Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022

IMG 3174 muokattu TuomasTuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy

Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä.

Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia aihe-alueita: luvat, varauskanavat ja ehdot, hinnoittelu, asiakaspalvelu, siivous, lisäpalvelut, vastuukysymykset, vakuutukset sekä verotus. Selvittämällä tietyt perusasiat voi vähentää virheliikkeitä.

Kankaalan mukaan kenenkään ei tarvitse väheksyä omaa asuntoaan. Kaikenlaisille mökeille ja asunnoille löytyy kyllä kysyntää:

– Ihmisiä eivät houkuta yksinomaan uudet vuokrauskohteet, joissa on otettu huomioon kaikki viimeisimmät sisustustrendit. Monet valitsevat mieluiten jotain uniikkia. Ideaa jalostamalla voi saada aikaan kannattavaa Airbnb-tyyppistä toimintaa.

Älä myy viidentähden mökkiä, jos todellisuus on toista
 

Hyvään vuokraustapaan kuuluu oleellisesti kolme asiaa: yleinen siisteys, puhtaus sekä turvallisuus.

– Tärkeintä on muistaa, että vuokraaja on sinun vieraasi, joten arvosta hänen aikaansa ja rahallista korvausta. Voit rehellisesti kertoa, että mökki on retro kunhan täytät nämä kolme, painottaa Kankaala. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että suomalaisen ja ulkomaalaisen asiakkaan odotukset ovat erilaisia.

Jos kohde sijaitsee toisella paikkakunnalla, omistajan on silti hyvä ajoittain käydä paikan päällä tarkistamassa tilanne ja katsoa kohdetta asiakkaan silmin:

– Pitääkö jotain muuttaa, tehdäkö siivous sovitusti? Yksi vinkki on asentaa oveen niin sanottu älylukko. Se helpottaa vieraita, mutta sen kautta voi myös tarkistaa, että siivoukseen käytetään sovittu aika, huomauttaa Kankaala.

Noin prosentin verran vuokraustoiminnasta voi mennä pieleen vieraiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Kankaalan mukaan tätä ei tule kuitenkaan pelätä, vaan lähteä siitä oletuksesta, että ihminen on hyvä:

– Käy huolellisesti vakuutusyhtiön kanssa läpi, mitä eri vakuutukset kattavat. Turvallisuuden kannalta mökissä on myös hyvä olla palovaroittimen ja sammutuspeitteen lisäksi kansio, jossa on tärkeää tietoa hätätilanteita varten.

 

yleisoa miinus oikea laita

Hinnoittelu, varauskanavat ja yhteistyö
 

Mitä tekijät vaikuttavat hinnoitteluun?

– Mieti mökin sijaintia, kokoa sekä varustetasoa ja vertaa sitä muihin alueen vuokrakohteisiin. Mitä pitäisi sisällyttää hintaan ja mitkä ovat lisäpalveluita? Sisältyvätkö siivous ja vuodevaatteet hintaan? Kuinka paljon voit ottaa esimerkiksi polttopuista? Tavalliset polkupyörät voi sisällyttää vuokraan, mutta sähköpyöristä voi periä lisämaksua.

Jos sinulla on yritys, tulee sinun muistaa GDPR, ja että sinun on ilmoitettava asiasta asiakkaille. Jotkut varauskanavat tarjoavat GDPRää omissa nimissään. Booking.com on kanavista suurin, mutta ei ainoa, joten kanavia ja niiden ominaisuuksia kannattaa vertailla.

– Hyvä asiakaspalvelu generoi usein hyviä arvosteluja kanavissa. Varmista, että olet käytettävissä, jos on jotain, joka ei toimi vieraiden oleskelun aikana. On myös suositeltavaa tehdä yhteistyötä paikallisen matkailuorganisaation kanssa. Heidän kanssaan voit tehdä markkinointiyhteistyötä ja saada vinkkejä alueen tapahtumista, päättää Kankaala.

 

Järjestäjä: Kyrönmaan matkailuhanke. Kyrönmaan matkailuhanke saa rahoitusta Leader ohjelmasta / Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeesta vastaava organisaatio on Vaasanseudun Kehitys Oy (VASEK).

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää