Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023

mert guller jFBWOaoS 7o unsplash

Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?

VASEKin yritysneuvonnassa kestävä kehitys ja vastuullisuus nousevat entistä useammin esille.

– Katsomme yhdessä yrityksen mahdollisuuksia tehdä ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Työ lähtee pienistä askeleista, eikä ole tarkoitus, että yritys lähtee suuriin muutoksiin kannattavuuden kustannuksella. Tosin on tutkittua, että ympäristöystävällisesti toimivat yritykset ovat kannattavampia, yritysneuvoja Antti Alasaari luettelee ja jatkaa:

– Yhdessä yrittäjän kanssa voimme tarkastella esimerkiksi tilankäyttöä. Tarvitseeko yritys niin suuria tiloja tai niin suurta varastoa? Miten toiminnassa voidaan minimoida hukan muodostuminen? Voidaanko energiatehokkuuteen vaikuttaa? Miten kiertotalous saadaan kiinteäksi osaksi toimintaa?

Älä unohda viestiä tekemästäsi vastuullisuustyöstä

Yrityksen on helpompi tähdätä entistä vastuullisempaan toimintaan, kun kassa on kunnossa. Kannattavuuden parantaminen aloitetaan usein markkinoinnista. Voidaanko yrityksen jo olemassa oleville asiakkaille myydä lisää? Mitkä olisivat uudet asiakaskohderyhmät? Millä keinoilla uudet asiakkaat tavoitetaan? Erityisesti markkinoinnissa vastuullisuus ja kestävyys on syytä nostaa kärkiviestiksi.

– Aivan liian usein yritykset ovat hiljaa tekemistään muutoksista ja vastuullisuustyöstä. Silloin menetetään selkeää markkinointietua. Kestävän kehityksen tiekartasta löytyy monta hyvää neuvoa yritysten vastuullisuusviestintään, kestävän kehityksen ja kiertotalouden asiantuntija Hanna Malkamäki muistuttaa ja jatkaa:

– Tärkeintä vastuullisuusviestinnässä on läpinäkyvyys, rehellisyys ja avoimuus. Näin toimien minimoidaan riski siitä, että viesti tulkitaan viherpesuksi. Lisäksi on uskallettava kertoa myös omista tavoitteista ja päämääristä, vaikka matka olisi vasta alussa.

Vastuullisuustyöhön on panostettava, koska se on oikein ja oikea tapa toimia.

– Yhdessä löydämme tien, jolla yrityksestä saadaan entistä vahvempi, vastuullisempi ja myös kannattavampi, joten ole meihin VASEKilla yhteydessä. Voimme yhdessä miettiä sekä kannattavuutta että kestävyyttä, Malkamäki ja Alasaari painottavat.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää