Merenkurkun ylittävä yhteistyö – helpompaa kuin koskaan aikaisemmin

02.12.2021

Gransoverskridande samarbete

Yrittäjille, jotka haluavat verkostoitua ja harjoittaa liiketoimintaa Merenkurkun toisella puolella, on tarjolla konkreettista tukea. Tosiasia on, että mahdollisuudet ovat paremmat kuin koskaan aikaisemmin – kiitos Future Cleantech Solutions -hankkeen, jonka tavoitteena on ollut tuoda yhteen ruotsalaisia ja suomalaisia yrityksiä.

– Ei ole ikinä ollut näin helppoa tehdä rajat ylittävää yhteistyötä, kertoo Triinu Varblane, hankkeen projektipäällikkö Suomessa.

– Potentiaali yrittäjille on suuri, sanoo Peter Hedman, hankkeen päävastuullinen projektipäällikkö.

Future Cleantech Solutions -hankkeen päätosseminaari järjestettiin 30.11. Elite Mimer -hotellissa Uumajassa. Kyse on Interreg Botnia Atlantica -hankkeesta, joka on kolmen vuoden ajan keskittynyt Merenkurkun alueen elinkeinoelämän muutoksiin, innovaatioihin ja verkostoihin.

Loppukonferenssissa esiteltiin sekä oppeja että metodeja, joita testattiin noin 40 yrityksellä molemmin puolin Merenkurkkua. Lopputuloksena on liiketoimintaopas yrityksille, jotka haluavat selkeitä vinkkejä ja konkreettista apua löytääkseen oikeat yhteistyökumppanit toiselta puolen Merenkurkkua. Opas on nyt julkaistu ruotsiksi, mutta se käännetään myös suomeksi ja englanniksi.

– Yritysten välinen yhteistyö ei ole koskaan ollut näin helppoa. Se on mahdollista sen systemaattisen työn ansiosta, jota olemme tehneet Suomessa ja Ruotsissa. Samaan aikaan olemme huomanneet, että on olemassa suuri tarve tuelle. Koskaan aikaisemmin ei ole investoitu niin paljon molemmille puolille Merenkurkkua, Triinu toteaa.

Kyseessä on suuret miljardiluokan teollisuusinvestoinnit Skellefteåssa, Uumajassa, Örnsköldsvikissä, Kokkolassa ja Vaasassa. Näissä kaupungeissa cleantech-ala edistyy edistymistään, ja sen arvo koko seudulle voi olla todella suuri tulevaisuudessa, Peter toteaa.

– Rajat ylittävä yhteistyö on todella tärkeää – erityisesti silloin, kun on kyse pienten ja keskisuurten yritysten yhdistämisestä suuriin etabloitumisiin. Isot yritykset tarvitsevat paikallisia yhteistyökumppaneita, ja jotta yritykset löytävät toisensa, ne tarvitsevat tukea, hän jatkaa.

Future Cleantech Solutions on toiminut eräänlaisena välittäjänä nämä vuodet, mikä perustuu siihen, että yrityksillä molemmin puolin Merenkurkkua on liian vähän tietoa toisistaan sekä tarve kehittää kontakteja. Projektin puitteissa on tehty yhteistyötä ruotsalaisen metsäkonevalmistaja Komatsu Forestin ja suomalaisen teollisuuskonserni Wärtsilän kanssa. Yritykset ovat digitaalisessa ilmoituksessa kertoneet, mitä he hakevat, minkä jälkeen tehtiin valinta ennen ensimmäistä digitaalista tapaamista.

– Pystyimme valmentamaan pienempiä yrityksiä ja kertomaan isojen yritysten tilauksista, mikä teki prosessista tehokkaan, ennen kuin yritysten edustajat edes tapasivat toisiaan. Pienet yritykset arvostivat tätä erityisesti. Se tarkoitti myös sitä, että sopivuus oli todennäköisempää. Sen jälkeen järjestimme tapaamisen käytännössä, mutta siitä eteneminen oli yritysten itsensä käsissä, Peter kertoo.

Tässä välitysprosessissa testattiin monia erilaisia työkaluja ja metodeja. Triinu Varblane toteaa, että täytyy uskaltaa kokeilla, sillä tällaista ei ole tehty ennen.

– Tarvitaan uusia ajattelutapoja, uutta johtajuutta ja sitä, että uskallamme ajatella inklusiivisemmin ja keskittyä yhdenvertaisuuteen, jotta saadaan ratkaisuja. Kaikki alueet kilpailevat samasta työvoimasta ja samasta tietotaidosta, eikä ratkaisu ole se, että otetaan muilta. Siinä häviämme kaikki pitkällä aikavälillä. Yhdessä olemme vahvoja, ja siten näymme enemmän ja paremmin muulle maailmalle, Triinu kertoo.

 

Future Cleantech Solutions on hanke, joka edistää cleantech-yritysten mahdollisuuksia konkreettisiin liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksiin. Projektin rahoitus koostuu 60-prosenttisesti Euroopan aluekehitysrahastosta Interreg Botnia-Atlantica -hankkeen kautta. Muut rahoittajat ovat Pohjanmaan liitto, Region Västerbotten, Uumajan kunta, Umeå Energi, Skellefteån kunta, Skellefteå Kraft, Region Västernorrland, Örnsköldsvikin kunta, VASEK, Merinova, Vaasan kaupunki, Kokkolan kaupunki ja Kosek. Hankkeen omistaja on Kompetensspridning i Umeå AB.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää