Paikallisesti valmistettu, napolilainen pizzauuni pian jokaisen puutarhassa

05.08.2021

PRO Valut 3Tero Kivimäki perusti viime vuonna PRO-Valut Oy -yrityksen yhdessä Reijo Sarvelan ja Joni Viitamäen kanssa. Heidän tavoitteenaan on kehittää, valmistaa ja myydä kestäviä pizzauuneja yksityiseen ulkokäyttöön. Tuotteita myydään markkinointinimellä Brickorstone.

Jotkut kuvailevat aitoa napolilaista pizzaa lähes uskonnolliseksi kokemukseksi, ja nykyään yhä useammat haluavatkin hankkia oman pizzauunin kesäkeittiöön tai puutarhaan. Yritysidea, jota laihialaisyritys PRO-Valut Oy on työstänyt jo parin vuoden ajan, on siis ajan hermolla. Nyt ollaankin loppusuoralla yrityksen oman Brickorstone-pizzauunin myynnin ja markkinoinnin käynnistymisessä.

Yrityksen takana on kolmikko Tero Kivimäki, Reijo Sarvela ja Joni Viitamäki. Kivimäki on toiminut hieman yli 20 vuotta pelti- ja rakennusalan yrittäjänä Tekipelti Oy -yrityksessään.

– Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta ja tämän tuotteen kehittämisestä syntyi, kun Sarvelan oma tuotekehittely, joka perustui moninkertaisesti kalliimpaan teknologiaan, ei ollutkaan toteutettavissa. Hänen ammattitaitonsa ja pitkä kokemus muurauksesta ja uunien suunnittelusta ovat olleet perustana kehitystyössä, jota tehtiin yhteistyössä yhteisen tuttavan kanssa, jonka perhe pyörittää vastaavaa yritystä Turkissa. Kun valumallit olivat valmiit, teimme eri alihankkijoiden kanssa sopimukset pizzauunin kaikkien osien valmistamisesta. Varsinaisen valun tekee Tiileri, Kivimäki kertoo.

PRO Valut 5Valumuotit on kehitetty ELY-keskuksen kehittämistuen avulla, ja itse valun suorittaa alihankkija.

Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

– Monet myös rakentavat ja valavat omat pizzauuninsa, esimerkiksi käyttämällä jumppapalloja muotona, mutta useinkaan ne eivät kestä pidemmässä käytössä vaan halkeilevat, Kivimäki toteaa.

Kehitystyöhön yritys haki tukea VASEKin avulla. Yritysneuvoja Antti Alasaari tarjosi myös hyviä neuvoja ja vinkkejä sekä toimi auttavana kätenä itse yrityksen perustamisessa viime vuonna.

– Olen myös aiemmin saanut apua VASEKilta tukihakemusten tekemiseen, ja Alasaari on ollut tärkeä tuki koko tässä prosessissa, joka on valitettavasti venynyt hieman. Näin jälkikäteen ajateltuna pandemia olisi voinut antaa myynnillemme hyvän lähtölaukauksen. Monet ovat ennemmin sijoittaneet taloihinsa ja koteihinsa sen sijaan, että olisivat lähteneet ulkomaille, Kivimäki toteaa.

Alasaari näkee tuotteessa potentiaalia – myös kansainvälisellä tasolla.

– Yritysneuvojana innostun aina, kun uusia, ammattitaitoisia yrityksiä perustetaan oman, uuden tuotteen ympärille. PRO-Valut Oy -yrityksessä yhdistyy montaa erilaista osaamista, ja olen varma, että heidän kotimainen tuotteensa löytyy tulevaisuudessa monesta puutarhasta. Pandemian myötä pihaan panostetaan enemmän, ja erityisesti kesäkeittiöt ovat yhä suositumpia, Alasaari huomauttaa.

PRO Valut 7Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

Tarkoituksena on, että myynti tapahtuu lähinnä yrityksen oman verkkokaupan kautta. Verkkokauppa on jo julkaistu, mutta sitä kehitellään vielä eteenpäin.

– Toistaiseksi siellä myydään vain uunin valettuja osia, mutta ajatuksena on, että jatkossa sieltä pystyy ostamaan koko rakennussarjan ja myös valmiin paketin. Siihen kuuluvat myös luukku ja savupiippu, rappausmateriaalit ja tietysti uunin pohja eli pizzakivi, Kivimäki lisää.

Pizzakivi mahdollistaa uunin lämpötilan pitämisen korkealla ja tasaisella tasolla, ja sitä tarvitaan ehdottomasti kiviuunipizzan paistamiseen.

Brickorstone-uunia lämmitetään luonnollisesti tavallisella polttopuulla, mieluiten koivupuulla, ja sitä voidaan käyttää myös leivontaan tai muuhun ruoanlaittoon.

– Me itse pidämme sitä pizzauunien Mersuna, Kivimäki päättää hymyillen.

PRO Valut 9

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä PRO Valut Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää