Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021

Johans Service 3Vöyriläinen Johan Asplund on koulutukseltaan hitsaaja ja peltiseppä. Hän työskenteli kymmenen vuotta Vörå Maskin & Traktorilla, ennen kuin päätti perustaa oman yrityksen vuonna 2007.– Kyselyt ja tiedustelut osoittivat, että asiakaskuntaa oli, ja suvussa on yrittäjiä, Johan kertoo.

On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.

Johan Asplund päätti panostaa omaan yritykseen työskenneltyään kymmenen vuotta Vörå Maskin & Traktorilla. Sen jälkeen kuluneiden 14 vuoden aikana maatalouden ja maatalouskoneiden kehitys on ollut selkeää: maanviljelijöitä on entistä vähemmän, mutta koneet entistä suurempia.

Vastikään remontoidussa hallissa Johanilla on nyt mahdollisuus ajaa sisälle isoimmatkin traktorit, ja katossa olevien nostureiden ansiosta raskaammatkin nostot onnistuvat sujuvasti. Samalla kehitys on saanut aikaan myös sen, että hän on laajentanut liiketoimintaansa moneen eri suuntaan.

Johans Service 8Investointituen ansiosta Johan sai rakennettua hallinsa uudelleen oman yrityksensä tarpeita vastaavaksi. Nosturit ovat välttämättömiä, kun työskennellään nykyisten isojen maatalouskoneiden parissa.

– Huollan myös erityyppisiä pienkoneita, ja teen lisäksi paljon erilaisia rakennustöitä. Useimmiten on kyse erityyppisistä piharakennuksista, mutta painopiste on lähinnä viljakuivureissa, jotka nykyään pääasiallisesti työllistävät kesäkauden ajan. Varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn päivät täyttyvät uusien kuivureiden kokoamisesta, lisärakennuksista, korjauksista ja niin edelleen, eikä kausi ole vielä päättymässä sillä rintamalla, Johan kertoo.

Konepuolen huolto- ja korjaustyöt Johan hoitaa ainakin toistaiseksi itse, mutta toivoo voivansa palkata tulevaisuudessa työntekijän.

– Kasvu on tietenkin tavoitteena, ja täällä verstaalla on tilaa useammalle.

Kun Johan osti hallin muutama vuosi sitten, se oli eristämätön ja siinä oli liian pienet ovet hänen liiketoiminnalleen. Hallin uudelleenrakentaminen oli tarpeen, ja investointitukimahdollisuuksia selvittääkseen hän kääntyi VASEKin puoleen.

– Sain yhteyden yritysneuvoja Olav Nylundiin ja ilman hänen apuaan en olisi koskaan selvinnyt hakemusbyrokratiasta, se on aivan selvää, Johan toteaa.

– Olav antoi minulle kaiken tarvittavan tiedon ja faktat siitä, mitä mahdollisuuksia oli olemassa, mitä vaadittiin ja mitä asiakirjoja minun oli itse hankittava, hän lisää. – Tuen ansiosta pystyin sitten eristämään hallin, vaihtamaan ovia, hankkimaan kunnollisen työvalaistuksen ja niin edelleen.

Johans Service 10Konehuollon ohella Johan tarjoaa myös rakennus- ja asennuspalveluja, lähinnä erilaisten maatalous- ja piharakennusten osalta. Alkukeväästä loppusyksyyn kalenteri on täynnä kaikkea uusien kuivureiden asennuksista ja kunnostustöistä korjauksiin ja niin edelleen, ja kausi ei ole vielä edes ohi.

Nylund nostaa esiin sen, että Johanin hallihanke on hyvä esimerkki kestävästä ajattelusta.

– Uuden rakentamisen sijaan hän päätti eristää hallin ja tehdä siitä oman yrityksensä tarpeisiin sopivan. Varsinkin maaseudulla voi olla paljon tyhjiä tiloja, jotka voidaan kunnostaa erityyppiselle yritystoiminnalle sopivaksi, ja monet hankkeista ovat tukikelpoisia ELY-keskuksen tai Aktion Österbottenin kautta saatavalle rahoitukselle. Eli yhteys vain VASEKiin, ja selvitämme rahoitusvaihtoehdot, hän lisää.

Seuraavana investointilistalla on teleskooppikuormaaja, jota tarvitaan muun muassa maatalouspuolen isoihin rakennushankkeisiin. Ne ovat myös niitä töitä, joissa Johan viihtyy parhaiten.

– Olen kiitollinen, että pääsen työskentelemään ulkona kesäaikaan, hän hymyilee.

Kesäkausi muodostaa myös hänen huippusesonkinsa.

– Talviaikaan sen sijaan vaihtelu on suurta. Hitsaajana voin saada kaikenlaisia tehtäviä, hän toteaa ja antaa toisenlaisen esimerkin:

Vöyrin kirkonkellot ovat yksi tämän viikon listalla olevista työtehtävistä.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä yksityiskuvat
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää