Malax Bageri & Conditori laajentaa

03.12.2019

Malax Bageri 3Mats Udd pyörittää Malax Bageri & Conditoria ja aikoo talven aikana laajentaa toimitiloja, jotta voi paremmin vastata konditoriatuotteiden kasvaneeseen kysyntään. – Toiminta on kehittynyt positiivisesti viime vuosien aikana ja nyt tilojen pienuus rajoittaa kasvua. Samanaikaisesti täytyy vesivahingon jäljet lattiasta korjata. Siksi on tullut korkea aika laajentaa ja remontoida.

Konditoriatuotteiden kysyntä on entistä suurempi

Piirustukset ovat valmiina, tukihakemus jätetty ja aivan pian olisi tarkoitus aloittaa Malax Bageri & Conditorin laajennustyöt. Omistaja Mats Udd toivoo, että kaikki on valmiina keväällä ja odottaa voivansa silloin lisätä konditoriapuolen tuotantoa merkittävästi.

Mats Udd aloitti aikoinaan työuransa Maalahden Limpulla, mutta osti vuonna 1999 Calles Bröd & Conditorin Petalahdesta. Hän siirsi toiminnan Övermalaxiin ja osti kaksi vuotta siten myös Malax Bagerin.

– Toiminta on kehittynyt positiivisesti sen jälkeen, ja nyt meillä on toimintaa ainoastaan täällä Yttermalaxissa – se oli helpointa niin, Mats selvittää. Mutta tilanpuute rajoittaa meitä, ja vesivahingon vuoksi lattiaa täytyy korjata. Siksi on tullut korkea aika laajentaa ja remontoida.

Malax Bageri 7Laajennusosan piirustukset ovat valmiina, ja tukihakemus on jätetty VASEKin yritysneuvoja Olav Nylundin avustuksella. – Ilman hänen apuaan siitä ei kyllä olisi tullut mitään, Mats toteaa.

Niiden 330 m²:n lisäksi, jotka yrityksellä nyt on käytössään, tulee tilaa 50 m² lisää. Henkilökunnan pukuhuone uusitaan, konttoria laajennetaan ja pahin pullonkaula – rakennuksessa on nyt ainoastaan yksi sisäänkäynti –  hoidetaan kuntoon.

Tavoitteena on, ettei rakennustyöt vaikuta tuotantoon, koska leipomon suurin sesonki alkaa oikeastaan vasta joulun jälkeen, kun laskiainen alkaa.

– Joulu ei meidän osaltamme ole mikään myyntihuippu. Me leivomme omaa joululimppuamme, jonkin verran lussepullia ja joulutorttuja sekä tietysti pipareita ja jonkin verran erikoisleipiä tietyille ravintoloille, mutta meidän todellinen sesonkiaikamme alkaa vasta uudenvuoden jälkeen, Mats kertoo.

Tällä hetkellä leipäpuoli on yrityksessä hallitsevana, mutta konditoriatuotteiden kysyntä on kasvanut, koska monta muuta alueen konditoriaa on lopettanut toimintansa. Mats toivoo pystyvänsä vastaamaan tähän kysyntään leipomoa laajentamalla. Konditoriapuolella noin puolet asiakkaista on jälleenmyyjiä ja puolet yksityishenkilöitä. Mats haluaa myös lisätä yritysasiakkaiden määrää ja tavoitteena onkin taas pystyä tarjoamaan täytekakkuja ja leivoksia yritysten omilla logoilla ja painokuvilla. Tämä palvelu hänellä oli aiemminkin Övermalaxin leipomossa.

– Täällä printterille ei ole ollut tilaa, ja siihen saamme nyt parannuksen, hän toteaa painokkaasti.

Malax Bageri 5Yritys työllistää kahdeksan työntekijää, ja yksi eniten myyvistä tuotteista on klassinen hillopossu.– Vaikka toisi uutuuksia valikoimaan, on klassikko kuitenkin aina se, joka myy parhaiten, Mats toteaa.

Ennen investointiin ryhtymistä hän on hakenut siihen investointitukea VASEKin avulla. Yritysneuvoja Olav Nylund on hoitanut Matsin kanssa kaikki asiakirjat tukihakemusta varten.

– Olen siitä todella kiitollinen. Inhoan kaikkia paperitöitä, ja ilman Olavin apua olisi kynnys yritystuen hakemiseen ollut liian korkea, Mats myöntää.

– Tuen hakeminen meni sujuvasti, sillä Matsilla oli jo kaikki liitteet ennakkoon valmiiksi katsottuna. Ne tavanomaiset liiketoiminta- ja taloussuunnitelmat laadimme yhdessä, Nylund lisää.

Mats on jo aiemminkin ollut VASEKiin yhteydessä, sillä ennen yritysostoja kaksi vuotta sitten hän keskusteli paljon yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin kanssa.

– Kjell on todella taitava ja hänen kanssaan on mahtava pallotella asioita. Hänellä on aina tarjota kymmenen erilaista näkökulmaa asioihin. Sellaisia näkökulmia, joita ei itse olisi tullut edes ajatelleeksi, Mats toteaa ja rullaa samalla vaunullista hillopossuja kohoamaan.

Malax Bageri 6

Kello on kolme iltapäivällä. Marraskuun päivä, joka ei koskaan oikein valjennutkaan, on jo laskemassa ja Mats on juuri aloittanut heti puolen yön jälkeen käynnistyvän työvuoronsa ennakkovalmistelut.

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää