Mietityttääkö yritysmuoto? Tutustu osuuskunta- ja kevytyrittäjyyteen

29.08.2019

0523916r

Oman yrityksen perustaminen voi olla pelottavaa, ja sopivan yritysmuodon päättäminen aiheuttaa päänvaivaa yrittäjäksi aikovalle. Toiminimiyrittäjyyden ja osakeyhtiön lisäksi yrittäjäksi voi ryhtyä monella muullakin tavalla. Mikäli yritysmuoto mietityttää, kannattaa tutustua osuuskuntayrittäjyyteen sekä kevytyrittäjyyteen.

Mitä aloittavan yrittäjän kannattaa tietää osuuskunnista ja kevytyrittäjyydestä?

Pienempi riski

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina riski, sillä henkilöyhtiöissä yrittäjä vastaa yrityksestään henkilökohtaisella varallisuudellaan. Tästä johtuen osuuskunta- sekä kevytyrittäjyys ovat riskittömämpiä tapoja yrittää. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, ellei säännöissä niin erikseen mainita. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Kevytyrittäminen taas on yleisesti riskittömämpi tapa aloittaa yritystoiminta. Tällöin yrittäjä ei toimi varsinaisena yrittäjänä, vaan kyseessä on laskutuspalvelun käyttö. Sen avulla on mahdollista laskuttaa tekemästään työstä ilman omaa yritystä. Osa kevytyrittäjä-palveluiden tarjoajista luo asiakkaalle y-tunnuksen, jolloin kyseessä ei ole perinteinen laskutuspalvelu vaan elinkeinonharjoittajana toimiminen.

Matalampi kynnys

Kevytyrittäjänä toimimalla yrityksen paperityöt, kuten laskutus, hoidetaan kevytyrittäjäpalvelun kautta. Näin yrittäjä voi itse keskittyä ainoastaan yritystoiminnan harjoittamiseen. Osuuskuntien toiminta perustuu vapaaehtoiselle ja avoimelle jäsenyydelle. Osuuskuntaan voi liittyä myös uusia jäseniä, jotka haluavat antaa työpanoksensa osuuskunnan käyttöön. Samalla he sitoutuvat noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä. Nykyään osuuskunnan voi perustaa täysi-ikäinen henkilö myös yksin, mutta se on mahdollista useammankin henkilön voimin. Ylärajaa jäsenmäärälle ei ole.

Langat käsissä

Yrittäjyydessä kiehtovinta on vapaus ja mahdollisuus pitää langat omissa käsissä. Näin on myös osuuskunnassa ja kevytyrittäjyydessä. Osuuskunnassa hallitus määrittelee itse osuuskunnan viralliset säännöt, mikä antaa vapauden tehdä juuri sellaiset säännöt, jotka omalle osuuskunnalle ovat sopivia.

Mikäli suurten kokonaisuuksien hallitseminen tuntuu aluksi hankalalta, voi kevyempi startti yrittämiseen olla hyvä idea. Kevytyrittäjänä kokonaisuus pysyy hallittavana ja elämäntilanteen muuttuessa voi yrittäjyydestä luopua helposti. Sama pätee myös osuuskuntaan.

Millaiselle yrittäjälle?

Kevytyrittäminen sopii mainiosti esimerkiksi freelancerina toimiville tai opintojen ohella omia palveluitaan myyville ihmisille. Tyypillisiä ”kevytyrittäjäammatteja” ovat esimerkiksi valokuvaaja ja personal trainer. Se on myös oiva tapa testata oman yritysidean kantavuutta tai markkinoiden kysyntää palvelulle. Tuotteiden myyntiin kevytyrittäjyys sen sijaan sopii huonommin, koska laskutuspalvelu veloittaa tyypillisesti 4–5 % liikevaihdosta. Tuotteiden katteet eivät usein voi olla samalla tasolla kuin palveluissa, jolloin laskutuspalvelun kustannus jää turhan korkeaksi.

Osuuskunnat eivät ole toimialasidonnaisia, joten yhden osuuskunnan sisällä voi toimia eri alojen palveluiden tarjoajia, joilla on yhteiset tukitoimet: esimerkiksi laskutus ja kirjanpito. Osuuskunta sopii käytännön työhön painottuvaan ja vähän pääomaa vaativaan yritystoimintaan, jossa omistajien henkilökohtaisella osallistumisella on tärkeä merkitys.

Mikäli osuuskuntayrittäminen tai kevytyrittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä yritysneuvojiimme ja varaa aika neuvontaan!



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää