Omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ongelmakohtiin pureudutaan seminaarissa 15.4.

27.03.2019

FBbanneri OSV 600pxSuomessa on yli 330 000 yrittäjää, ja vuosittain noin 3 400 yritystä tulee myyntiin ja etsii uutta omistajaa. Arvioidaan myös, että tulevan kymmenen vuoden aikana 13 500 yritystä siirtyy sukupolvenvaihdoksen myötä uusiin käsiin.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK oli pelkästään viime vuonna yhteydessä yli 250 asiakkaaseen yrityksen omistajanvaihdoksen tai sukupolvenvaihdoksen merkeissä. Lähes 500 tapaamisessa käsiteltiin sekä yrityksen myymistä että ostamista, yrityksestä luopumista eläkkeelle jäämisen vuoksi, perheyrityksen haltuun ottamista vanhempien jälkeen, työntekijöiden siirtymistä oman työpaikkansa omistajiksi tai liiketoimintakauppaa.

VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa on huomattu, että tietyt teemat ovat toistuvia ja usein haastavia. Erityisesti näihin teemoihin pureudutaan myös Valmisteltu omistajanvaihdos -seminaarissa 15.4.

– Kun yritys on siirtymässä uusiin käsiin ja neuvotellaan yrityskaupasta tai sukupolvenvaihdoksesta, on sekä jatkajan että luopujan kannalta todella tärkeää, että yrityksen arvo on määritelty luotettavasti ja tarkasti., KPMG:n ja DKCO:n asiantuntijat kertovat mitä kummankin osapuolen on huomioitava, kun yritetään määritellä yrityksen arvoa ja myyntihintaa. Sekä ostajaa että myyjää tyydyttävä hinta ei tule tuosta vain hihasta ravistamalla, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa ja jatkaa:

– Arvonmäärityksen lisäksi kuullaan KPMG:n ja Näsman & Båskin asiantuntijoita omistajan- ja sukupolvenvaihdosten verokysymyksistä, ja illan kolmas luento käsittelee aina niin elintärkeitä sopimusasioita. Niistä meille luennoi asiantuntijat EY:ltä.

– Nämä kolme teemaa erityisesti ovat syynä siihen, miksi muistutamme muistuttamasta päästyämme asiakkaita aloittamaan omistajanvaihdokseen valmistautumisen ajoissa! Verosuunnittelua ei tehdä hetkessä. Omistajanvaihdosta ei myöskään viedä läpi ilman sopimuksia. Salassapitosopimus, tarjous, aiesopimus, kauppakirja, osakassopimus, kilpailukieltosopimus… Nydahl luettelee.

Tilaisuudessa kuullaan myös useamman yrityskaupan läpikäyneitä yrittäjiä. Mika Kultti ja Sakari Rahtu ostivat vuoden 2017 alussa vaasalaisyritys KapKemin, ja ovat senkin jälkeen laajentaneet yrityksen toimintaa yrityskauppojen avulla.

Berny’s -ravintolassa Raippaluodossa järjestettävä seminaari on maksuton, ja saman sisältöinen ohjelma on käynnissä samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy ja Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, joilla on myös yhteinen omistajanvaihdoshanke, jonka rahoitus tulee EU:n maaseutuohjelmasta.

Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu

Tilaisuuteen on maksuton bussikuljetus Pietarsaaren seudulta, lisätietoja osoitteessa www.concordia.jakobstad.fi. Myös Kristiinankaupungista on kuljetus tilaisuuteen. Kuljetus varataan osoitteesta timo.vauhkonen@krs.fi tai 040 5073342.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää