Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020

pexels fauxels 3184465Koronakevät löi yrityksiä polvilleen ja aiheutti monille yrityksille taloudellisia haasteita. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonta joutui tilanteen vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti.

– Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja. Uusia aloitettiin tavallista vähemmän. Nyt syksyllä on aloitettu myös uusia valmisteluprosesseja ennen yrityksen myymistä tai siirtämistä seuraavalle sukupolvelle, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo.

VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoiden tiedossa on tällä hetkellä noin 60 yritystä, joille etsitään uutta omistajaa. Yritykset ovat ravintola-alan ja matkailualan yrityksiä, erilaisia kaupan- tai palvelualan yrityksiä, rakennus- ja kuljetusalan yrityksiä tai pienteollisuusyrityksiä.

– Nyt voisi sanoa valikoiman olevan kohdillaan, Nydahl hymyilee ja jatkaa:

– Jos kiinnostaa ryhtyä yrittäjäksi valmiin yrityksen omistajana, kannattaa ottaa meihin yhteyttä. Moni näistä yrityksistä on hiljaisessa myynnissä, joten myynti-ilmoitusta ei löydy mistään netin kauppapaikoilta.

Uusyrityskeskus Startiassa käydään yrittäjyyttä suunnittelevien kanssa läpi yrittäjyyden eri vaihtoehdot. Yritysidean, yritysmuodon ja monen muun seikan lisäksi keskustellaan siis myös yrityksen ostamisesta.

– Monet uudet asiakkaamme kertovat, että myös yritysosto kiinnostaa. Aina ei kuitenkaan juuri silloin löydy sopivaa myynnissä olevaa yritystä, mutta välillä myyjä ja potentiaalinen ostaja kohtaavat nopeastikin neuvontamme kautta, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Yrityksen omistajanvaihdos ei ole mikään pieni juttu, ja yhden yrityksen ympärillä edistetään samanaikaisesti useampaa prosessia:

– Autamme yrityksen myyjää laittamaan yrityksensä myyntikuntoon, määrittelemään sen arvon ja löytämään sille ostajan. Asiantuntijaverkostomme avulla voimme auttaa myös sopimus- ja verotusasioissa. Yrityksen ostajan kanssa valmistelemme rahoitusta ja autamme sopimusasioissa. Mikäli ostaja on samalla uusi yrittäjä, hänen kanssaan käydään läpi kaikki yrittämiseen liittyvät perusasiat, yritysneuvoja Antti Alasaari listaa.

Nydahl muistuttaa, että toimivien, elinvoimaisten yritysten siirtyminen sujuvasti uudelle omistajalle on paitsi koko seudun etu, myös kaupan osapuolien etu:

– Yritys on usein yrittäjän elämäntyö, jonka jatkon hän haluaa turvata. Usein vanha yrittäjä jää joksikin aikaa uuden omistajan avuksi ja jakaa osaamisensa ja kertyneen hiljaisen tiedon eteenpäin. Uusi omistaja pääsee heti vauhtiin valmiin asiakaskunnan, toimivien tilojen ja usein myös osaavan henkilökunnan kanssa.

 

  • Sujuvia omistajanvaihdosprosesseja edistetään Vaasan seudulla maaseutuohjelmasta rahoituksensa saavan Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen puitteissa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen kanssa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää