Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021

Johans Service 3Vöyriläinen Johan Asplund on koulutukseltaan hitsaaja ja peltiseppä. Hän työskenteli kymmenen vuotta Vörå Maskin & Traktorilla, ennen kuin päätti perustaa oman yrityksen vuonna 2007.– Kyselyt ja tiedustelut osoittivat, että asiakaskuntaa oli, ja suvussa on yrittäjiä, Johan kertoo.

On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.

Johan Asplund päätti panostaa omaan yritykseen työskenneltyään kymmenen vuotta Vörå Maskin & Traktorilla. Sen jälkeen kuluneiden 14 vuoden aikana maatalouden ja maatalouskoneiden kehitys on ollut selkeää: maanviljelijöitä on entistä vähemmän, mutta koneet entistä suurempia.

Vastikään remontoidussa hallissa Johanilla on nyt mahdollisuus ajaa sisälle isoimmatkin traktorit, ja katossa olevien nostureiden ansiosta raskaammatkin nostot onnistuvat sujuvasti. Samalla kehitys on saanut aikaan myös sen, että hän on laajentanut liiketoimintaansa moneen eri suuntaan.

Johans Service 8Investointituen ansiosta Johan sai rakennettua hallinsa uudelleen oman yrityksensä tarpeita vastaavaksi. Nosturit ovat välttämättömiä, kun työskennellään nykyisten isojen maatalouskoneiden parissa.

– Huollan myös erityyppisiä pienkoneita, ja teen lisäksi paljon erilaisia rakennustöitä. Useimmiten on kyse erityyppisistä piharakennuksista, mutta painopiste on lähinnä viljakuivureissa, jotka nykyään pääasiallisesti työllistävät kesäkauden ajan. Varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn päivät täyttyvät uusien kuivureiden kokoamisesta, lisärakennuksista, korjauksista ja niin edelleen, eikä kausi ole vielä päättymässä sillä rintamalla, Johan kertoo.

Konepuolen huolto- ja korjaustyöt Johan hoitaa ainakin toistaiseksi itse, mutta toivoo voivansa palkata tulevaisuudessa työntekijän.

– Kasvu on tietenkin tavoitteena, ja täällä verstaalla on tilaa useammalle.

Kun Johan osti hallin muutama vuosi sitten, se oli eristämätön ja siinä oli liian pienet ovet hänen liiketoiminnalleen. Hallin uudelleenrakentaminen oli tarpeen, ja investointitukimahdollisuuksia selvittääkseen hän kääntyi VASEKin puoleen.

– Sain yhteyden yritysneuvoja Olav Nylundiin ja ilman hänen apuaan en olisi koskaan selvinnyt hakemusbyrokratiasta, se on aivan selvää, Johan toteaa.

– Olav antoi minulle kaiken tarvittavan tiedon ja faktat siitä, mitä mahdollisuuksia oli olemassa, mitä vaadittiin ja mitä asiakirjoja minun oli itse hankittava, hän lisää. – Tuen ansiosta pystyin sitten eristämään hallin, vaihtamaan ovia, hankkimaan kunnollisen työvalaistuksen ja niin edelleen.

Johans Service 10Konehuollon ohella Johan tarjoaa myös rakennus- ja asennuspalveluja, lähinnä erilaisten maatalous- ja piharakennusten osalta. Alkukeväästä loppusyksyyn kalenteri on täynnä kaikkea uusien kuivureiden asennuksista ja kunnostustöistä korjauksiin ja niin edelleen, ja kausi ei ole vielä edes ohi.

Nylund nostaa esiin sen, että Johanin hallihanke on hyvä esimerkki kestävästä ajattelusta.

– Uuden rakentamisen sijaan hän päätti eristää hallin ja tehdä siitä oman yrityksensä tarpeisiin sopivan. Varsinkin maaseudulla voi olla paljon tyhjiä tiloja, jotka voidaan kunnostaa erityyppiselle yritystoiminnalle sopivaksi, ja monet hankkeista ovat tukikelpoisia ELY-keskuksen tai Aktion Österbottenin kautta saatavalle rahoitukselle. Eli yhteys vain VASEKiin, ja selvitämme rahoitusvaihtoehdot, hän lisää.

Seuraavana investointilistalla on teleskooppikuormaaja, jota tarvitaan muun muassa maatalouspuolen isoihin rakennushankkeisiin. Ne ovat myös niitä töitä, joissa Johan viihtyy parhaiten.

– Olen kiitollinen, että pääsen työskentelemään ulkona kesäaikaan, hän hymyilee.

Kesäkausi muodostaa myös hänen huippusesonkinsa.

– Talviaikaan sen sijaan vaihtelu on suurta. Hitsaajana voin saada kaikenlaisia tehtäviä, hän toteaa ja antaa toisenlaisen esimerkin:

Vöyrin kirkonkellot ovat yksi tämän viikon listalla olevista työtehtävistä.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä yksityiskuvat
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää