Norjassa onnistutaan laadulla ja avoimuudella

13.02.2014

VASEK ja Viexpo järjestivät yhteistyössä Finnmet Partners -hankkeen kanssa Onnistu Norjassa -seminaarin 12.2.2014. Seminaari oli samalla lähtölaukaus VASEKin ja Viexpon yhteisprojektille 17-17-17. Domus Bothnican Wärtsilä-sali oli lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä kuulijoita.Tilaisuuden avasivat projektia vetävät Lasse Pohjala, VASEK ja Rainer Rönnback, Viexpo. He kertoivat projektin taustoista ja antoivat tuoretta tietoa Norjan markkinoiden laajuudesta ja mahdollisuuksista.

Norjalaisasiakkaan toiveita kuunneltava

Alumiiniveneitä valmistavan Kewatecin Jens Ahlskog hymähti, että Norjan valloittaminen kuulostaa hieman suureelliselta, mutta myönsi markkinoiden tärkeyden.

– Markkinat ovat suuret, norjalaiset ovat kulttuurisesti ja kielellisesti meitä lähellä. On kuin olisi kotimarkkinoilla. Asiakkaat ovat laatutietoisia, joten tuotteiden laadun merkitystä ei voi liikaa painottaa. Norjalaiset ovat hyviä maksajia ja ostavat mielellään valmiita paketteja avaimet käteen -tyylillä. Markkinoilla menestymistä auttaa aktiivinen markkinointi- ja myyntisuunnitelma, josta pidetään kiinni. Rehellisyys, avoimuus ja luotettavuus on muistettava. Norjalaiset odottavat, että heidän toiveitaan kuullaan ja ne toteutetaan, Ahlskog listasi.

Koneita ja laitteita raskaisiin siirtoihin valmistava Solving pääsi Norjan markkinoille yllättävää tietä, nimittäin teatterin kautta. Ensimmäinen asiakas Norjassa oli teatteri, joka tarvitsi tekniikkaa raskaiden lavasteiden siirtämistä varten.

Bo-Göran Eriksson listasi seikkoja, jotka helpottavat valmistautumista:
– Jälkimarkkinointi ja huoltopalvelut ovat tärkeitä. Samoin norjalainen pankkitili auttaa kaupankäyntiä pienten asiakkaiden kanssa. Isot yritykset kyllä toimivat jo euroissa. Arvonlisävero- ja tullausmaksuista kannattaa ottaa hyvin selvää. Asiakas Norjassa odottaa kumppaniltaan laatua eli CE-merkintää ja standardisointia, laatujärjestelmää, riskianalyysejä ja hyvää dokumentointia.

Ei asiointia ”ralliautoenglannilla”

Vaasalaisyritys Citecin Sakari Koivuniemi kertoi yhtyvänsä aikaisempien puhujien kommentteihin täysin. Hän painotti myös paikallisten kontaktien tärkeyttä:

– Paikallinen kontakti auttaa olemaan lähellä asiakasta. Tuote on tunnettava täysin niin kaupallisesti kuin teknisestikin. On myös tärkeää, että henkilöstö puhuu paikallista kieltä. Varsinkaan ”ralliautoenglanti” ei herätä luottamusta, hän muistuttaa ja lisää vielä:

– Tuote ja portfolio on lokalisoitava vastaamaan tavoiteltavan asiakassegmentin tarpeita. Perusasiat kuntoon, sillä pikavoittoja ei ole!

Tamperelaisen voimansiirtokomponentteja valmistavan Katsa Oy:n varatoimitusjohtaja Tomi Koskinen oli sattumalta saanut tiedon tilaisuudesta ja lähti kuulemaan Norjan markkinoista samalla kun vieraili asiakkaiden luona Vaasan seudulla.

– Meillä on jo kymmenkunta asiakasta Norjassa, mutta lisäähän mahtuu aina. Ensimmäiset asiakkaamme saimme Norjasta ihan perinteiseen tapaan: he pyysivät tarjousta ja me annoimme sellaisen. Norjassa on mahtavat markkinat, joten luonnollisesti halusin kuulla mitä hyviä vinkkejä täältä saamme. Seminaari todellakin vastasi odotuksiani. Koskinen kiittelee.

– Nyt olemme kuulleet suomalaisten onnistujien rohkaisevia kertomuksia, mutta myös kehotuksen kärsivällisyyteen ja muistutuksen, että perusteellista valmistautumista ei voi liikaa korostaa, toteaa Pohjala ja jatkaa:
– 17-17-17-projekti jatkuu vuoden toisella neljänneksellä ”koulutusseminaarilla”, jossa pääosassa ovat norjalaiset. He tuovat meille asiakkaan näkökulman kuinka luodaan menestyvä, pitkäaikainen asiakassuhde Norjassa.

Lue lisää 17-17-17-projektista

Seminaarin materiaalit

Mikä on 17-17-17 ja tuoretta tietoa Norjan markkinoista

Alumiiniosaamista Atlantille, Jens Ahlskog, Kewatec

Till Norge med tunga förflyttningstransporter, Bo-Göran Eriksson, Solving

Insinööriosaamista Norjan energiateollisuudelle, Sakari Koivuniemi, Citec

Vaasan tuotteiden Norjaan globaailssa yrityksessä, Leif Häggblon, ABB Motors

 

Lisätietoja

Lasse Pohjala
0400 629 388
lasse.pohjala@vasek.fi



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää