Paikallisesti valmistettu, napolilainen pizzauuni pian jokaisen puutarhassa

05.08.2021

PRO Valut 3Tero Kivimäki perusti viime vuonna PRO-Valut Oy -yrityksen yhdessä Reijo Sarvelan ja Joni Viitamäen kanssa. Heidän tavoitteenaan on kehittää, valmistaa ja myydä kestäviä pizzauuneja yksityiseen ulkokäyttöön. Tuotteita myydään markkinointinimellä Brickorstone.

Jotkut kuvailevat aitoa napolilaista pizzaa lähes uskonnolliseksi kokemukseksi, ja nykyään yhä useammat haluavatkin hankkia oman pizzauunin kesäkeittiöön tai puutarhaan. Yritysidea, jota laihialaisyritys PRO-Valut Oy on työstänyt jo parin vuoden ajan, on siis ajan hermolla. Nyt ollaankin loppusuoralla yrityksen oman Brickorstone-pizzauunin myynnin ja markkinoinnin käynnistymisessä.

Yrityksen takana on kolmikko Tero Kivimäki, Reijo Sarvela ja Joni Viitamäki. Kivimäki on toiminut hieman yli 20 vuotta pelti- ja rakennusalan yrittäjänä Tekipelti Oy -yrityksessään.

– Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta ja tämän tuotteen kehittämisestä syntyi, kun Sarvelan oma tuotekehittely, joka perustui moninkertaisesti kalliimpaan teknologiaan, ei ollutkaan toteutettavissa. Hänen ammattitaitonsa ja pitkä kokemus muurauksesta ja uunien suunnittelusta ovat olleet perustana kehitystyössä, jota tehtiin yhteistyössä yhteisen tuttavan kanssa, jonka perhe pyörittää vastaavaa yritystä Turkissa. Kun valumallit olivat valmiit, teimme eri alihankkijoiden kanssa sopimukset pizzauunin kaikkien osien valmistamisesta. Varsinaisen valun tekee Tiileri, Kivimäki kertoo.

PRO Valut 5Valumuotit on kehitetty ELY-keskuksen kehittämistuen avulla, ja itse valun suorittaa alihankkija.

Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

– Monet myös rakentavat ja valavat omat pizzauuninsa, esimerkiksi käyttämällä jumppapalloja muotona, mutta useinkaan ne eivät kestä pidemmässä käytössä vaan halkeilevat, Kivimäki toteaa.

Kehitystyöhön yritys haki tukea VASEKin avulla. Yritysneuvoja Antti Alasaari tarjosi myös hyviä neuvoja ja vinkkejä sekä toimi auttavana kätenä itse yrityksen perustamisessa viime vuonna.

– Olen myös aiemmin saanut apua VASEKilta tukihakemusten tekemiseen, ja Alasaari on ollut tärkeä tuki koko tässä prosessissa, joka on valitettavasti venynyt hieman. Näin jälkikäteen ajateltuna pandemia olisi voinut antaa myynnillemme hyvän lähtölaukauksen. Monet ovat ennemmin sijoittaneet taloihinsa ja koteihinsa sen sijaan, että olisivat lähteneet ulkomaille, Kivimäki toteaa.

Alasaari näkee tuotteessa potentiaalia – myös kansainvälisellä tasolla.

– Yritysneuvojana innostun aina, kun uusia, ammattitaitoisia yrityksiä perustetaan oman, uuden tuotteen ympärille. PRO-Valut Oy -yrityksessä yhdistyy montaa erilaista osaamista, ja olen varma, että heidän kotimainen tuotteensa löytyy tulevaisuudessa monesta puutarhasta. Pandemian myötä pihaan panostetaan enemmän, ja erityisesti kesäkeittiöt ovat yhä suositumpia, Alasaari huomauttaa.

PRO Valut 7Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

Tarkoituksena on, että myynti tapahtuu lähinnä yrityksen oman verkkokaupan kautta. Verkkokauppa on jo julkaistu, mutta sitä kehitellään vielä eteenpäin.

– Toistaiseksi siellä myydään vain uunin valettuja osia, mutta ajatuksena on, että jatkossa sieltä pystyy ostamaan koko rakennussarjan ja myös valmiin paketin. Siihen kuuluvat myös luukku ja savupiippu, rappausmateriaalit ja tietysti uunin pohja eli pizzakivi, Kivimäki lisää.

Pizzakivi mahdollistaa uunin lämpötilan pitämisen korkealla ja tasaisella tasolla, ja sitä tarvitaan ehdottomasti kiviuunipizzan paistamiseen.

Brickorstone-uunia lämmitetään luonnollisesti tavallisella polttopuulla, mieluiten koivupuulla, ja sitä voidaan käyttää myös leivontaan tai muuhun ruoanlaittoon.

– Me itse pidämme sitä pizzauunien Mersuna, Kivimäki päättää hymyillen.

PRO Valut 9

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä PRO Valut Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Dermoshopille valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

25.09.2021 | Uutiset
Vahva Dermosil-brändi ja verkkokauppa ovat Dermoshopin menestyksen kivijalat. Yritys lanseerasi ensimmäisen version verkkokaupasta jo 25 vuotta sitten.
Lue lisää

Kestävä Pohjanmaa-hanke mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9.

21.09.2021 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke on mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9. Maakunnan yhteisellä tapahtumaviikolla matkailualan parissa työskenteleville tarjotaan erinomainen tilaisuus kuulla muun muassa Miksi toiminta kestävän matkailun periaatteiden mukaan on yhä tärkeämpää sekä Sustainable Travel Finland (STF) vastuullisen matkailun ohjelman merkityksestä kilpailukeinona
Lue lisää

Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla.
Lue lisää

Koko Suomi voi nyt äänestää maailman onnellisinta ihmistä

15.09.2021 | Uutiset
Toimittaja Maria Veitola vieraili elokuussa Vaasan seudulla syventyäkseen maailman onnellisimman paikan onnellisuuteen. Veitola tapasi etsintäkuulutuksen kautta löydetyt kolme vaasanseutulaista, jotka ovat ehdolla maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Vierailuista kootun Maria & maailman onnellisimmat -videosarjan perusteella jokainen voi äänestää kolmikosta mielestään onnellisinta.
Lue lisää

Energy Academy kokoaa Vaasan seudun kärkiyritykset ja korkeakoulut ainutlaatuiseen yhteistyöhön

13.09.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden energiapääkaupungissa Vaasassa on kasvava energiaklusteri, ja uutiset akkuteollisuusalueen kehityksestä vahvistavat seudun hyviä tulevaisuuden näkymiä. Uudella korkeakoulujen ja yritysten yhteisellä Energy Academy -toimintamallilla lisätään entisestään alueen vetovoimaa opiskelijoille ja valmistuneille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.09.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Erämaa ja luonto työpaikkana

08.09.2021 | Uutiset
Puolitoista vuotta sitten maailma muuttui, ja moni joutui yllättäen kohtaamaan uuden ja erilaisen arjen. Niinpä keväällä 2020 metsä ja luonto olivat ratkaisevassa roolissa monen suomalaisen hyvinvoinnissa, ja kiinnostus ulkoiluharrastukseen on kasvanut edelleen siitä lähtien. Erä- ja tunturiopas Fred Södergran oli vuotta aiemmin perustanut oman yrityksen, ja nyt hän odottaa innolla pääsevänsä laajentamaan liiketoimintaansa ja ratsastamaan sen suuren ulkoilukiinnostuksen aallonharjalla, joka...
Lue lisää

Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021 | Uutiset
Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää