Maksuhäiriömerkintä kummittelee, onko yrittäjyys poissuljettu vaihtoehto?

04.03.2021

MaksuhairioUusyrityskeskus Startian perustamisneuvonnassa nousee aina välillä esiin kysymys siitä, voiko yrittäjäksi ryhtyä ja kannattaako oman yrityksen perustamisesta edes haaveilla, jos on maksuhäiriömerkintöjä?

Maksuhäiriömerkinnöissä ei ole kyse mistään marginaali-ilmiöstä. Vuoden 2020 alussa yli 386 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä Asiakastiedon rekisterissä. Velkaongelmaisia on eniten 30–39-vuotiaissa miehissä. Heistä lähes 16 prosentilla on maksuhäiriömerkintä, kertoi HS 7.1.2020. (Lähde)

Useimmiten maksuhäiriöiden taustalla on erilaiset elämänmullistukset, kuten työttömyys, konkurssi, vakava sairastuminen tai parisuhteen tai avioliiton kariutuminen. Pikavipit, osamaksut ja helpon lainan nostaminen pahentavat tilannetta, jos elämänhallinnan ja rahankäytön kanssa on ongelmia.

Elämässä tulee tehtyä virheitä, mutta virheistä oppii. Raha-asioiden hallinta on asia, jota voi ja kannattaa opetella. Maksuhäiriömerkinnät ja luottotietomerkinnät kirjataan luottotietorekisteriin. Maksuhäiriö ei synny ikinä yllättäen, vaan siitä ilmoitetaan kirjeitse. Sitä ennen on tullut maksuhuomautuksia, joista viimeisin toimitetaan asiakkaalle viimeistään 21 päivää ennen merkinnän syntymistä. Jos velan maksaa pois maksuhäiriömerkinnän saamisen jälkeen, lyhentää se merkinnän näkymistä, mutta ei poista sitä kokonaan. Merkintä on näkyvissä rekisterissä kahdesta neljään vuotta.

– Kannattaa siis ensin huolehtia maksuhäiriömerkinnöistä ja suunnitella siinä samalla huolellisesti asiantuntijan – kuten uusyrityskeskuksen – avulla omaa liiketoimintaa. Sitten kun merkinnät ja hoitamattomat maksut eivät enää kummittele taustalla, on hyvä vaihe perustaa oma yritys, muistuttaa Startian johtaja Tommi Virkama.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että merkintä voi vaikeuttaa yritystoimintaasi merkittävästi. Esimerkiksi Finnvera ei myönnä lainaa, mutta toki rahoittajia on muitakin, jotka eivät pidä merkintää esteenä. Pankki saa valita asiakkaansa, mutta automaattisesti maksuhäiriö ei estä tilin avaamista. Myöskään starttirahan saamista ei maksuhäiriö välttämättä estä. Vakuutusten saamiseen maksuhäiriö voi vaikuttaa, mutta tämä on yhtiökohtaista. On myös mahdollista, että hankaluuksia tulee, kun yrittää avata puhelin- tai internetliittymää, tehdä korttimaksusopimusta, vuokrata toimitiloja tai solmia erilaisia muita sopimuksia, Virkama luettelee

Kaikkein eniten yritystoimintaa vaikeuttaa maksuhäiriön tuoma huono maine.

– Yritystäsi ei välttämättä pidetä luotettavana kumppanina.

Yritykset hyödyntävät paljon maksullisia palveluita, joiden kautta voi tarkistaa kumppanin tilanteen ennen palvelujen tai tuotteiden myymistä. Maksuhäiriömerkintäiseltä yrittäjältä pyydetään tällöin helposti käteis- tai korttimaksua ja kieltäydytään myymästä laskulla.

– Jos yrittäjyyttä suunnittelevalla on jo yksityiselämässään ollut vaikeuksia hoitaa raha-asiansa, kannattaa pohtia pystyykö kantamaan vastuuta oman henkilökohtaisen taloutensa lisäksi myös yrityksen raha-asioista. Vaikka kirjanpitäjä onkin yrittäjän tärkeä kumppani, on aina muistettava, ettei tilitoimisto vastaa yrityksen raha-asioista, vaan ainoastaan kirjanpidon hoitamisesta. Yrittäjä kantaa vastuun yrityksen taloudesta henkilökohtaisesti, Virkama päättää.

 

Lue myös:

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää