Maksuhäiriömerkintä kummittelee, onko yrittäjyys poissuljettu vaihtoehto?

04.03.2021

MaksuhairioUusyrityskeskus Startian perustamisneuvonnassa nousee aina välillä esiin kysymys siitä, voiko yrittäjäksi ryhtyä ja kannattaako oman yrityksen perustamisesta edes haaveilla, jos on maksuhäiriömerkintöjä?

Maksuhäiriömerkinnöissä ei ole kyse mistään marginaali-ilmiöstä. Vuoden 2020 alussa yli 386 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä Asiakastiedon rekisterissä. Velkaongelmaisia on eniten 30–39-vuotiaissa miehissä. Heistä lähes 16 prosentilla on maksuhäiriömerkintä, kertoi HS 7.1.2020. (Lähde)

Useimmiten maksuhäiriöiden taustalla on erilaiset elämänmullistukset, kuten työttömyys, konkurssi, vakava sairastuminen tai parisuhteen tai avioliiton kariutuminen. Pikavipit, osamaksut ja helpon lainan nostaminen pahentavat tilannetta, jos elämänhallinnan ja rahankäytön kanssa on ongelmia.

Elämässä tulee tehtyä virheitä, mutta virheistä oppii. Raha-asioiden hallinta on asia, jota voi ja kannattaa opetella. Maksuhäiriömerkinnät ja luottotietomerkinnät kirjataan luottotietorekisteriin. Maksuhäiriö ei synny ikinä yllättäen, vaan siitä ilmoitetaan kirjeitse. Sitä ennen on tullut maksuhuomautuksia, joista viimeisin toimitetaan asiakkaalle viimeistään 21 päivää ennen merkinnän syntymistä. Jos velan maksaa pois maksuhäiriömerkinnän saamisen jälkeen, lyhentää se merkinnän näkymistä, mutta ei poista sitä kokonaan. Merkintä on näkyvissä rekisterissä kahdesta neljään vuotta.

– Kannattaa siis ensin huolehtia maksuhäiriömerkinnöistä ja suunnitella siinä samalla huolellisesti asiantuntijan – kuten uusyrityskeskuksen – avulla omaa liiketoimintaa. Sitten kun merkinnät ja hoitamattomat maksut eivät enää kummittele taustalla, on hyvä vaihe perustaa oma yritys, muistuttaa Startian johtaja Tommi Virkama.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että merkintä voi vaikeuttaa yritystoimintaasi merkittävästi. Esimerkiksi Finnvera ei myönnä lainaa, mutta toki rahoittajia on muitakin, jotka eivät pidä merkintää esteenä. Pankki saa valita asiakkaansa, mutta automaattisesti maksuhäiriö ei estä tilin avaamista. Myöskään starttirahan saamista ei maksuhäiriö välttämättä estä. Vakuutusten saamiseen maksuhäiriö voi vaikuttaa, mutta tämä on yhtiökohtaista. On myös mahdollista, että hankaluuksia tulee, kun yrittää avata puhelin- tai internetliittymää, tehdä korttimaksusopimusta, vuokrata toimitiloja tai solmia erilaisia muita sopimuksia, Virkama luettelee

Kaikkein eniten yritystoimintaa vaikeuttaa maksuhäiriön tuoma huono maine.

– Yritystäsi ei välttämättä pidetä luotettavana kumppanina.

Yritykset hyödyntävät paljon maksullisia palveluita, joiden kautta voi tarkistaa kumppanin tilanteen ennen palvelujen tai tuotteiden myymistä. Maksuhäiriömerkintäiseltä yrittäjältä pyydetään tällöin helposti käteis- tai korttimaksua ja kieltäydytään myymästä laskulla.

– Jos yrittäjyyttä suunnittelevalla on jo yksityiselämässään ollut vaikeuksia hoitaa raha-asiansa, kannattaa pohtia pystyykö kantamaan vastuuta oman henkilökohtaisen taloutensa lisäksi myös yrityksen raha-asioista. Vaikka kirjanpitäjä onkin yrittäjän tärkeä kumppani, on aina muistettava, ettei tilitoimisto vastaa yrityksen raha-asioista, vaan ainoastaan kirjanpidon hoitamisesta. Yrittäjä kantaa vastuun yrityksen taloudesta henkilökohtaisesti, Virkama päättää.

 

Lue myös:

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää