Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022

IMG 3174 muokattu TuomasTuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy

Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä.

Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia aihe-alueita: luvat, varauskanavat ja ehdot, hinnoittelu, asiakaspalvelu, siivous, lisäpalvelut, vastuukysymykset, vakuutukset sekä verotus. Selvittämällä tietyt perusasiat voi vähentää virheliikkeitä.

Kankaalan mukaan kenenkään ei tarvitse väheksyä omaa asuntoaan. Kaikenlaisille mökeille ja asunnoille löytyy kyllä kysyntää:

– Ihmisiä eivät houkuta yksinomaan uudet vuokrauskohteet, joissa on otettu huomioon kaikki viimeisimmät sisustustrendit. Monet valitsevat mieluiten jotain uniikkia. Ideaa jalostamalla voi saada aikaan kannattavaa Airbnb-tyyppistä toimintaa.

Älä myy viidentähden mökkiä, jos todellisuus on toista
 

Hyvään vuokraustapaan kuuluu oleellisesti kolme asiaa: yleinen siisteys, puhtaus sekä turvallisuus.

– Tärkeintä on muistaa, että vuokraaja on sinun vieraasi, joten arvosta hänen aikaansa ja rahallista korvausta. Voit rehellisesti kertoa, että mökki on retro kunhan täytät nämä kolme, painottaa Kankaala. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että suomalaisen ja ulkomaalaisen asiakkaan odotukset ovat erilaisia.

Jos kohde sijaitsee toisella paikkakunnalla, omistajan on silti hyvä ajoittain käydä paikan päällä tarkistamassa tilanne ja katsoa kohdetta asiakkaan silmin:

– Pitääkö jotain muuttaa, tehdäkö siivous sovitusti? Yksi vinkki on asentaa oveen niin sanottu älylukko. Se helpottaa vieraita, mutta sen kautta voi myös tarkistaa, että siivoukseen käytetään sovittu aika, huomauttaa Kankaala.

Noin prosentin verran vuokraustoiminnasta voi mennä pieleen vieraiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Kankaalan mukaan tätä ei tule kuitenkaan pelätä, vaan lähteä siitä oletuksesta, että ihminen on hyvä:

– Käy huolellisesti vakuutusyhtiön kanssa läpi, mitä eri vakuutukset kattavat. Turvallisuuden kannalta mökissä on myös hyvä olla palovaroittimen ja sammutuspeitteen lisäksi kansio, jossa on tärkeää tietoa hätätilanteita varten.

 

yleisoa miinus oikea laita

Hinnoittelu, varauskanavat ja yhteistyö
 

Mitä tekijät vaikuttavat hinnoitteluun?

– Mieti mökin sijaintia, kokoa sekä varustetasoa ja vertaa sitä muihin alueen vuokrakohteisiin. Mitä pitäisi sisällyttää hintaan ja mitkä ovat lisäpalveluita? Sisältyvätkö siivous ja vuodevaatteet hintaan? Kuinka paljon voit ottaa esimerkiksi polttopuista? Tavalliset polkupyörät voi sisällyttää vuokraan, mutta sähköpyöristä voi periä lisämaksua.

Jos sinulla on yritys, tulee sinun muistaa GDPR, ja että sinun on ilmoitettava asiasta asiakkaille. Jotkut varauskanavat tarjoavat GDPRää omissa nimissään. Booking.com on kanavista suurin, mutta ei ainoa, joten kanavia ja niiden ominaisuuksia kannattaa vertailla.

– Hyvä asiakaspalvelu generoi usein hyviä arvosteluja kanavissa. Varmista, että olet käytettävissä, jos on jotain, joka ei toimi vieraiden oleskelun aikana. On myös suositeltavaa tehdä yhteistyötä paikallisen matkailuorganisaation kanssa. Heidän kanssaan voit tehdä markkinointiyhteistyötä ja saada vinkkejä alueen tapahtumista, päättää Kankaala.

 

Järjestäjä: Kyrönmaan matkailuhanke. Kyrönmaan matkailuhanke saa rahoitusta Leader ohjelmasta / Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeesta vastaava organisaatio on Vaasanseudun Kehitys Oy (VASEK).

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää