Muwex yhdistää Miikan intohimon toimeentuloon

03.02.2021
Miika Soini

Isokyröläinen Miika Soini sai video- ja valokuvauksesta ammatin perustaessaan Muwexin kolme vuotta sitten.

Isokyröläinen Miika Soini on maanviljelijän poika, jonka urapolku oli osittain jo valmiiksi kivetty, sillä tulevan sukupolvenvaihdoksen myötä tila on hänen käsissään. Mutta Miika on kuitenkin valinnut useamman tukijalan, joihin nojautua. Hänen suuresta harrastuksestaan ja intohimostaan – valokuvauksesta ja videokuvauksesta – tuli myös ammatti, kun Muwex näki päivänvalon kolme vuotta sitten.

Miika on ollut lapsuudesta asti kiinnostunut valokuvauksesta ja videokuvauksesta ja hän ottikin ensimmäiset kuvansa perinteisellä filmikameralla.

– Muistan myös ensimmäisen kerran, kun tein filmin. Siinä aiheena olivat jotkut leikkivät kissanpennut, hymyilee Miika, joka kuvasi filmejä jo VHS-aikakaudella ja myöhemmin myös DV-tekniikalla.

Mitään varsinaista alan koulutusta hänellä ei ole, vaan on täysin itseoppinut pitkälti YouTuben kautta ja tutkimalla muiden elokuvia ja teknologiavinkkejä. Sen sijaan hän on opiskellut yrittäjyyttä, ollut mukana Nuori yrittäjä -hankkeessa ja kouluttautunut sekä vartijaksi että maatalousyrittäjäksi. Vakavampi kiinnostus videokuvaukseen vakiintui myöhemmin, kun hänellä oli takanaan pidempi tauko harrastuksessaan, silloin kipinä syttyi tietokonepelaamisen kuvaamisen ja oman YouTube-pelikanavan kautta.

Tämän jälkeen hän on siirtynyt yhä enemmän tuottamaan maatalouteen liittyviä filmejä, jotka myös myöhemmin synnyttivät aivan oma asiakaskuntansa tällä alalla.

Muwex

Yrityksen perustamisen lisäksi Miika on kääntynyt VASEKin puoleen investointitukihakemukseensa liittyen. Tuen avulla hän hankki yritykselleen tarvittavaa tekniikkaa. Miika on myös yrittäjäyhdistyksen jäsen. – Mielestäni se vähän niin kuin kuuluu asiaan, ja heidän kauttaan saa tarvittaessa vaikka lakineuvontaa, hän sanoo.

YouTube-kanavillaan Miika toimii Muwex-nimen alla, ja Muwexin omalla kanavalla videot ovat maatalouspainotteisia, kuten esimerkiksi Meeri-kauran puinteja raiviolta, joka on tunnin mittainen video ja keränny yli 71 000 katselukertaa. Lisäksi löytyy Muwex Pelaa -pelikanava ja Muwex Tech -tekniikkakanava.

– Nyt olen ollut aktiivinen YouTubessa kymmenen vuotta ja minulla on noin 19 000 seuraajaa, Miika lisää.

Nuori yrittäjä -toimintaan osallistumisensa kautta hän sai alkuvaiheessa vinkkejä siitä, mistä apua ja tukea voi saada oman yrityksen perustamiseen. Tämä tieto oli hyödyksi, kun sen aika koitti.

– Otin yhteyttä VASEKiin, ja sen jälkeen yritysneuvoja Antti Alasaari on antanut minulle matkan varrella monia hyviä neuvoja. Hän on avustanut minua myös investointitukihakemuksessa, mikä oli aivan selvästi tarpeen, jotta pystyin ylipäänsä saamaan tukea, Miika uskoo.

– Autoin myös tuen maksatushakemuksen kanssa, jatkaa Antti Alasaari, joka kuvailee Miikaa mukavaksi ja maanläheiseksi ihmiseksi, jolle työt ovat selvästi hyvin lähellä sydäntä.

– Arvostan erityisesti sitä, miten Miika tuo filmeissään esiin maaseutua ja elämää siellä, Antti lisää.

Muwex

Muwex tekee myös lentovalokuvausta ja kuvaa tarvittaessa droonilla.

Nykyään videokuvaus ja valokuvaus muodostavat Miikalle kokopäivätyön, ja useimmat asiakkaat löytyvät juuri maatalouden puolelta.

– Asiakkaitani ovat muun muassa Hankkija, Valtra ja Yara. Yaralle olen tehnyt esimerkiksi YaraLive 2020 tapahtumaan videoita, sekä heidän kanssaan yhteistyövideoita Muwexin YouTube-kanavalle. Myös Valtran kanssa olen tehnyt yhteistyövideoita traktorikoeajoista sekä myös toiminut näyttelijän roolissa heidän videoillaan. Mutta jopa paikalliset yritykset työllistävät minua, samoin kuin kunnat ja erilaiset organisaatiot, kertoo Miika, joka tarjoaa myös ilmakuvausta ja kuvaamista droonilla.

Miikalle pandemia ei ole merkinnyt katastrofia. Tavallisten valokuvausten määrä väheni hieman, mutta sen sijaan streaming-palvelujen tarve kasvoi. Ylioppilasjuhlat ja vastaavat kuvataan ja näytetään digitaalisesti yleisölle, joka rajoitusten vuoksi joutuu osallistumaan etänä. Kaiken ohjauksen, kuvauksen, äänityksen ja editoinnin hoitaa Miika itse, mutta hän toivoo myös pystyvänsä palkkaamaan tulevaisuudessa pari ihmistä.

– Minulla ei kuitenkaan ole suuria kasvusuunnitelmia ja haluan pitää yrityksen minulle sopivassa koossa, sillä suunnitelmien mukaan otan myös sukutilan haltuuni jossain vaiheessa, hän päättää.

Muwex

Muwexin asiakastoimeksiantojen lisäksi Miika omistautuu myös luontokuvaukselle ja maaseudun kuvaamiselle puhtaasti oman kiinnostuksensa vuoksi.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Muwex
Suomennos: VASEK

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää