Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023

mert guller jFBWOaoS 7o unsplash

Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?

VASEKin yritysneuvonnassa kestävä kehitys ja vastuullisuus nousevat entistä useammin esille.

– Katsomme yhdessä yrityksen mahdollisuuksia tehdä ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Työ lähtee pienistä askeleista, eikä ole tarkoitus, että yritys lähtee suuriin muutoksiin kannattavuuden kustannuksella. Tosin on tutkittua, että ympäristöystävällisesti toimivat yritykset ovat kannattavampia, yritysneuvoja Antti Alasaari luettelee ja jatkaa:

– Yhdessä yrittäjän kanssa voimme tarkastella esimerkiksi tilankäyttöä. Tarvitseeko yritys niin suuria tiloja tai niin suurta varastoa? Miten toiminnassa voidaan minimoida hukan muodostuminen? Voidaanko energiatehokkuuteen vaikuttaa? Miten kiertotalous saadaan kiinteäksi osaksi toimintaa?

Älä unohda viestiä tekemästäsi vastuullisuustyöstä

Yrityksen on helpompi tähdätä entistä vastuullisempaan toimintaan, kun kassa on kunnossa. Kannattavuuden parantaminen aloitetaan usein markkinoinnista. Voidaanko yrityksen jo olemassa oleville asiakkaille myydä lisää? Mitkä olisivat uudet asiakaskohderyhmät? Millä keinoilla uudet asiakkaat tavoitetaan? Erityisesti markkinoinnissa vastuullisuus ja kestävyys on syytä nostaa kärkiviestiksi.

– Aivan liian usein yritykset ovat hiljaa tekemistään muutoksista ja vastuullisuustyöstä. Silloin menetetään selkeää markkinointietua. Kestävän kehityksen tiekartasta löytyy monta hyvää neuvoa yritysten vastuullisuusviestintään, kestävän kehityksen ja kiertotalouden asiantuntija Hanna Malkamäki muistuttaa ja jatkaa:

– Tärkeintä vastuullisuusviestinnässä on läpinäkyvyys, rehellisyys ja avoimuus. Näin toimien minimoidaan riski siitä, että viesti tulkitaan viherpesuksi. Lisäksi on uskallettava kertoa myös omista tavoitteista ja päämääristä, vaikka matka olisi vasta alussa.

Vastuullisuustyöhön on panostettava, koska se on oikein ja oikea tapa toimia.

– Yhdessä löydämme tien, jolla yrityksestä saadaan entistä vahvempi, vastuullisempi ja myös kannattavampi, joten ole meihin VASEKilla yhteydessä. Voimme yhdessä miettiä sekä kannattavuutta että kestävyyttä, Malkamäki ja Alasaari painottavat.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää