Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022

097A1562 1920px

Vaasan seudulla oli alkusyksyllä myynnissä kymmeniä yrityksiä. VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoiden Kjell Nydahlin ja Antti Alasaaren listoilla oli elokuussa 64 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa. Osa niistä on ns. hiljaisessa myynnissä, eikä niistä ole olemassa mitään myynti-ilmoitusta netissä tai päivälehdissä. Myynnissä oli ja on edelleen yrityksiä usealta eri alalta: ravintoloita, kauppoja sekä tuotanto- ja palvelualan yrityksiä.

Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.

– On sarjayrittäjiä, jotka etsivät jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi on yrittäjiä, jotka etsivät muita saman alan yrityksiä kasvattaakseen omaa yritystään. Joko niin, että toiminnot sulautetaan yhteen tai niin, että ostajaehdokkaan oman yrityksen toimintaa monipuolistetaan. Joskus halutaan ostaa kilpailija pois, toisinaan halutaan ostaa asiakkuuksia. Yhä yleisempää on se, että yritys halutaan ostaa sen pätevän työvoiman vuoksi, Alasaari kertoo.

Kysyntää erityisesti omia tuotteita valmistavista yrityksistä

097A1270 rajattuNydahlin mukaan useimmiten kysellään pieniä teollisuusyrityksiä, yrityksiä, jotka valmistavat omia tuotteita tai kaupan alan yrityksiä.

– Jos sinulla on tuotantoa, kannattava vähittäiskaupan liike tai teollisuusyritys ja yhtään on käynyt mielessä, että yrityksestä luopuminen voisi olla ajankohtaista, kannattaa ilmoittaa myyntihalukkuudesta meille. Jos kiinnostunut ostajaehdokas kyselee meiltä vastaavanlaista yritystä, tiedämme saattaa myyjän ja ostajaehdokkaan yhteen. Luonnollisesti palvelumme on luottamuksellista, joten emme paljasta myytävää yritystä yksilöiviä tietoja ostajaehdokkaalle ilman myyjän lupaa, Nydahl painottaa.

Yrityskauppaneuvotteluihin yleensä liittyy salassapitosopimukset ja joskus aiesopimukset ja niissä edetään tietyssä järjestyksessä. VASEKin omistajanvaihdosneuvojat auttavat kaupan molempia osapuolia etenemään prosessissa oikeassa järjestyksessä.

Yritys myyntikuntoon

Jos nyt tämän jutun luettuaan yrittäjälle tulee mieleen, että sen oman yrityksen voisikin myydä, neuvovat Nydahl ja Alasaari aloittamaan myyntikuntoon laittamisella.

– Meillä on yli 20 ostajan lista, josta voi löytyä toiminnallesi nopeastikin uusi vetäjä, he kertovat.

– Järjestele yrityksesi asiat niin, että se on mahdollisimman selkeä ja houkutteleva ostokohde. Yrityksen tulee olla kannattava, tuotteiden hyviä ja asiakassuhteiden toimivia. Pyri mahdollisuuksien mukaan tekemään yrityksen toiminnasta mahdollisimman riippumaton omasta työpanoksestasi. Laita kaikki paperit järjestykseen ja huolehdi luvat kuntoon sekä rekisteröintitiedot ajan tasalle. Tarkista myös, että kaikki yrityksen sopimukset, työsopimukset mukaan lukien, on dokumentoitu, Alasaari listaa ja muistuttaa lukaisemaan omistajanvaihdosoppaan, joka on suunnattu yrityksen myyjälle.

Startian asiantuntijakumppani tilitoimisto Bäck & Vilén muistuttaa yrityskaupan oikeasta ajoituksesta:

– Jos tarkoituksenasi on myydä yritys, se tulee tehdä silloin, kun yrityksellä menee mahdollisimman hyvin, koska silloin kauppa hyödyttää sinua eniten. Myyntipäätös kannattaa lisäksi tehdä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä, kun virtaa vielä riittää loppukiriä varten – yrityskaupat voivat olla uuvuttavia, sanoo Bäck & Vilénin yrityskonsultti Per Vilén.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää