Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021

lukiolaiset

Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija.

– Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.

VASEKin strategian mukaisesti seutuviestintä- ja markkinointi on yksi kuntien omistaman kehitysyhtiön päätehtävistä ja siihen on panostettu viimeisten vuosien aikana, koska alueiden välinen kilpailu osaavista työntekijöistä on kasvanut huomattavasti ja tahti kiihtyy tulevaisuudessa entisestään. VASEKilla on seudullisen viestintätyön koordinoiva rooli ja kumppaneina työtä tekemässä lukuisia organisaatioita ja yrityksiä. Tällä hetkellä VASEKilla on yhdessä Vaasan kaupungin kanssa käynnissä imagokampanja, jossa etsitään maailman onnellisinta ihmistä Vaasan seudulta.

 VASEK on yhdessä Vaasan kaupungin sekä seudun työnantajien kanssa toteuttanut vuosien aikana useita erilaisia markkinointikampanjoita, jotka on suunnattu nimenomaan millenniaaleille. Tätä työtä jatketaan systemaattisesti, jotta Vaasan tunnettuus kasvaa ja seutu nähtäisiin myös vaihtoehtona mietittäessä omaa työuraa ja asuinpaikkaa.  

– Insinöörityöpaikkavaltaisella Vaasan seudulla meillä on miehiä enemmän. Perinteisestä ajattelusta nais- ja miestyöpaikoista tulisi päästä eroon. Siksi meidän onkin tärkeä saada myös tytöt ja naiset kiinnostumaan teknologia-alasta ja miehet esimerkiksi opetus- tai hoitoalasta, Kattelus kertoo.

miespenkilla

Yksi huolta aiheuttava seikka on, että Vaasassa opiskelevat jättävät valitettavan usein kaupungin valmistuttuaan. Erityisesti yliopistotutkinnon suorittamisen jälkeen katseet suunnataan pääkaupunkiseudulle tai ulkomaille. Vaasan tulisi tuntua jo opiskelujen aikana sellaiselta paikalta, jossa viihtyy ja haluaa asua myös valmistumisen jälkeen.

– Korona etäopiskeluineen on aiheuttanut sen, että opiskelupaikkakuntaan ei ehkä sitouduta kuten aiemmin. Myös aluetuntemus eli seudun tarjoamien mahdollisuuksien tuntemus on aiempaa heikompaa. Tätä vastaan meidän täytyy taistella, Kattelus kommentoi.

VASEKin helmikuussa julkaisema tilastopalvelu esittelee aluekehitykselle ja seutumarkkinoinnille tärkeää tilastodataa, joka myös paljastaa selkeästi asiat, joissa seutu on huippua, mutta myös asiat, joihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi toisen kvartaalin voimakas muuttoliike tuo ilmi, miten opiskelijat palaavat lukuvuoden jälkeen kotipaikkakunnilleen tai asettuvat muualle.

– Olemme mukana E2 Tutkimuksen toteuttamassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään yli 18-vuotiailta Vaasan seudun nuorilta aikuisilta, mitä he elämältään haluavat ja mitkä seikat pitäisivät heidät paikkakunnalla. Eri taustoista ja elämäntilanteista tulevien nuorten ajatuksia halutaan kuulla syventävissä haastatteluissa, ryhmätöissä ja workshopeissa. Meidän on tärkeä kuunnella mitä nuoret oikeasti haluavat tulevaisuuden työuraltaan ja elämältään. Jos emme kuuntele herkällä korvalla mitä nuoret toivovat ja mahdollista heidän toivomaansa elämää juuri täällä Vaasan seudulla, menetämme heidät muualle, Kattelus painottaa.

E2 Tutkimuksen hanke käynnistyy tänä keväänä ja siinä on mukana myös vertailukaupunkeina Helsinki ja Oulu. Ja mikä tärkeintä, nuoret ovat mukana itse hankkeen toteutuksessa ja vaikuttamassa sen sisältöön. Tutkimuksen tuloksista kuullaan ensi vuoden keväällä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kieli-, viestintä- ja web-palvelut – kaikki saman katon alta Lingvafix Communicationsilta

28.07.2021 | Uutiset
Rainer Ahlvik perusti Lingvafix Communicationsin vuonna 1992 sivutoimisesti, ja vuonna 2011 oli aika testata, kestäisikö liiketoiminta myös kokoaikaisesti – ja kestihän se. Vuonna 2019 mukaan yritykseen liittyi vaimo Lilian Åstrand-Ahlvik, takataskussaan 30 vuoden kokemus muun muassa projektinhallinnasta ja muutosviestinnästä. Nykyään yritys tarjoaa käännös-, viestintä- ja web-palveluita asiakkaille koko maata ja jopa ulkomaita myöten.
Lue lisää

Kajakkivuokrausyritys sai alkunsa rakkaudesta lajiin

08.07.2021 | Uutiset
Yrittäjä Leo Tuisku perusti Vaasan Kajakkivuokrauksen vuoden 2020 loppupuolella, mutta varsinainen toiminta käynnistyi parisen kuukautta sitten. Yritystä sivutoimisesti pyörittävä Tuisku kertoo, että helatorstaina kävivät ensimmäiset asiakkaat, minkä jälkeen homma on lähtenyt rullaamaan.
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

07.07.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021 | Uutiset
Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Lue lisää

”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.
Lue lisää

Vähähiilisten liikennepalveluiden tiekartalla lisätään liikenteen kestävyyttä ja käyttäjämääriä

29.06.2021 | Uutiset
MoveIT-hankkeessa on laadittu tiekartta Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030, joka auttaa hahmottamaan niitä kehityspolkuja, joilla voidaan lisätä liikenteen kestävyyttä ja eri liikennepalveluiden käyttäjämääriä.
Lue lisää

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää