Miten välttää yritystoiminnan lainopillisia riskejä?

25.01.2018

Lainopilliset-sudenkuopat-luento

Yrittäjä ei voi kokonaan välttää lainopillisia riskejä toiminnassaan, mutta riskeihin voi kuitenkin varautua. Asianajotoimisto Näsman & Båskin lakimies Oskar Sundback kertoi parhaat neuvonsa riskeihin varautumiseen Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian, asianajotoimisto Näsman & Båskin ja Vaasan Yrittäjien järjestämässä infotilaisuudessa.

Sundback huomautti, että yleensä asianajajiin otetaan yhteyttä vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Tällöin esimerkiksi sopimusrikkomusta voi olla vaikea korjata jälkikäteen.
– Ota yhteyttä lakimieheen jo sopimusta tehtäessä. Silloin säästät aikaa ja kuluja, jos jotain sattuu. Oikeusprosesseihin voi kulua pitkäkin aika, Sundback toteaa.

Huolehdi roolistasi sopimusverkossa

Infotilaisuudessa käsiteltiin muun muassa sopimusoikeutta. Sopimuksia koskee lähtökohtaisesti muotovapaus, eli myös suulliset sopimukset ovat päteviä.

Yrittäjien kannattaa kiinnittää huomiota myös yritysten välisiin sopimuksiin ja huolehtia omasta roolistaan sopimusverkoissa. Esimerkiksi myyjä on vastuussa tuotteen toimittamisesta kuluttajalle sovitussa aikataulussa. Vaikka tuotteen toimituksen viivästyminen johtuisi alihankkijan virheistä, on lopullinen vastuu myyjällä suhteessa kuluttajaan. Vastuuvakuutuksesta voi olla apua yrittäjälle tällaisissa tilanteissa.
Myös pitkät määräaikaiset vuokrasopimukset voivat aiheuttaa hankaluuksia.

– Tee sopimukseen takaportti, jotta pääset eroon esimerkiksi yrityksen toimitilan vuokrasta, jos yritystoiminta lakkaa, Sundback sanoo.

Lainopilliset-sudenkuopat

Yrityksen sisäiset sopimukset kuntoon

Yritysten sisäisten asiakirjojen on oltava kunnossa. Jos yritystoimintaan tulee mukaan uusia omistajia, on tärkeää tehdä osakassopimus. Yrityksissä ei ole juurikaan varauduttu tapauksiin, joissa omistaja jää pois yritystoiminnasta esimerkiksi vakavan sairastumisen takia.
– Yrittäjä ei voi miettiä vain tätä hetkeä, vaan on varauduttava tulevaan, Sundback muistuttaa.

Sundback kehotti olemaan tarkkana esimerkiksi irtisanomistilanteessa.
– Keskustele juristin kanssa aina ennen kuin irtisanot työntekijän, vaikka irtisanomiseen olisikin hyvät perustelut.

Sundbackin kertomat esimerkit herättivät paljon keskustelua osallistujien kesken. Heidi Similä, Isännöinti Mäkinen, oli tyytyväinen tilaisuuden antiin:
– Osa informaatiosta oli jo tuttua, mutta sain myös uutta tietoa. Eniten opin kuluttajansuojalaista, hän sanoo.

Sundbackin mukaan yrittäjän on tärkeää tunnistaa tilanne, jossa hän tarvitsee asiantuntijan apua lainopillisissa kysymyksissä.

Startian ja VASEKin asiakkaille on mahdollisuus käyttää Lakimiehen sparrausapu -palvelua, minkä ansiosta kynnys lainopilliseen neuvontaan on pienempi.

Luento osakassopimuksista  (ruotsiksi) 20.2.

Lisätietoa: 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-Email-MemberPhoto]‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää