Meris löysi paikkansa yrittäjänä Korsnäsissä

08.03.2022

Meris 1Meris Bilajac tuli Suomeen vuonna 2007 ja perusti oman kiinteistönhuoltoyrityksensä jo vuonna 2009. Nykyään Meris Teamwork on löytänyt paikkansa Korsnäsistä tarjoten kaikkea autonpesusta puutarhanhoitoon, siivoukseen ja muihin huoltotöihin sekä yksityishenkilöille, yrityksille että kunnalle.

Korsnäsin keskustassa sijaitsevasta hallista löydämme Saudina Bilajacin kiillottamassa uudelta näyttävää autoa, samalla kun hänen aviomiehensä Merisin puhelin soi lakkaamatta. Meris Teamworkissa on siis täysi vauhti päällä, sillä sen palvelutarjonnasta löytyy niin kiinteistönhoitoa, autonpesua että siivoustakin. Sekä yritys että yrittäjät ovat löytäneet kodin täältä Korsnäsistä.

Pariskunta tuli Suomeen Bosniasta vuonna 2007 ja jo kaksi vuotta myöhemmin Meris Bilajac perusti yrityksen, täysin yksin ja ilman viranomaisten tai muiden apua.

– En osannut vielä kovin hyvin ruotsia, eikä se ollut aivan helppoa. Tuolloin minulla ei ollut aavistustakaan, että VASEK on olemassa, mutta nyt viime vuosina olen saanut paljon apua heiltä ja yritysneuvojaltani Kjell Nydahlilta, toteaa Meris.

Alussa hän työskenteli Suomessa kasvihuoneilla, kuten niin moni muukin samassa tilanteessa oleva. Hän kiinnitti huomiota siihen, että kunnassa oli monia kiinteistöjä ja puutarhoja, jotka näyttivät huonosti hoidetuilta, ja vinkkasi silloiselle työnantajalleen yritysideasta, jonka tämä myös toteutti.

– Sitten sain alkaa työskennellä enemmän juuri sellaisissa tehtävissä, mutta jonkin ajan kuluttua liiketoiminta päättyi ja muutimme sitten Yttermarkiin. Silloin päätin perustaa oman yrityksen, Meris kertoo.

Meris 4Meris Teamwork sai paikallisen yrittäjäyhdistyksen vuoden 2020 ”Vuoden yrittäjä” -palkinnon.

Kovasta markkinoinnista huolimatta yritystoiminta ei lähtenyt vauhtiin, ei ennen kuin perhe muutti Korsnäsiin. Sitten yritys alkoi saada hyvin erilaisen kaliiberin tarjouspyyntöjä, ja Meris uskoo, että hyvin tehty työ ja hänen kädenjälkensä laatu olivat ratkaisevan tärkeitä.

– Olen painottanut paljon vastuun ottamista ja sitä, että hyvää työtä pitää tehdä aivan joka kerta. Nykyään yrityksellä menee hyvin, työllistämme neljä henkilöä kokopäiväisesti ja yhden osa-aikaisesti.

Kiinteistönhallinnan lisäksi – mihin sisältyy kaikki nurmikon leikkaamisesta, lumenpoistosta, kattopesusta ja siivouksesta maalaukseen – Meris Teamwork tarjoaa myös autonpesua ja -siivousta, ojienraivausta ja puidenkaatoa sekä myös työkalujen ja koneiden vuokrausta. Asiakkaina ovat sekä yksityishenkilöt, yritykset että kunta.

– Monet iäkkäät tarvitsevat nykyään apua kaikkeen mahdolliseen, ja voimme tehdä niistä suurimman osan. Työ on vaihtelevaa, eikä mikään päivä ole samanlainen. Tuntuu hienolta, kun voi tavata erilaisia ja uusia ihmisiä koko ajan. Varaamme aina aikaa juttuhetkellekin, jos asiakas niin haluaa, hän lisää.

Meris 6Meris Teamworkista voit vuokrata kaiken pienemmistä työkaluista moottorisahoihin, maatäryttimiin, perävaunuihin ja nostureihin.

Korsnäsin kunnalta vuokrattuun halliin mahtuu kaikki tarpeellinen nosturista traktoriin, ruohonleikkurit ja moottorisahat, sekä erilaisia vuokrattavia työkaluja aina maatäryttimistä ruuvinvääntimiin ja perävaunuihin.

– Tämä on palvelu, joka puuttui aiemmin Korsnäsissä ja jota tarvitaan. Maalahteen tai Vaasaan on pitkä matka vuokraamaan työkalua yhdeksi päiväksi, Meris toteaa.

Tekemiinsä investointeihin hän on VASEKin avustuksella hakenut investointitukea ELY-keskuksesta, ja hän on hyvin kiitollinen VASEKin neuvontapalveluista.

– Voin kysyä mitä tahansa ja saada tarvitsemani vastaukset.

Meris 8Autopesu ja -siivous sisältyvät myös tarjottaviin palveluihin. Saudina Bilajac antaa viimeisen silauksen asiakkaan autolle.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa, että maahanmuuttajan on usein huomattavasti vaikeampi saada hyvä startti liiketoimintaan kuin suomalaisen – ymmärrettävistä syistä.

– Kieli on yksi tekijä, mutta tarvitaan myös yrittäjyysosaamista ja ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta. Meris on ottanut yrityksensä toiminnan erittäin vakavasti ja on hyvän työnsä ansiosta erittäin pidetty, mikä on ollut ratkaisevan tärkeää asiakaskunnan kasvamiselle, Nydahl toteaa.

Nykyään kieli sujuu Merisiltä hyvin, töitä riittää ja hän kokee, että yrittäjyyshenki Korsnäsissä on erittäin hyvä.

– Kaikki tuntevat toisensa ja auttavat toisiaan. Vaikeinta tällä hetkellä on löytää ihmisiä, jotka haluavat työskennellä tällä alalla. Minulla on kotona Bosniassa ystäviä, jotka haluaisivat tulla tänne töihin, mutta oleskeluluvan saamisen vaikeus estää sen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää