Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021

pexels sindre strom 940881

Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella. Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämässä muutosvalmennuswebinaarissa Lasse Norrgård ja Jarno Dahl TimeOut Muutosvalmennus Oy:stä yhdessä Samuel Bromanin, Broman Law johdatteli kuulijoita ajattelemaan muutosta, erilaisia haasteita sekä selviytymiskeinoja.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl on huomannut työssään, että yrittäjät – etenkään myyjät ja luopujat – eivät useinkaan halua keskustella omistajanvaihdokseen liittyvistä pehmeistä arvoista.

– Omistajanvaihdos haastaa turvallisuuden tunteen, eikä niihin liittyvistä peloista puhuta. Heikkouden näyttäminen ja tunnustaminen vaativat paljon rohkeutta, mutta onneksi ajat muuttuvat ja yrittäjätkin ymmärtävät olevansa vain ihmisiä, Dahl kommentoi.

Norrgård painotti, että on tärkeää tiedostaa miten muutospaineet vaikuttavat yrittäjään.

– Silloin pitää lähteä mukavuusalueelta pois. Eri vaiheet kuten pelko, oppiminen ja kasvualue on kuljettava läpi, Norrgård muistutti.

Äskettäin yrittäjän aloittanut Bromanilla on pitkä kokemus pankkimaailmasta yrittäjien kanssa toimimisesta:

– Muutokset ottavat usein koville. Olen nähnyt monesti, miten tärkeää on hakea apua myös henkiseen puoleen eikä pelkästään asiakysymyksiin, hän totesi.

Norrgård kuljetti webinaariosallistujat läpi muutoshaasteiden. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää tunnistaa muutoksen tarve.

– Yrityksen myyminen tai siitä luopuminen sukupolvenvaihdoksella on pitkä prosessi, siihen voi mennä vuodesta jopa viiteen vuotta. On siis selvää, että se on myös henkisesti raskasta aikaa. Muutostarve on tiedostettava ennen kuin luopuva yrittäjä väsyy eikä löydy enää voimavaroja pitää yritystä myyntikunnossa. Yrityksen myymiseen on ryhdyttävä silloin, kun vielä jaksaa parantaa sen toimintaa, Norrgård muistutti.

Yrityksen myyminen voi aiheuttaa myös identiteettikriisin.

– Omistautuessa yrittäjyydelle kadotetaan se yksityishenkilö, joka on yrittäjän taustalla. Jos yrittäjyys on liian iso osa identiteettiä, voi herätä kysymys, että mikä minä olen sitten, jos en ole enää yrittäjä? Myös omistajanvaihdoksen jälkeinen arki voi tuntua merkityksettömältä, kun elämäntyö on myyty, Norrgård kertoi ja painotti:

– Aivan kuten koko omistajanvaihdosprosessikin täytyy aloittaa ajoissa, myös henkinen valmistautuminen yrittäjyyden jälkeiseen arkeen on aloitettava ajoissa. Mieti jo valmiiksi mitä aiot tehdä luopumisen jälkeen. Voisitko olla voimavarana ja jakaa osaamistasi muille vaikka hallitustyöskentelyn ja yrityskummina toimimisen kautta?

Yritysneuvojat Kari Myllymäki Concordiasta ja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta vakuuttivat, ettei omistajanvaihdoksen tarvitse olla näin vaikeaa.

– Apua on tarjolla sekä omistajanvaihdoksen tekniseen prosessiin että henkiseen puoleen, kun ottaa rohkeasti yritysneuvontaan yhteyttä, voidaan yhdessä miettiä sopivia ratkaisuja, he muistuttivat.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Haemme tiedottaja-kääntäjää määräaikaiseen työsuhteeseen (sijaisuus)

12.05.2021 | Uutiset
Hallitset suomen, ruotsin ja englannin kielet ja sinulla on kokemusta eri tekstilajien kääntämisestä. Työajastasi noin puolet menee käännös- ja kielenhuoltotehtäviin, pääosin suomi-ruotsi, mutta myös ruotsi-suomi ja suomi-englanti. Osallistut VASEKin ja Vaasan seudun viestinnän toteutukseen, joten toivomme, että kirjoitat sujuvasti niin tiedotteita, verkkotekstejä kuin artikkeleitakin.
Lue lisää

Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021 | Uutiset
Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija. – Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.
Lue lisää

Yrittäjyysinto kasvanut - 56 % kasvu Startian avulla perustettujen yritysten määrässä

06.05.2021 | Uutiset
Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä perustettiin yhteensä 64, kun viime vuoden vastaava lukema oli 41. Kasvua perustettujen yritysten määrässä oli siis huimat 56 prosenttia.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.05.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

06.05.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä – kolme onnellisinta saavat kylään Maria Veitolan

05.05.2021 | Uutiset
Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä tehdäkseen tunnetuksi onnellisen elämän saloja. Tutkimusmatkalle on kutsuttu mukaan myös mediapersoona Maria Veitola, joka syventyy Vaasalle toimittamassaan videosarjassa ehdokkaiden elämäntarinoihin ja onnen elementteihin.
Lue lisää

Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021 | Uutiset
Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen.
Lue lisää

Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021 | Uutiset
Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.
Lue lisää