Omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ongelmakohtiin pureudutaan seminaarissa 15.4.

27.03.2019

FBbanneri OSV 600pxSuomessa on yli 330 000 yrittäjää, ja vuosittain noin 3 400 yritystä tulee myyntiin ja etsii uutta omistajaa. Arvioidaan myös, että tulevan kymmenen vuoden aikana 13 500 yritystä siirtyy sukupolvenvaihdoksen myötä uusiin käsiin.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK oli pelkästään viime vuonna yhteydessä yli 250 asiakkaaseen yrityksen omistajanvaihdoksen tai sukupolvenvaihdoksen merkeissä. Lähes 500 tapaamisessa käsiteltiin sekä yrityksen myymistä että ostamista, yrityksestä luopumista eläkkeelle jäämisen vuoksi, perheyrityksen haltuun ottamista vanhempien jälkeen, työntekijöiden siirtymistä oman työpaikkansa omistajiksi tai liiketoimintakauppaa.

VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa on huomattu, että tietyt teemat ovat toistuvia ja usein haastavia. Erityisesti näihin teemoihin pureudutaan myös Valmisteltu omistajanvaihdos -seminaarissa 15.4.

– Kun yritys on siirtymässä uusiin käsiin ja neuvotellaan yrityskaupasta tai sukupolvenvaihdoksesta, on sekä jatkajan että luopujan kannalta todella tärkeää, että yrityksen arvo on määritelty luotettavasti ja tarkasti., KPMG:n ja DKCO:n asiantuntijat kertovat mitä kummankin osapuolen on huomioitava, kun yritetään määritellä yrityksen arvoa ja myyntihintaa. Sekä ostajaa että myyjää tyydyttävä hinta ei tule tuosta vain hihasta ravistamalla, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa ja jatkaa:

– Arvonmäärityksen lisäksi kuullaan KPMG:n ja Näsman & Båskin asiantuntijoita omistajan- ja sukupolvenvaihdosten verokysymyksistä, ja illan kolmas luento käsittelee aina niin elintärkeitä sopimusasioita. Niistä meille luennoi asiantuntijat EY:ltä.

– Nämä kolme teemaa erityisesti ovat syynä siihen, miksi muistutamme muistuttamasta päästyämme asiakkaita aloittamaan omistajanvaihdokseen valmistautumisen ajoissa! Verosuunnittelua ei tehdä hetkessä. Omistajanvaihdosta ei myöskään viedä läpi ilman sopimuksia. Salassapitosopimus, tarjous, aiesopimus, kauppakirja, osakassopimus, kilpailukieltosopimus… Nydahl luettelee.

Tilaisuudessa kuullaan myös useamman yrityskaupan läpikäyneitä yrittäjiä. Mika Kultti ja Sakari Rahtu ostivat vuoden 2017 alussa vaasalaisyritys KapKemin, ja ovat senkin jälkeen laajentaneet yrityksen toimintaa yrityskauppojen avulla.

Berny’s -ravintolassa Raippaluodossa järjestettävä seminaari on maksuton, ja saman sisältöinen ohjelma on käynnissä samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy ja Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, joilla on myös yhteinen omistajanvaihdoshanke, jonka rahoitus tulee EU:n maaseutuohjelmasta.

Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu

Tilaisuuteen on maksuton bussikuljetus Pietarsaaren seudulta, lisätietoja osoitteessa www.concordia.jakobstad.fi. Myös Kristiinankaupungista on kuljetus tilaisuuteen. Kuljetus varataan osoitteesta timo.vauhkonen@krs.fi tai 040 5073342.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää