Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020

pexels fauxels 3184465Koronakevät löi yrityksiä polvilleen ja aiheutti monille yrityksille taloudellisia haasteita. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonta joutui tilanteen vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti.

– Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja. Uusia aloitettiin tavallista vähemmän. Nyt syksyllä on aloitettu myös uusia valmisteluprosesseja ennen yrityksen myymistä tai siirtämistä seuraavalle sukupolvelle, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo.

VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoiden tiedossa on tällä hetkellä noin 60 yritystä, joille etsitään uutta omistajaa. Yritykset ovat ravintola-alan ja matkailualan yrityksiä, erilaisia kaupan- tai palvelualan yrityksiä, rakennus- ja kuljetusalan yrityksiä tai pienteollisuusyrityksiä.

– Nyt voisi sanoa valikoiman olevan kohdillaan, Nydahl hymyilee ja jatkaa:

– Jos kiinnostaa ryhtyä yrittäjäksi valmiin yrityksen omistajana, kannattaa ottaa meihin yhteyttä. Moni näistä yrityksistä on hiljaisessa myynnissä, joten myynti-ilmoitusta ei löydy mistään netin kauppapaikoilta.

Uusyrityskeskus Startiassa käydään yrittäjyyttä suunnittelevien kanssa läpi yrittäjyyden eri vaihtoehdot. Yritysidean, yritysmuodon ja monen muun seikan lisäksi keskustellaan siis myös yrityksen ostamisesta.

– Monet uudet asiakkaamme kertovat, että myös yritysosto kiinnostaa. Aina ei kuitenkaan juuri silloin löydy sopivaa myynnissä olevaa yritystä, mutta välillä myyjä ja potentiaalinen ostaja kohtaavat nopeastikin neuvontamme kautta, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Yrityksen omistajanvaihdos ei ole mikään pieni juttu, ja yhden yrityksen ympärillä edistetään samanaikaisesti useampaa prosessia:

– Autamme yrityksen myyjää laittamaan yrityksensä myyntikuntoon, määrittelemään sen arvon ja löytämään sille ostajan. Asiantuntijaverkostomme avulla voimme auttaa myös sopimus- ja verotusasioissa. Yrityksen ostajan kanssa valmistelemme rahoitusta ja autamme sopimusasioissa. Mikäli ostaja on samalla uusi yrittäjä, hänen kanssaan käydään läpi kaikki yrittämiseen liittyvät perusasiat, yritysneuvoja Antti Alasaari listaa.

Nydahl muistuttaa, että toimivien, elinvoimaisten yritysten siirtyminen sujuvasti uudelle omistajalle on paitsi koko seudun etu, myös kaupan osapuolien etu:

– Yritys on usein yrittäjän elämäntyö, jonka jatkon hän haluaa turvata. Usein vanha yrittäjä jää joksikin aikaa uuden omistajan avuksi ja jakaa osaamisensa ja kertyneen hiljaisen tiedon eteenpäin. Uusi omistaja pääsee heti vauhtiin valmiin asiakaskunnan, toimivien tilojen ja usein myös osaavan henkilökunnan kanssa.

 

  • Sujuvia omistajanvaihdosprosesseja edistetään Vaasan seudulla maaseutuohjelmasta rahoituksensa saavan Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen puitteissa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen kanssa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää