OSV Sari asiakas
Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen
toinen toimintavuosi käynnistyi erilaisten tapahtumien suunnittelulla. Kristiinankaupungissa järjestetään 7.2. tilaisuus, jossa teemoina ovat omistajanvaihdosten verotusnäkökulmat sekä yrityksen arvonmääritys. Myös Pietarsaareen on tulossa samanlainen tilaisuus keväällä. Vaasan seudulla puolestaan mätsätään 10.4. yhteen myytäviä yrityksiä ja yrityksen ostamisesta kiinnostuneita. Lisätietoja tästä tapahtumasta, jossa asiantuntijapuheenvuoroissa valotetaan tilinpäätöstietojen antia yrityskaupan näkökulmasta, on tulossa hieman myöhemmin.

Mennyt vuosi oli työntäyteinen, sillä esimerkiksi VASEKin alueella Vaasan seudulla palveltiin vuoden aikana 177 omistajanvaihdos- tai yrityskauppa-asiakasta. Onnistuneesti maaliin vietiin79 omistajan- tai sukupolvenvaihdosta. Vuoden vaihtuessa jatketaan käynnissä olevien yli sadan casen loppuunsaattamista.

– Tunnetusti omistajanvaihdokset ovat usein pitkiä prosesseja, eivätkä ne hoidu yhdellä tai kahdella tapaamisella kuin aivan poikkeustapauksissa. Meillä on apunamme hyvät asiantuntijaverkostot, joten pystymme ohjaamaan asiakkaamme tarvittaessa niin rahoituksen, sopimusasioiden kuin arvonmääritystenkin asiantuntijoille, projektipäällikkö Sari Saarikoski kertoo ja jatkaa:

– Esimerkiksi vaasalaisen kukkakauppa Finnen toiminta jatkuu keskeytyksettä sujuvan omistajanvaihdoksen ansiosta, joka toteutui jopa muutamassa viikossa. Entiset työntekijät jatkavat yrittäjinä hyvillä mielin.

Concordian alueella Pietarsaaren seudulla lähdettiin hankkeen myötä todella kehittämään yhtiön omistajanvaihdospalveluita. Alkukesästä järjestettiin aamiaistilaisuus, missä käytiin läpi omistajanvaihdokseen liittyviä ajankohtaisia asioita. Syksyllä keskityttiin yksittäisiin asiakastapaamisiin. Omistajanvaihdosten tiimoilta tavattiin yhteensä 20 yritystä.

– Toteutuneet omistajanvaihdokset ovat tähän mennessä olleet sukupolvenvaihdoksia. On hienoa nähdä, kun yritys siirtyy perheessä eteenpäin ja uusilla yrittäjillä on kova innostus kehittää toimintaa. Tänä vuonna pyrimme myös saamaan eteenpäin meneillään olevia yrityskauppoja, joissa uutta omistajaa etsitään perheen ulkopuolelta, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta kertoo.

Kristiinankaupungissa vietiin maaliin useita onnistuneita yritysvaihdoksia, vaikka hanke pääsi siellä todella käyntiin vasta elokuun aikana. Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen yritysneuvoja Timo Vauhkonen kertoo, että joistain yrityskaupoista syntyi ihan ketjureaktioita:

– Saimme eräälle perinteikkäälle yritykselle uudet yrittäjät, ja näiden uusien yrittäjien entinen yritys puolestaan jäi kaipaamaan uutta vetäjää ja senkin löysimme.

– Kristiinankaupungissa on hyvin vapaita liiketiloja, joten yrittäjillä on nyt hyvät mahdollisuudet löytää tarpeisiinsa sopivat tilat. Toivomme, että löytyy rohkeita uusia yrittäjiä, jotka ovat kiinnostuneita aloittamaan uutta yritystä tai jatkamaan jo toimivan yrityksen parissa, Vauhkonen jatkaa.

Saarikoski, Vauhkonen ja Myllymäki ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että yritysten toiminnan jatkuminen uuden omistajan käsissä on tärkeimpiä Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen tavoitteista:

– Kun perinteikäs yritys keskustassa tai sen ulkopuolella löytää jatkajan ja ehkä uudistuukin toiminnaltaan, tuo se paljon uusia mahdollisuuksia ja ilahduttaa lähialueen asukkaita. Erityisesti kuntakeskuksen ulkopuolella toimivien kaupan alan ja palveluyritysten jatkuminen on asukkaille erittäin tärkeää.

Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen ansiosta maksuttomia palveluita yrityksen myynti- tai ostokunnon kartoittamiseksi on siis Vaasan, Pietarsaaren ja Kristiinankaupungin seuduilla helposti saatavilla. Alueen kehitysyhtiöistä saat lisätietoja ja tukea koko omistajanvaihdosprosessin ajan.

 

Lippu ja lause pieniELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi

 

Tutustu myös: Aloita ajoissa - yrityksen omistajan- ja sukupolvenvaihdoksen opas

 

Teksti: VASEK

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle