Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019

IMG 5680 rajattuMoveIT-hankkeen projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén

 MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.

Vaasan yliopiston projektipäällikkö Heli Siirilä esitteli alkuun nykytila-analyysiä, joka kokosi Vaasan seudun liikenteeseen liittyviä tavoitteita.

– Liikenne ylipäänsä on muutoksessa monin tavoin, mutta on lohdullista, että ihmisillä kuitenkin on valmius julkisen liikenteen käyttöön, kunhan vain hinnat ja palvelut saadaan kohdilleen.

Siirilä esitti myös hätkähdyttävän faktan siitä, että Vaasassa autoilun synnyttämistä kustannuksista jää rahaa lopulta omalle seudulle vain 17 miljoonan euron verran, kun taas seudun ulkopuolelle ja ulkomaille valuu 89 miljoonaa euroa. Heli Siirilän esitys

IMG 5692Liikkumisen ohjauksen asiantuntija Milla Talja Mobinetistä (kuvassa vasemmalla) esitteli mielenkiintoisia esimerkkejä yrityksistä, joissa on tehty toimenpiteitä työmatkaliikenteen ohjaamiseksi kestävämpään suuntaan, ja mitkä toimenpiteiden vaikutukset ovat olleet.

– Uudenmaan ELY-keskuksessa Helsingin Pasilassa luovuttiin pysäköintipaikoista kokonaan ja lisättiin etätyömahdollisuuksia. Hyvien julkisten yhteyksien vuoksi kävely ja pyöräily ei noussut merkittävästi, mutta etätöiden tekeminen lisääntyi ja julkisia käytettiin enemmän. Toimenpiteet vähensivät työmatkaliikenteen päästöjä 60 prosentilla.

Taljan toinen esimerkki koski Valmetin tehdasta Jyväskylässä, jossa otettiin käyttöön päiväkohtainen pysäköintimaksu ja tarjottiin työntekijöille joukkoliikenteen työsuhdelippu

– Päästöt vähenivät 18 prosenttia, ja yritys säästi noin viisi miljoonaa euroa, sillä sen ei tarvinnutkaan toteuttaa suunnitelmissa ollutta uutta pysäköintihallia työntekijöiden autoille.

Talja luetteli puheenvuorossaan työpaikkojen erilaisia keinoja vaikuttaa työntekijöiden kestävämpään liikkumiseen ja pohti myös sitä, miksi muutos on usein niin vaikeaa.

– Epävarmuus tuo muutosvastarintaa, ja usein liikkumiseen liittyvät tavat ovat tiedostamattomia. Mutta kun tavat ja valinnat tuo näkyviksi arjessa, päästään muutoksessa eteenpäin. Ehdottomasti kannattaa hyödyntää luonnollisia muutosvaiheita, esimerkiksi yhdistää uudet käytännöt toimitilojen vaihdokseen.

Milla Taljan esitys

IMG 5708 rajattu

Projektipäällikkö Anna Måtts-Fransénin johtamassa paneelikeskustelussa pohdittiin viestinnän merkitystä muutoksissa ja erityisesti liikennepalveluiden kehittämisessä. Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén muistutti, että kaupunkilaisille tiedottamisessa on hyödynnettävä kaikkia kanavia ja sosiaalisen median kanavien luonteesta johtuen hyödynnettävä myös maksullista markkinointia.

– Tarvitaan vähän porkkanaa kuten esimerkiksi kilpailuja ja arvontoja, jotta tieto leviää myös orgaanisesti.

Mustasaaren kunnan verkkoviestijä Gustaf Westerholm muistutti sisäisen viestinnän tärkeydestä:

– Asiantuntijat toteuttavat paljon hienoja kehittämistoimenpiteitä liikenteeseen ja liikkumiseen liittyen, mutta tieto organisaatiossa ei kulje viestinnälle. Aina kannattaa ottaa viestintä mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

Viestintä ja tiedottaminen poiki runsaasti keskustelua ja kommentteja myös yleisöstä, ja yleisesti todettiinkin, ettei viestimistä voi koskaan olla liikaa.

IMG 5687

Intensiivisen iltapäivän päätteeksi Heli Siirilä (kuvassa alla) jatkoi vielä vähähiilisistä liikennepalveluista ja siitä, miten ne toteutetaan järkevästi meidän jokaisen liikkujan, yritysten ja hallinnon näkökulmasta.

– Ja tosiaan meidän jokaisen pitää olla valmiita muutoksiin, ei vain sen kuuluisan jonkun muun, Siirilä painotti.

IMG 5684 rajattuSiirilä esitteli kunnille suunnattua MaaS (Mobility as a Service) -valmiustasomittaristoa, jolla voidaan osoittaa mahdollisia kehityssuuntia. Siirilä esitteli mittaristoa Vaasan seudun näkökulmasta ja huomautti, että esimerkiksi pysäköintipolitiikka Vaasassa jo on, mutta se ei tue yhteiskäyttöä tai kutsuliikennettä.

– Yleisesti tilanne on se, että työpaikoilla matkustusohjesääntö on olemassa ja se periaatteessa priorisoi kestävää liikkumista ja julkisten liikennevälineiden suosimista, mutta ohjesäännön noudattamista ei seurata kovinkaan tarkasti.

Siirilän mukaan myös liikennevälineiden yhteiskäyttö ei ole kaikille vielä kattavasti tarjolla, ja hän nostikin esille Lappeenrannan, jossa kaupungin autot on avattu virka-ajan ulkopuolella vuokrattaviksi myös muille kaupunkilaisille, ei ainoastaan kaupungin työntekijöille.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää