Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021

pexels sindre strom 940881

Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella. Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämässä muutosvalmennuswebinaarissa Lasse Norrgård ja Jarno Dahl TimeOut Muutosvalmennus Oy:stä yhdessä Samuel Bromanin, Broman Law johdatteli kuulijoita ajattelemaan muutosta, erilaisia haasteita sekä selviytymiskeinoja.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl on huomannut työssään, että yrittäjät – etenkään myyjät ja luopujat – eivät useinkaan halua keskustella omistajanvaihdokseen liittyvistä pehmeistä arvoista.

– Omistajanvaihdos haastaa turvallisuuden tunteen, eikä niihin liittyvistä peloista puhuta. Heikkouden näyttäminen ja tunnustaminen vaativat paljon rohkeutta, mutta onneksi ajat muuttuvat ja yrittäjätkin ymmärtävät olevansa vain ihmisiä, Dahl kommentoi.

Norrgård painotti, että on tärkeää tiedostaa miten muutospaineet vaikuttavat yrittäjään.

– Silloin pitää lähteä mukavuusalueelta pois. Eri vaiheet kuten pelko, oppiminen ja kasvualue on kuljettava läpi, Norrgård muistutti.

Äskettäin yrittäjän aloittanut Bromanilla on pitkä kokemus pankkimaailmasta yrittäjien kanssa toimimisesta:

– Muutokset ottavat usein koville. Olen nähnyt monesti, miten tärkeää on hakea apua myös henkiseen puoleen eikä pelkästään asiakysymyksiin, hän totesi.

Norrgård kuljetti webinaariosallistujat läpi muutoshaasteiden. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää tunnistaa muutoksen tarve.

– Yrityksen myyminen tai siitä luopuminen sukupolvenvaihdoksella on pitkä prosessi, siihen voi mennä vuodesta jopa viiteen vuotta. On siis selvää, että se on myös henkisesti raskasta aikaa. Muutostarve on tiedostettava ennen kuin luopuva yrittäjä väsyy eikä löydy enää voimavaroja pitää yritystä myyntikunnossa. Yrityksen myymiseen on ryhdyttävä silloin, kun vielä jaksaa parantaa sen toimintaa, Norrgård muistutti.

Yrityksen myyminen voi aiheuttaa myös identiteettikriisin.

– Omistautuessa yrittäjyydelle kadotetaan se yksityishenkilö, joka on yrittäjän taustalla. Jos yrittäjyys on liian iso osa identiteettiä, voi herätä kysymys, että mikä minä olen sitten, jos en ole enää yrittäjä? Myös omistajanvaihdoksen jälkeinen arki voi tuntua merkityksettömältä, kun elämäntyö on myyty, Norrgård kertoi ja painotti:

– Aivan kuten koko omistajanvaihdosprosessikin täytyy aloittaa ajoissa, myös henkinen valmistautuminen yrittäjyyden jälkeiseen arkeen on aloitettava ajoissa. Mieti jo valmiiksi mitä aiot tehdä luopumisen jälkeen. Voisitko olla voimavarana ja jakaa osaamistasi muille vaikka hallitustyöskentelyn ja yrityskummina toimimisen kautta?

Yritysneuvojat Kari Myllymäki Concordiasta ja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta vakuuttivat, ettei omistajanvaihdoksen tarvitse olla näin vaikeaa.

– Apua on tarjolla sekä omistajanvaihdoksen tekniseen prosessiin että henkiseen puoleen, kun ottaa rohkeasti yritysneuvontaan yhteyttä, voidaan yhdessä miettiä sopivia ratkaisuja, he muistuttivat.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää