Lisää lentoyhteyksiä tarvitaan, mutta lentämistä myös harkitaan tarkemmin

28.10.2022

VaasanLentoasema8 KatjaLosonen 2014

Kestävyys nousi voimakkaammin esille yrityksille suunnatun lentokyselyn vastauksissa

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK toteutti syys-lokakuussa yhteistyössä Pohjanmaan kauppakamarin, Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa lentokyselyn. Kauppakamarin ja yrittäjäyhdistysten jäsenistä 290 vastasi kyselyyn.

Vastanneista yrityksistä 55 prosentilla on 1–10 työntekijää, 23 prosentilla oli 11–50 työntekijää, 9 prosentilla oli 51–100 työntekijää. Yli 100 työntekijää oli 13 prosentilla vastanneista yrityksistä.

VASEKilla lentoyhteyksien kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Peter Källberg nostaa esille kolme tärkeää teemaa kyselyn tuloksista:

– Näemme selvästi, että liikematkailu on nyt taas lähtenyt liikkeelle. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on tällä hetkellä liian vähän kapasiteettia. Tukholman yhteyden saaminen takaisin, aamulento Helsingistä Vaasaan ja isommat koneet joillain Helsingin vuoroilla ovat niitä asioita, joita yritykset pitävät tärkeimpinä.

Teams ja vastuullisuus vaikuttavat siihen, ettei lentomatkustus palaa entisiin määriinsä

Vastanneista yrityksistä ainoastaan 2 prosentilla oli käytössä matkustukseen liittyviä rajoituksia. Kysymyksen ”Mitä rajoituksia teillä on tällä hetkellä yrityksessänne käytössä työmatkustamisessa?” avoimessa kohdassa (Muu rajoite, mikä) kommentoitiin, että matkustamista pyritään rajoittamaan myös vastuullisuustavoitteiden vuoksi. Aiemmin toteutetuissa lentokyselyissä vuonna 2020 tai 2021 vastuullisuusnäkökulma ei ole noussut esiin yhtä voimakkaasti.

Vastaajista 67 % arvioi, että heidän yrityksessään lentomatkustuksen määrä palaa samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Lähes puolet niistä, jotka arvioivat, että lentomatkustus ei palaa samalle tasolle kuin ennen pandemiaa, arvioi edelleen, että lentomatkustus jää 20–50 prosenttia pienemmäksi.

83 prosenttia kertoi syyksi lentomäärän pienenemiselle Teams-kokousten yleistymisen sekä 32 prosenttia sanoi yrityksen sisäisen matkustamisen vähenevän. Avoimissa vastauksissa tuotiin myös ympäristö- ja ilmastosyyt esille.

Tukholma toiveissa, myös Helsinkiin halutaan päästä paremmilla aikatauluilla

Vaasasta on tällä hetkellä kolme päivittäistä lentoa Vaasan ja Helsingin välillä. Vastaajista 55 % kokee, etteivät nykyiset lentoyhteydet vastaa yrityksen tarpeita. Vastaajia pyydettiin tarkentamaan toiveitaan ja avoimia vastauksia saatiinkin valtavasti. Ne noudattelevat hyvin pitkälti samaa kaavaa:

"Helsingistä pitäisi päästä aamulla Vaasaan niin, että kerkeäisi esim. klo 9 alkavaan kokoukseen.”
"Nykyiset yhteydet eivät palvele riittävällä tasolla jatkolentoja Eurooppaan. Erityisesti paluut ovat todella hankalia ja useimmiten edellyttävät joko pitkää vaihtoaikaa tai extrayöpymistä.”
”Det behövs en tidig ankomst till Vasa och en sen avfärd från Vasa.”
"Aamulle lisää lentoja sekä paluu Vaasaan noin klo 19”
"Toinen aamulento n klo 8-9 välillä Vaasasta, ja mielellään aamulento Vaasaan”
"Myöhäisempi aamulähtö ja aikaisempi yöpaluu”
"Den stora luckan mellan 17:45 och 01:05 skapar oftast stora väntetider i Helsingfors."

Tukholman yhteyden palautumista odotetaan siis tiiviisti. Vastaajien mukaan lennon Vaasasta Tukholmaan lähtöajan tulisi olla aamukuuden ja aamukahdeksan välillä (80 %). Paluulennon Tukholmasta Vaasaan tulisi vastaajien mielestä ajoittua klo 18 ja klo 20 välille (81 %).

Källberg kommentoi tuloksia ja työn jatkumista:

– Kyselyn tuloksia käytetään nyt tukena jatkuvasti käymissämme keskusteluissa lentoyhtiöiden kanssa. On tärkeää osoittaa, että se, mitä kerromme lentoyhtiöille Vaasan seudun yritysten tarpeista, ei ole vain olettamuksia, vaan perustuu tosiasioihin.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää