Me olemme työllistävien yritysten lähde

20.05.2019

Hieman alle 94 prosenttia Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Määrä voi yksittäisenä kuulostaa pieneltä, mutta juuri nämä pienet yritykset ovat niitä, jotka luovat maahamme uusia työpaikkoja. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n teettämän vaikuttavuustutkimuksen mukaan yritykset työllistävät toimintansa aloittaessaan keskimäärin 1,3 henkilöä, ja viiden vuoden kuluttua keskiarvo on jo 2,6.Tommi Virkama

Mutta mikä tekee yrityksestä niin elinvoimaisen, että sen toiminta jatkuu kriittisten ensivuosien jälkeenkin, ja vieläpä kasvukäyrällä? Suomessa noin puolet yrityksistä lopettaa toimintansa kolmen ensimmäisen vuoden jälkeen, Uusyrityskeskusten kautta perustamiseensa apua ja tukea saaneet yritykset kuitenkin pärjäävät keskiarvoa paremmin, sillä niistä jopa 90 prosenttia on toiminnassa kahden vuoden ja 80 prosenttia vielä viiden vuoden kuluttua aloittamisestaan. Johtopäätöksenä voisikin sanoa, että perustamisneuvontaa saaneilla yrityksillä on paremmat eväät selviämiseen, ja että alun alkaenkin vähemmän elinkelpoiset yritysideat on joko jalostettu toimivampaan muotoon tai kokonaan jätetty perustamatta.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä syntyy seudulle vuosittain hieman alle 200, mikä on reilu kolmannes alueella perustetuista yrityksistä. Viime vuonna Startian kautta perustetut yritykset työllistävät siis viiden vuoden päästä yhteensä noin 500 henkeä Vaasan seudulla. Perustamisneuvontaa saaneiden yritysten hyvät eloonjäämisluvut puhuvat sen puolesta, että vieläkin suuremman osuuden aloittavista yrittäjistä olisi hyvä löytää tiensä tänne. Uusyrityskeskukset ovat työllistävien ja kasvavien yritysten lähde.

Yrityksen perustaminen netissä on helppoa, mutta kuka sparraa yrittäjää, auttaa kehittelemään liikeideaa ja kannustaa perusteellisten laskelmien laatimisessa? Mentoroinnin merkitystä yrittäjälle etenkin aloittamisvaiheessa ei voi liikaa korostaa. Me yritysneuvojat uusyrityskeskuksissa ympäri maan tarjoamme erityisosaamistamme kaikkien yrittäjyydestä kiinnostuneiden saataville.

Kun perustat yrityksen, tee jotain missä olet hyvä! Tee jotain mistä nautit, kun kerran saat itse valita ja olla oman itsesi pomo. Ja muista, että yksi loistava polku yrittäjyyteen on yrityksen ostaminen. Neuvomme myös yritysostoissa – aina maksutta.

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissa 16.5.2019.

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää