Liikennepalvelujen kehittämisen momentum on nyt

16.04.2019

0517848rMoveIT - Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeen tavoitteena on luoda Vaasan seudulle edellytyksiä kohdata Suomessa parhaillaan meneillään oleva henkilöliikenteen muutos liittyen digitalisaatioon ja hiilineutraaliin liikkumiseen. Liikennepalvelulain ensimmäinen vaihe astui voimaan 2018. Lain on ajateltu muuttavan näkemyksiä joukkoliikenteestä siten, että itse käsite joukkoliikenne korvataan asteittain liikennepalvelulla ja matkaketjuilla, ja viestintä nähdään jatkossa viidentenä kuljetusmuotona.

– Voidaan todeta, että seudulla on nyt liikennepalveluiden kehittämisen momentum, projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEKilta sanoo ja mainitsee esimerkkeinä muun muassa Vaasan kaupungin biokaasubussien hankinnan, liikennevirtojen muutokset Vaskiluotoon tulevien uusien investointien vuoksi, GigaVaasa-työn, jatkuvasti kasvavan Merenkurkun liikenteen ja uuden laivan, hyvät lentoyhteydet ja junaliikenteen merkityksen sekä pendelöinnille että matkailulle.

Måtts-Fransén toteaa kuitenkin, että vielä nykyään on haastavaa ankkuroida kestävän kehityksen metodeja ja muuttaa totuttuja liikennemalleja:

– Kunnioitamme tätä ja tulemme lähestymään aihetta eri näkökulmista, esimerkiksi taajaman ja haja-asutusalueiden tarpeista käsin. Lisäksi mietimme, miten digitaaliset palvelut voivat helpottaa liikkumista arkea ihan käytännössä.

Hankkeen tavoitteena on myös se, että liikenteeseen liittyvät eri viranomaiset ja toimijat voisivat paremmin koordinoida toimenpiteitään ja siten sujuvammin edistää Vaasan seudun liikenteen vähähiilisyystavoitteita.

0534471rProjektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston Levón-instituutista kertoo hankkeen tuovan kaivattua resurssia sellaiseen koordinointityöhön, joka ei suoranaisesti kuulu minkään organisaation tehtäviin ja josta kuitenkin hyötyvät kaikki osapuolet.

– Poimimme myös ideoita muissa kaupungeissa tehtävästä kehitystyöstä ja yhdessä valitsemme niistä parhaiten Vaasan tarpeisiin ja olosuhteisiin sopivat, Siirilä toteaa.

Hankkeen idea on pidemmän prosessin tulos. Hankekumppanit etsivät uusia yhteistyömuotoja voidakseen sopeutua Vaasan seudun olemassa oleviin ilmastotavoitteisiin sekä joukkoliikennekehittämisen trendeihin. Työtä johtaa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja toteuttaa sen yhteistyössä Vaasan yliopiston, Levón Instituutin, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan kanssa.

– Olen erittäin iloinen, että saamme tässä työssä yhdistää eri toimijoiden arvokkaat tiedot. Toivomme myös elinkeinoelämän osallistumista muun muassa tulevaan kahteen toteutettavaan pilottiin, Måtts-Fransén sanoo.

Ensimmäinen pilotti tulee keskittymään Vaskiluodossa työskenteleviin ja heidän työmatkaliikenteeseensä tulevaisuudessa. Pilotissa pohditaan, miten vähennetään henkilöautoilla tapahtuvaa työmatkaliikennettä ja miten digitalisaatio voisi siinä auttaa. Toisessa pilotissa puolestaan suunnitellaan yhteiskäyttöautojen hyödyntämistä Mustasaaressa ja Maalahdessa.

– Asenteiden ja ajattelutavan muuttaminen on keskiössä kummassakin pilotissa, Måtts-Fransén muistuttaa.

Pilottihankkeita käsitellään kesäkuussa järjestettävässä tilaisuudessa. Sitä odotellessa kutsumme osallistumaan koko hankkeen ensimmäiseen workshopiin: ”Tervetuloa innostumaan liikennepalvelusta” 24.4. Vaasassa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää