Mietityttääkö yritysmuoto? Tutustu osuuskunta- ja kevytyrittäjyyteen

29.08.2019

0523916r

Oman yrityksen perustaminen voi olla pelottavaa, ja sopivan yritysmuodon päättäminen aiheuttaa päänvaivaa yrittäjäksi aikovalle. Toiminimiyrittäjyyden ja osakeyhtiön lisäksi yrittäjäksi voi ryhtyä monella muullakin tavalla. Mikäli yritysmuoto mietityttää, kannattaa tutustua osuuskuntayrittäjyyteen sekä kevytyrittäjyyteen.

Mitä aloittavan yrittäjän kannattaa tietää osuuskunnista ja kevytyrittäjyydestä?

Pienempi riski

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina riski, sillä henkilöyhtiöissä yrittäjä vastaa yrityksestään henkilökohtaisella varallisuudellaan. Tästä johtuen osuuskunta- sekä kevytyrittäjyys ovat riskittömämpiä tapoja yrittää. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, ellei säännöissä niin erikseen mainita. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Kevytyrittäminen taas on yleisesti riskittömämpi tapa aloittaa yritystoiminta. Tällöin yrittäjä ei toimi varsinaisena yrittäjänä, vaan kyseessä on laskutuspalvelun käyttö. Sen avulla on mahdollista laskuttaa tekemästään työstä ilman omaa yritystä. Osa kevytyrittäjä-palveluiden tarjoajista luo asiakkaalle y-tunnuksen, jolloin kyseessä ei ole perinteinen laskutuspalvelu vaan elinkeinonharjoittajana toimiminen.

Matalampi kynnys

Kevytyrittäjänä toimimalla yrityksen paperityöt, kuten laskutus, hoidetaan kevytyrittäjäpalvelun kautta. Näin yrittäjä voi itse keskittyä ainoastaan yritystoiminnan harjoittamiseen. Osuuskuntien toiminta perustuu vapaaehtoiselle ja avoimelle jäsenyydelle. Osuuskuntaan voi liittyä myös uusia jäseniä, jotka haluavat antaa työpanoksensa osuuskunnan käyttöön. Samalla he sitoutuvat noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä. Nykyään osuuskunnan voi perustaa täysi-ikäinen henkilö myös yksin, mutta se on mahdollista useammankin henkilön voimin. Ylärajaa jäsenmäärälle ei ole.

Langat käsissä

Yrittäjyydessä kiehtovinta on vapaus ja mahdollisuus pitää langat omissa käsissä. Näin on myös osuuskunnassa ja kevytyrittäjyydessä. Osuuskunnassa hallitus määrittelee itse osuuskunnan viralliset säännöt, mikä antaa vapauden tehdä juuri sellaiset säännöt, jotka omalle osuuskunnalle ovat sopivia.

Mikäli suurten kokonaisuuksien hallitseminen tuntuu aluksi hankalalta, voi kevyempi startti yrittämiseen olla hyvä idea. Kevytyrittäjänä kokonaisuus pysyy hallittavana ja elämäntilanteen muuttuessa voi yrittäjyydestä luopua helposti. Sama pätee myös osuuskuntaan.

Millaiselle yrittäjälle?

Kevytyrittäminen sopii mainiosti esimerkiksi freelancerina toimiville tai opintojen ohella omia palveluitaan myyville ihmisille. Tyypillisiä ”kevytyrittäjäammatteja” ovat esimerkiksi valokuvaaja ja personal trainer. Se on myös oiva tapa testata oman yritysidean kantavuutta tai markkinoiden kysyntää palvelulle. Tuotteiden myyntiin kevytyrittäjyys sen sijaan sopii huonommin, koska laskutuspalvelu veloittaa tyypillisesti 4–5 % liikevaihdosta. Tuotteiden katteet eivät usein voi olla samalla tasolla kuin palveluissa, jolloin laskutuspalvelun kustannus jää turhan korkeaksi.

Osuuskunnat eivät ole toimialasidonnaisia, joten yhden osuuskunnan sisällä voi toimia eri alojen palveluiden tarjoajia, joilla on yhteiset tukitoimet: esimerkiksi laskutus ja kirjanpito. Osuuskunta sopii käytännön työhön painottuvaan ja vähän pääomaa vaativaan yritystoimintaan, jossa omistajien henkilökohtaisella osallistumisella on tärkeä merkitys.

Mikäli osuuskuntayrittäminen tai kevytyrittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä yritysneuvojiimme ja varaa aika neuvontaan!‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää

Millaista tukea yrityksesi tarvitsee energia- ja ilmastotyöhön? Vastaa kyselyyn!

03.01.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki kartoittaa kyselyn avulla alueen pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä ja kokemuksia energia- ja ilmastotyölle kunnilta saadusta tuesta.
Lue lisää

Muutos VASEKin ja Startian aukioloaikoihin

02.01.2020 | Uutiset
Toimistomme on auki arkisin klo 8.00–16.00. Klo 11.15–12.00 olemme auki rajoitetusti. Mikäli olemme kaikki asiakastapaamisissa, kokouksissa tai lounaalla, tavoitat meidät puhelimitse.
Lue lisää