Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020

pexels fauxels 3184465Koronakevät löi yrityksiä polvilleen ja aiheutti monille yrityksille taloudellisia haasteita. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonta joutui tilanteen vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti.

– Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja. Uusia aloitettiin tavallista vähemmän. Nyt syksyllä on aloitettu myös uusia valmisteluprosesseja ennen yrityksen myymistä tai siirtämistä seuraavalle sukupolvelle, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo.

VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoiden tiedossa on tällä hetkellä noin 60 yritystä, joille etsitään uutta omistajaa. Yritykset ovat ravintola-alan ja matkailualan yrityksiä, erilaisia kaupan- tai palvelualan yrityksiä, rakennus- ja kuljetusalan yrityksiä tai pienteollisuusyrityksiä.

– Nyt voisi sanoa valikoiman olevan kohdillaan, Nydahl hymyilee ja jatkaa:

– Jos kiinnostaa ryhtyä yrittäjäksi valmiin yrityksen omistajana, kannattaa ottaa meihin yhteyttä. Moni näistä yrityksistä on hiljaisessa myynnissä, joten myynti-ilmoitusta ei löydy mistään netin kauppapaikoilta.

Uusyrityskeskus Startiassa käydään yrittäjyyttä suunnittelevien kanssa läpi yrittäjyyden eri vaihtoehdot. Yritysidean, yritysmuodon ja monen muun seikan lisäksi keskustellaan siis myös yrityksen ostamisesta.

– Monet uudet asiakkaamme kertovat, että myös yritysosto kiinnostaa. Aina ei kuitenkaan juuri silloin löydy sopivaa myynnissä olevaa yritystä, mutta välillä myyjä ja potentiaalinen ostaja kohtaavat nopeastikin neuvontamme kautta, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Yrityksen omistajanvaihdos ei ole mikään pieni juttu, ja yhden yrityksen ympärillä edistetään samanaikaisesti useampaa prosessia:

– Autamme yrityksen myyjää laittamaan yrityksensä myyntikuntoon, määrittelemään sen arvon ja löytämään sille ostajan. Asiantuntijaverkostomme avulla voimme auttaa myös sopimus- ja verotusasioissa. Yrityksen ostajan kanssa valmistelemme rahoitusta ja autamme sopimusasioissa. Mikäli ostaja on samalla uusi yrittäjä, hänen kanssaan käydään läpi kaikki yrittämiseen liittyvät perusasiat, yritysneuvoja Antti Alasaari listaa.

Nydahl muistuttaa, että toimivien, elinvoimaisten yritysten siirtyminen sujuvasti uudelle omistajalle on paitsi koko seudun etu, myös kaupan osapuolien etu:

– Yritys on usein yrittäjän elämäntyö, jonka jatkon hän haluaa turvata. Usein vanha yrittäjä jää joksikin aikaa uuden omistajan avuksi ja jakaa osaamisensa ja kertyneen hiljaisen tiedon eteenpäin. Uusi omistaja pääsee heti vauhtiin valmiin asiakaskunnan, toimivien tilojen ja usein myös osaavan henkilökunnan kanssa.

 

  • Sujuvia omistajanvaihdosprosesseja edistetään Vaasan seudulla maaseutuohjelmasta rahoituksensa saavan Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen puitteissa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen kanssa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Yrittäjillä kuitenkin uskoa tulevaan – vaikeasta tilanteesta huolimatta

26.10.2020 | Uutiset
Keväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.
Lue lisää

EnergyVaasa Talks -webinaareissa esitellään energiateknologian teemoja koko vuoden 2021

22.10.2020 | Uutiset
Kansainvälisen energia-alan huipputapahtuma EnergyWeekin järjestäjät käynnistävät tammikuussa 2021 uuden energia-alan webinaarisarjan EnergyVaasa Talks. Webinaarisarja ulottuu koko vuoden 2021 ajalle, ja webinaarien teemat liittyvät laajasti energiateknologiaan.
Lue lisää

Tarkkana yrityshakemistojen kanssa – Tiedä mihin sitoudut

20.10.2020 | Uutiset
Erilaisten sopimusten tekeminen kuuluu olennaisesti yrittäjän arkeen. Sopimusasioissa on oltava kuitenkin aina tarkkana, ettei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Älä ikinä sovi mitään suullisesti tai puhelimitse, vaan pyydä aina vähintään sähköpostitse myyjän tarjous ja lupaa vastata siihen kirjallisesti tai sähköpostitse.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

20.10.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020 | Uutiset
Erityisesti tämän kevään poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?
Lue lisää

Kiinnostus moottoreihin yhdistää – sivubisneksestä perheyritykseksi

12.10.2020 | Uutiset
Se, että Molpen kylästä löytyi jo ennestään neljä muuta autokorjaamoa ei pelottanut Niklas Sjödahlia. Hän otti kaksi vuotta sitten ratkaisevan askeleen ja siirtyi vakituisesta työpaikasta ja sivutoimiyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi mekaanikkona, peltiseppänä ja maalarina. Nykyään NT-Service on perheyritys, joka työllistää Niklaksen itsensä lisäksi myös kolme muuta työntekijää.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää

Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvonta joutui koronan vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti. – Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja.
Lue lisää