Liikennepalvelujen kehittämisen momentum on nyt

16.04.2019

0517848rMoveIT - Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeen tavoitteena on luoda Vaasan seudulle edellytyksiä kohdata Suomessa parhaillaan meneillään oleva henkilöliikenteen muutos liittyen digitalisaatioon ja hiilineutraaliin liikkumiseen. Liikennepalvelulain ensimmäinen vaihe astui voimaan 2018. Lain on ajateltu muuttavan näkemyksiä joukkoliikenteestä siten, että itse käsite joukkoliikenne korvataan asteittain liikennepalvelulla ja matkaketjuilla, ja viestintä nähdään jatkossa viidentenä kuljetusmuotona.

– Voidaan todeta, että seudulla on nyt liikennepalveluiden kehittämisen momentum, projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEKilta sanoo ja mainitsee esimerkkeinä muun muassa Vaasan kaupungin biokaasubussien hankinnan, liikennevirtojen muutokset Vaskiluotoon tulevien uusien investointien vuoksi, GigaVaasa-työn, jatkuvasti kasvavan Merenkurkun liikenteen ja uuden laivan, hyvät lentoyhteydet ja junaliikenteen merkityksen sekä pendelöinnille että matkailulle.

Måtts-Fransén toteaa kuitenkin, että vielä nykyään on haastavaa ankkuroida kestävän kehityksen metodeja ja muuttaa totuttuja liikennemalleja:

– Kunnioitamme tätä ja tulemme lähestymään aihetta eri näkökulmista, esimerkiksi taajaman ja haja-asutusalueiden tarpeista käsin. Lisäksi mietimme, miten digitaaliset palvelut voivat helpottaa liikkumista arkea ihan käytännössä.

Hankkeen tavoitteena on myös se, että liikenteeseen liittyvät eri viranomaiset ja toimijat voisivat paremmin koordinoida toimenpiteitään ja siten sujuvammin edistää Vaasan seudun liikenteen vähähiilisyystavoitteita.

0534471rProjektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston Levón-instituutista kertoo hankkeen tuovan kaivattua resurssia sellaiseen koordinointityöhön, joka ei suoranaisesti kuulu minkään organisaation tehtäviin ja josta kuitenkin hyötyvät kaikki osapuolet.

– Poimimme myös ideoita muissa kaupungeissa tehtävästä kehitystyöstä ja yhdessä valitsemme niistä parhaiten Vaasan tarpeisiin ja olosuhteisiin sopivat, Siirilä toteaa.

Hankkeen idea on pidemmän prosessin tulos. Hankekumppanit etsivät uusia yhteistyömuotoja voidakseen sopeutua Vaasan seudun olemassa oleviin ilmastotavoitteisiin sekä joukkoliikennekehittämisen trendeihin. Työtä johtaa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja toteuttaa sen yhteistyössä Vaasan yliopiston, Levón Instituutin, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan kanssa.

– Olen erittäin iloinen, että saamme tässä työssä yhdistää eri toimijoiden arvokkaat tiedot. Toivomme myös elinkeinoelämän osallistumista muun muassa tulevaan kahteen toteutettavaan pilottiin, Måtts-Fransén sanoo.

Ensimmäinen pilotti tulee keskittymään Vaskiluodossa työskenteleviin ja heidän työmatkaliikenteeseensä tulevaisuudessa. Pilotissa pohditaan, miten vähennetään henkilöautoilla tapahtuvaa työmatkaliikennettä ja miten digitalisaatio voisi siinä auttaa. Toisessa pilotissa puolestaan suunnitellaan yhteiskäyttöautojen hyödyntämistä Mustasaaressa ja Maalahdessa.

– Asenteiden ja ajattelutavan muuttaminen on keskiössä kummassakin pilotissa, Måtts-Fransén muistuttaa.

Pilottihankkeita käsitellään kesäkuussa järjestettävässä tilaisuudessa. Sitä odotellessa kutsumme osallistumaan koko hankkeen ensimmäiseen workshopiin: ”Tervetuloa innostumaan liikennepalvelusta” 24.4. Vaasassa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää