Monialayrittäjälle merkittävä apu koronatuesta

24.08.2020
Tom Vornanen.Tom Vornanen viihtyy yksinyrittäjänä ja on tottunut runsaaseen työmäärään.

Tom Vornasen yritys Tom’s allt i allo toimii monella eri alalla. Vornanen kävi peruskoulun jälkeen kone- ja metallialan koulutuksen ja hänellä on myös rakennus- ja maatalousalan tutkinto, jossa hän suuntautui turkiseläinkasvatukseen. Hän ottaa vastaan rakennus- ja remonttitöitä ja tarjoaa myös maatalouspalveluita.

― Otan vastaan kaiken työn, mitä minulle tarjotaan ja mihin kelpaan. Maataloustöitä on ollut viime aikoina niukasti, mutta rakentamisen parissa riittää hommia. Teen myös paljon kunnostamistöitä sisä- ja ulkotiloissa ja nykyään leikkaan myös nurmikkoja, Vornanen kertoo.

Vornanen on ollut yksinyrittäjänä noin 13 vuoden ajan ja hän kertoo viihtyvänsä, kun saa työskennellä haluamallaan tavalla. Yrittäjäksi ryhtyminen tuntui aikoinaan hyvältä valinnalta, sillä jonkun muun alaisena työskentely ei tuntunut omalta.

― Halusin pyörittää omaa yritystäni ja pystyä toimimaan sen kanssa haluamallani tavalla. Kysyntää lisätöille riitti myös sen verran runsaasti, että oli järkevää perustaa oma firma. Se, että aloitin rakennusalalla, oli sattumaa. Rakensin autotallin, jossa ruuvailla autoja, ja siinä samassa kiinnostuin sitten rakentamista ja pikkuhiljaa töitä rakentamisen parissa alkoi kertymään enemmän, hän selittää.

Vornanen on tottunut tekemään paljon töitä ja kuvailee itseään jonkun tason työnarkomaaniksi. Koronakriisin aikaan hänen työntäyteinen arkensa koki kuitenkin suuren muutoksen, kun hänen työmääränsä notkahti reippaasti.

― Koronakriisin alkaessa keväällä ei tunnelin päässä näkynyt paljoakaan valoa. Minulla oli vain yksi maatila-asiakas jäljellä ja peruutuksia sateli pienemmistä kunnostusprojekteista jatkuvasti, Vornanen kertoo.

Kun tilanne kävi taloudellisesti vaikeaksi, päätti Vornanen hakea yksinyrittäjätukea VASEKin kautta. Hän käytti 2 000 euron tukisumman eri laskujen maksamiseen. Hän kertoo, että rahat olivat 4-5 päivän päästä hakemuksen lähettämisestä hänen tilillään.

― Yksinyrittäjätuki oli minulle pelastus. Se piti minun ja yrityksen pään pinnalla. Tällä hetkellä minulla on taas runsaasti töitä, vaikka puhelin ei juurikaan soi. Minulla on pari isompaa mökinrakennusprojektia kesken. Nurmikonleikkuu ja autojen kanssa puuhastelu pitävät minut myös kiireisenä, Vornanen sanoo.

Vornasen loppukesä näyttää työntäyteiseltä, mutta hän suunnittelee pitävänsä viikon verran lomaa, mikäli mahdollista.

― Ottaisin mielelläni pienen tauon työnteosta. Suunnittelen pitäväni viikon lomaa ja lähteväni Ahvenanmaalle, mutta saa nähdä onko se toteutettavissa koronatilanteen takia, hän miettii.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

14.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää

Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020 | Uutiset
Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.
Lue lisää

Kevyesti yrittäjäksi tai yrittäjämäiseen toimintaan

31.08.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia kokosi 27.8. kevytyrittämisen ja laskutuspalvelujen asiantuntijat linjoille ja kutsui myös yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta kiinnostuneet ruudun ääreen. Tunnin webinaarin aikana he saivat kuulla, mitä eroja eri palveluilla on ja miten helposti oikein voikaan aloittaa yrittäjänä tai yrittäjämäisen toiminnan.
Lue lisää

Kilpailu - Siivoa rantasi ja voita palkintoja!

26.08.2020 | Uutiset
Järjestämme yhdessä Siisti Biitsi – Snygg Beach -ohjelman kanssa roskienkeräyskilpailun Pohjanmaalla vähentääksemme roskia ja muovijätettä meressä ja kauniissa pohjalaisessa saaristossamme.
Lue lisää