yrittäjänpäivän paikkeille, mutta ajatuksena on, että vuosipäivää huomioidaan koko vuoden 2022 ajan sosiaalisen median kanavissamme.
Lue lisää

Pohjoismaiden hiilineutraalille akkuklusterille hiilineutraalia logistiikkaa

13.01.2022 | Uutiset
Yhteiskuntamme on sähköistymässä kiihtyvällä vauhdilla. Sähköinen liikenne – puhutaan sitten sähköautoista, sähkörekoista, hybridilaivoista tai pienistä sähkölentokoneista – on tulossa osaksi arkipäivää myös Suomessa.
Lue lisää

Yksi Euroopan ensimmäisistä akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaista suunnitteilla Vaasaan

11.01.2022 | Uutiset
Suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen (Memorandum of Understanding) Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.
Lue lisää