Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022

IMG 3174 muokattu TuomasTuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy

Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä.

Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia aihe-alueita: luvat, varauskanavat ja ehdot, hinnoittelu, asiakaspalvelu, siivous, lisäpalvelut, vastuukysymykset, vakuutukset sekä verotus. Selvittämällä tietyt perusasiat voi vähentää virheliikkeitä.

Kankaalan mukaan kenenkään ei tarvitse väheksyä omaa asuntoaan. Kaikenlaisille mökeille ja asunnoille löytyy kyllä kysyntää:

– Ihmisiä eivät houkuta yksinomaan uudet vuokrauskohteet, joissa on otettu huomioon kaikki viimeisimmät sisustustrendit. Monet valitsevat mieluiten jotain uniikkia. Ideaa jalostamalla voi saada aikaan kannattavaa Airbnb-tyyppistä toimintaa.

Älä myy viidentähden mökkiä, jos todellisuus on toista
 

Hyvään vuokraustapaan kuuluu oleellisesti kolme asiaa: yleinen siisteys, puhtaus sekä turvallisuus.

– Tärkeintä on muistaa, että vuokraaja on sinun vieraasi, joten arvosta hänen aikaansa ja rahallista korvausta. Voit rehellisesti kertoa, että mökki on retro kunhan täytät nämä kolme, painottaa Kankaala. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että suomalaisen ja ulkomaalaisen asiakkaan odotukset ovat erilaisia.

Jos kohde sijaitsee toisella paikkakunnalla, omistajan on silti hyvä ajoittain käydä paikan päällä tarkistamassa tilanne ja katsoa kohdetta asiakkaan silmin:

– Pitääkö jotain muuttaa, tehdäkö siivous sovitusti? Yksi vinkki on asentaa oveen niin sanottu älylukko. Se helpottaa vieraita, mutta sen kautta voi myös tarkistaa, että siivoukseen käytetään sovittu aika, huomauttaa Kankaala.

Noin prosentin verran vuokraustoiminnasta voi mennä pieleen vieraiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Kankaalan mukaan tätä ei tule kuitenkaan pelätä, vaan lähteä siitä oletuksesta, että ihminen on hyvä:

– Käy huolellisesti vakuutusyhtiön kanssa läpi, mitä eri vakuutukset kattavat. Turvallisuuden kannalta mökissä on myös hyvä olla palovaroittimen ja sammutuspeitteen lisäksi kansio, jossa on tärkeää tietoa hätätilanteita varten.

 

yleisoa miinus oikea laita

Hinnoittelu, varauskanavat ja yhteistyö
 

Mitä tekijät vaikuttavat hinnoitteluun?

– Mieti mökin sijaintia, kokoa sekä varustetasoa ja vertaa sitä muihin alueen vuokrakohteisiin. Mitä pitäisi sisällyttää hintaan ja mitkä ovat lisäpalveluita? Sisältyvätkö siivous ja vuodevaatteet hintaan? Kuinka paljon voit ottaa esimerkiksi polttopuista? Tavalliset polkupyörät voi sisällyttää vuokraan, mutta sähköpyöristä voi periä lisämaksua.

Jos sinulla on yritys, tulee sinun muistaa GDPR, ja että sinun on ilmoitettava asiasta asiakkaille. Jotkut varauskanavat tarjoavat GDPRää omissa nimissään. Booking.com on kanavista suurin, mutta ei ainoa, joten kanavia ja niiden ominaisuuksia kannattaa vertailla.

– Hyvä asiakaspalvelu generoi usein hyviä arvosteluja kanavissa. Varmista, että olet käytettävissä, jos on jotain, joka ei toimi vieraiden oleskelun aikana. On myös suositeltavaa tehdä yhteistyötä paikallisen matkailuorganisaation kanssa. Heidän kanssaan voit tehdä markkinointiyhteistyötä ja saada vinkkejä alueen tapahtumista, päättää Kankaala.

 

Järjestäjä: Kyrönmaan matkailuhanke. Kyrönmaan matkailuhanke saa rahoitusta Leader ohjelmasta / Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeesta vastaava organisaatio on Vaasanseudun Kehitys Oy (VASEK).

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää