Paikallisesti valmistettu, napolilainen pizzauuni pian jokaisen puutarhassa

05.08.2021

PRO Valut 3Tero Kivimäki perusti viime vuonna PRO-Valut Oy -yrityksen yhdessä Reijo Sarvelan ja Joni Viitamäen kanssa. Heidän tavoitteenaan on kehittää, valmistaa ja myydä kestäviä pizzauuneja yksityiseen ulkokäyttöön. Tuotteita myydään markkinointinimellä Brickorstone.

Jotkut kuvailevat aitoa napolilaista pizzaa lähes uskonnolliseksi kokemukseksi, ja nykyään yhä useammat haluavatkin hankkia oman pizzauunin kesäkeittiöön tai puutarhaan. Yritysidea, jota laihialaisyritys PRO-Valut Oy on työstänyt jo parin vuoden ajan, on siis ajan hermolla. Nyt ollaankin loppusuoralla yrityksen oman Brickorstone-pizzauunin myynnin ja markkinoinnin käynnistymisessä.

Yrityksen takana on kolmikko Tero Kivimäki, Reijo Sarvela ja Joni Viitamäki. Kivimäki on toiminut hieman yli 20 vuotta pelti- ja rakennusalan yrittäjänä Tekipelti Oy -yrityksessään.

– Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta ja tämän tuotteen kehittämisestä syntyi, kun Sarvelan oma tuotekehittely, joka perustui moninkertaisesti kalliimpaan teknologiaan, ei ollutkaan toteutettavissa. Hänen ammattitaitonsa ja pitkä kokemus muurauksesta ja uunien suunnittelusta ovat olleet perustana kehitystyössä, jota tehtiin yhteistyössä yhteisen tuttavan kanssa, jonka perhe pyörittää vastaavaa yritystä Turkissa. Kun valumallit olivat valmiit, teimme eri alihankkijoiden kanssa sopimukset pizzauunin kaikkien osien valmistamisesta. Varsinaisen valun tekee Tiileri, Kivimäki kertoo.

PRO Valut 5Valumuotit on kehitetty ELY-keskuksen kehittämistuen avulla, ja itse valun suorittaa alihankkija.

Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

– Monet myös rakentavat ja valavat omat pizzauuninsa, esimerkiksi käyttämällä jumppapalloja muotona, mutta useinkaan ne eivät kestä pidemmässä käytössä vaan halkeilevat, Kivimäki toteaa.

Kehitystyöhön yritys haki tukea VASEKin avulla. Yritysneuvoja Antti Alasaari tarjosi myös hyviä neuvoja ja vinkkejä sekä toimi auttavana kätenä itse yrityksen perustamisessa viime vuonna.

– Olen myös aiemmin saanut apua VASEKilta tukihakemusten tekemiseen, ja Alasaari on ollut tärkeä tuki koko tässä prosessissa, joka on valitettavasti venynyt hieman. Näin jälkikäteen ajateltuna pandemia olisi voinut antaa myynnillemme hyvän lähtölaukauksen. Monet ovat ennemmin sijoittaneet taloihinsa ja koteihinsa sen sijaan, että olisivat lähteneet ulkomaille, Kivimäki toteaa.

Alasaari näkee tuotteessa potentiaalia – myös kansainvälisellä tasolla.

– Yritysneuvojana innostun aina, kun uusia, ammattitaitoisia yrityksiä perustetaan oman, uuden tuotteen ympärille. PRO-Valut Oy -yrityksessä yhdistyy montaa erilaista osaamista, ja olen varma, että heidän kotimainen tuotteensa löytyy tulevaisuudessa monesta puutarhasta. Pandemian myötä pihaan panostetaan enemmän, ja erityisesti kesäkeittiöt ovat yhä suositumpia, Alasaari huomauttaa.

PRO Valut 7Perusajatuksena on, että uunin pitäisi olla parasta laatua ja olla niin kestävä, että se kestää ja säilyttää pizzauunin vaatimat korkeat lämpötilat. Tavallisen kiertoilmauunin maksimilämpötila on usein 300 °C, joka ei riitä todella hyvän pizzan paistamiseen. Jos haluaa tehdä oikean napolilaisen pizzan, tarvitaan pizzauuni, joka kestää vähintään 450 °C.

Tarkoituksena on, että myynti tapahtuu lähinnä yrityksen oman verkkokaupan kautta. Verkkokauppa on jo julkaistu, mutta sitä kehitellään vielä eteenpäin.

– Toistaiseksi siellä myydään vain uunin valettuja osia, mutta ajatuksena on, että jatkossa sieltä pystyy ostamaan koko rakennussarjan ja myös valmiin paketin. Siihen kuuluvat myös luukku ja savupiippu, rappausmateriaalit ja tietysti uunin pohja eli pizzakivi, Kivimäki lisää.

Pizzakivi mahdollistaa uunin lämpötilan pitämisen korkealla ja tasaisella tasolla, ja sitä tarvitaan ehdottomasti kiviuunipizzan paistamiseen.

Brickorstone-uunia lämmitetään luonnollisesti tavallisella polttopuulla, mieluiten koivupuulla, ja sitä voidaan käyttää myös leivontaan tai muuhun ruoanlaittoon.

– Me itse pidämme sitä pizzauunien Mersuna, Kivimäki päättää hymyillen.

PRO Valut 9

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä PRO Valut Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää