Maailmanperintöolut – toteutunut visio

01.12.2017

Kvarken5 600pxKvarken Brewery sijaitsee Klobbskatin satamassa Mustasaaren Söderuddenissa. Patrik Björkman on yksi kolmesta omistajasta.

Kaikki lähti liikkeelle kiinnostuksesta oluenpanemiseen ja visiosta, johon kuului maailmanperintöolut. Nyt noin vuotta myöhemmin Kvarken Breweryn kolme ensimmäistä saaristolaisolutta löytyvät kaupoista, neljäs ravintoloista ja toivottavasti pian myös Alkosta. Joulustout on valmistuksessa eikä yrittäjillä ole puutetta kehittämissuunnitelmista tai ideoista. Tämä kaikki on todennäköisesti vain esipuhetta todelliselle menestystarinalle.

Yrityksen takana ovat norravallgrundilaiset Patrik Björkman ja hänen isänsä Tore Björkman sekä vaasalainen oluentuntija Patrik Willför. Kaimat Patrik ja Patrik tapasivat toisensa olutkurssilla ja päättivät perustaa oman panimon, jonka toiminta perustuu Björkmanin visioon maailmanperintöoluesta.

Kvarken11 600pxPatrik Björkmanin lisäksi yrityksessä on mukana hänen isänsä Tore Björkman sekä Patrik Willför, joka vastaa yrityksen oluttuntemuksesta.

Yritykselle näytettiin vihdoin viime keväänä vihreää valoa kaikilta viranomaisilta, kun oli ehditty vuoden verran panna koe-eriä oluista ja käyty läpi neljän kuukauden mittainen startup -prosessi lupaviidakossa. Ensimmäiset oluet ehtivät vaasalaiskauppojen hyllyille heinäkuussa. Menestys oli välitöntä, ja panimon varasto on periaatteessa seissyt tyhjillään sen jälkeen.

– Me olemme panneet olutta ja kuskannet sitä, paljon muuta ei sitten ole ehdittykään. Paikallinen kiinnostus tuotteitamme kohtaan on ollut valtavaa, ja ainut tekemämme markkinointi on ollut sosiaalisissa medioissa, Patrik Björkman kertoo. Hän on kolmikon ainut, joka työskentelee Söderuddenin Klobbskatissa sijaitsevassa panimossa kokopäiväisesti.

Ennen panimon perustamista yrittäjäkolmikko sai vinkkejä ja hyviä neuvoja VASEKista, samoin apua investointituen hakemiseksi ELY-keskukselta. Nyt he ovat jälleen kääntyneet VASEKin puoleen edetäkseen markkinoinnin kanssa.

– Kotisivumme täytyy tehdä valmiiksi, tarvitsemme esitteitä ja paljon muuta, siksi toivomme saavamme vinkkejä ja neuvoja sekä mahdollisesti myös apua tukihakemuksen tekemiseen, Björkman jatkaa.

Kvarken2 600pxSaaristolaisidentiteetti on tärkeä, sen mukaisesti ovat myös panimon neljä ensimmäistä olutta saaneet nimensä. Ne kaikki ylistävät Merenkurkun saariston eri paikkoja.
Juuri nyt käynnissä on panimon ensimmäisen sesonkioluen, joulustoutin valmistus. Useampia olutlaatuja ja sesonkioluita on suunnitelmissa.

Saaristolaisidentiteetti on toiminnan lähtökohtana. Kaikki tuotteet on nimetty maailmanperintöalueen mukaan tai niillä on joku kytkös. Tuotteiden etiketeissä on tuotteen nimeen liittyvä paikallinen tarina sekä Sampo Rintasen kuvitukset. Esimerkiksi Panimon pilsner on ylistys Norrskärille ja sen entisille majakanvartijoille, siksi sen nimenä on Watchman. Tällä hetkellä pannaan joulustoutia, joka on klassinen englantilainen stout-olut pienellä vivahteella joulun mausteita. Resepti on Patrik Willförin oma.

– Tummempi olut on kautta aikojen kuulunut joulupöytään. Porter, tumma lager, stout, savuolut, pöytäolut. Kaikissa on pohjalla vahva maltaan maku, joka usein soveltuu hyvin pohjoismaiseen joulupöytään. Maltaan savustetut tai paahdetut aromit sopivat niin makeampien laatikoiden kuin perinteisen kinkun kanssa ja korostavat niiden makua, Willför selittää.

Joulustoutin lisäksi myös porter-olut on täydellinen joulupöytään, sillä se sopii niin suolaisen kuin makeankin, kuten suklaan, kaveriksi. Panimon portteri on satamaolutta ja sitä saa toistaiseksi vain ravintoloista, koska se on hieman vahvempaa.

– Tarkoituksena on nyt aloittaa neuvottelut Alkon kanssa ja toiveissa on saada tuotteet kymmeneen lähimpään Alkon myymälään, Tore Björkman kertoo.

Myyntipaikkojen määrä lisääntyy vähitellen ja sitä laajennetaan pitkin länsirannikkoa sekä pohjoiseen että etelään. Seuraavana askeleena on Ruotsin markkinoille pääseminen, ensi kädessä Uumajaan ja Korkean rannikon alueelle.

– Myös vientiasioita ajatellen toivomme saavamme VASEKista hyviä neuvoja ja kontaktiverkostoja, Patrik Björkman sanoo.

Kvarken8 600pxPatrik Björkman vastaa panimosta ja työskentelee siellä kokopäiväisesti.
Nykyisellä varustuksella panimolla on mahdollisuus kaksinkertaistaa tuotantonsa, ja siksi yritys haluaakin nyt suunnata uusille markkinoille.

Artesaanioluet ovat viimeisen vuosikymmen aikana kokeneet melkoisen buumin koko maailmassa. Ruotsissa on tällä hetkellä noin 300 pienpanimoa, Suomessa noin 80, joista kokonaiset 30 perustettiin viime vuonna. Klobbskatin trion mielestä tämä kehitys on ollut ilahduttavaa.

– Toivomme näkevämme tulevaisuudessa lainsäädännön muutoksen, että myös pienpanimot saavat mahdollisuuden tilamyyntiin, aivan kuten viinitilatkin. Se olisi suuri asia meille.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Käännös: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää