Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019

IMG 5680 rajattuMoveIT-hankkeen projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén

 MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.

Vaasan yliopiston projektipäällikkö Heli Siirilä esitteli alkuun nykytila-analyysiä, joka kokosi Vaasan seudun liikenteeseen liittyviä tavoitteita.

– Liikenne ylipäänsä on muutoksessa monin tavoin, mutta on lohdullista, että ihmisillä kuitenkin on valmius julkisen liikenteen käyttöön, kunhan vain hinnat ja palvelut saadaan kohdilleen.

Siirilä esitti myös hätkähdyttävän faktan siitä, että Vaasassa autoilun synnyttämistä kustannuksista jää rahaa lopulta omalle seudulle vain 17 miljoonan euron verran, kun taas seudun ulkopuolelle ja ulkomaille valuu 89 miljoonaa euroa. Heli Siirilän esitys

IMG 5692Liikkumisen ohjauksen asiantuntija Milla Talja Mobinetistä (kuvassa vasemmalla) esitteli mielenkiintoisia esimerkkejä yrityksistä, joissa on tehty toimenpiteitä työmatkaliikenteen ohjaamiseksi kestävämpään suuntaan, ja mitkä toimenpiteiden vaikutukset ovat olleet.

– Uudenmaan ELY-keskuksessa Helsingin Pasilassa luovuttiin pysäköintipaikoista kokonaan ja lisättiin etätyömahdollisuuksia. Hyvien julkisten yhteyksien vuoksi kävely ja pyöräily ei noussut merkittävästi, mutta etätöiden tekeminen lisääntyi ja julkisia käytettiin enemmän. Toimenpiteet vähensivät työmatkaliikenteen päästöjä 60 prosentilla.

Taljan toinen esimerkki koski Valmetin tehdasta Jyväskylässä, jossa otettiin käyttöön päiväkohtainen pysäköintimaksu ja tarjottiin työntekijöille joukkoliikenteen työsuhdelippu

– Päästöt vähenivät 18 prosenttia, ja yritys säästi noin viisi miljoonaa euroa, sillä sen ei tarvinnutkaan toteuttaa suunnitelmissa ollutta uutta pysäköintihallia työntekijöiden autoille.

Talja luetteli puheenvuorossaan työpaikkojen erilaisia keinoja vaikuttaa työntekijöiden kestävämpään liikkumiseen ja pohti myös sitä, miksi muutos on usein niin vaikeaa.

– Epävarmuus tuo muutosvastarintaa, ja usein liikkumiseen liittyvät tavat ovat tiedostamattomia. Mutta kun tavat ja valinnat tuo näkyviksi arjessa, päästään muutoksessa eteenpäin. Ehdottomasti kannattaa hyödyntää luonnollisia muutosvaiheita, esimerkiksi yhdistää uudet käytännöt toimitilojen vaihdokseen.

Milla Taljan esitys

IMG 5708 rajattu

Projektipäällikkö Anna Måtts-Fransénin johtamassa paneelikeskustelussa pohdittiin viestinnän merkitystä muutoksissa ja erityisesti liikennepalveluiden kehittämisessä. Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén muistutti, että kaupunkilaisille tiedottamisessa on hyödynnettävä kaikkia kanavia ja sosiaalisen median kanavien luonteesta johtuen hyödynnettävä myös maksullista markkinointia.

– Tarvitaan vähän porkkanaa kuten esimerkiksi kilpailuja ja arvontoja, jotta tieto leviää myös orgaanisesti.

Mustasaaren kunnan verkkoviestijä Gustaf Westerholm muistutti sisäisen viestinnän tärkeydestä:

– Asiantuntijat toteuttavat paljon hienoja kehittämistoimenpiteitä liikenteeseen ja liikkumiseen liittyen, mutta tieto organisaatiossa ei kulje viestinnälle. Aina kannattaa ottaa viestintä mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

Viestintä ja tiedottaminen poiki runsaasti keskustelua ja kommentteja myös yleisöstä, ja yleisesti todettiinkin, ettei viestimistä voi koskaan olla liikaa.

IMG 5687

Intensiivisen iltapäivän päätteeksi Heli Siirilä (kuvassa alla) jatkoi vielä vähähiilisistä liikennepalveluista ja siitä, miten ne toteutetaan järkevästi meidän jokaisen liikkujan, yritysten ja hallinnon näkökulmasta.

– Ja tosiaan meidän jokaisen pitää olla valmiita muutoksiin, ei vain sen kuuluisan jonkun muun, Siirilä painotti.

IMG 5684 rajattuSiirilä esitteli kunnille suunnattua MaaS (Mobility as a Service) -valmiustasomittaristoa, jolla voidaan osoittaa mahdollisia kehityssuuntia. Siirilä esitteli mittaristoa Vaasan seudun näkökulmasta ja huomautti, että esimerkiksi pysäköintipolitiikka Vaasassa jo on, mutta se ei tue yhteiskäyttöä tai kutsuliikennettä.

– Yleisesti tilanne on se, että työpaikoilla matkustusohjesääntö on olemassa ja se periaatteessa priorisoi kestävää liikkumista ja julkisten liikennevälineiden suosimista, mutta ohjesäännön noudattamista ei seurata kovinkaan tarkasti.

Siirilän mukaan myös liikennevälineiden yhteiskäyttö ei ole kaikille vielä kattavasti tarjolla, ja hän nostikin esille Lappeenrannan, jossa kaupungin autot on avattu virka-ajan ulkopuolella vuokrattaviksi myös muille kaupunkilaisille, ei ainoastaan kaupungin työntekijöille.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää