Liikennepalvelujen kehittämisen momentum on nyt

16.04.2019

0517848rMoveIT - Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeen tavoitteena on luoda Vaasan seudulle edellytyksiä kohdata Suomessa parhaillaan meneillään oleva henkilöliikenteen muutos liittyen digitalisaatioon ja hiilineutraaliin liikkumiseen. Liikennepalvelulain ensimmäinen vaihe astui voimaan 2018. Lain on ajateltu muuttavan näkemyksiä joukkoliikenteestä siten, että itse käsite joukkoliikenne korvataan asteittain liikennepalvelulla ja matkaketjuilla, ja viestintä nähdään jatkossa viidentenä kuljetusmuotona.

– Voidaan todeta, että seudulla on nyt liikennepalveluiden kehittämisen momentum, projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEKilta sanoo ja mainitsee esimerkkeinä muun muassa Vaasan kaupungin biokaasubussien hankinnan, liikennevirtojen muutokset Vaskiluotoon tulevien uusien investointien vuoksi, GigaVaasa-työn, jatkuvasti kasvavan Merenkurkun liikenteen ja uuden laivan, hyvät lentoyhteydet ja junaliikenteen merkityksen sekä pendelöinnille että matkailulle.

Måtts-Fransén toteaa kuitenkin, että vielä nykyään on haastavaa ankkuroida kestävän kehityksen metodeja ja muuttaa totuttuja liikennemalleja:

– Kunnioitamme tätä ja tulemme lähestymään aihetta eri näkökulmista, esimerkiksi taajaman ja haja-asutusalueiden tarpeista käsin. Lisäksi mietimme, miten digitaaliset palvelut voivat helpottaa liikkumista arkea ihan käytännössä.

Hankkeen tavoitteena on myös se, että liikenteeseen liittyvät eri viranomaiset ja toimijat voisivat paremmin koordinoida toimenpiteitään ja siten sujuvammin edistää Vaasan seudun liikenteen vähähiilisyystavoitteita.

0534471rProjektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston Levón-instituutista kertoo hankkeen tuovan kaivattua resurssia sellaiseen koordinointityöhön, joka ei suoranaisesti kuulu minkään organisaation tehtäviin ja josta kuitenkin hyötyvät kaikki osapuolet.

– Poimimme myös ideoita muissa kaupungeissa tehtävästä kehitystyöstä ja yhdessä valitsemme niistä parhaiten Vaasan tarpeisiin ja olosuhteisiin sopivat, Siirilä toteaa.

Hankkeen idea on pidemmän prosessin tulos. Hankekumppanit etsivät uusia yhteistyömuotoja voidakseen sopeutua Vaasan seudun olemassa oleviin ilmastotavoitteisiin sekä joukkoliikennekehittämisen trendeihin. Työtä johtaa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja toteuttaa sen yhteistyössä Vaasan yliopiston, Levón Instituutin, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan kanssa.

– Olen erittäin iloinen, että saamme tässä työssä yhdistää eri toimijoiden arvokkaat tiedot. Toivomme myös elinkeinoelämän osallistumista muun muassa tulevaan kahteen toteutettavaan pilottiin, Måtts-Fransén sanoo.

Ensimmäinen pilotti tulee keskittymään Vaskiluodossa työskenteleviin ja heidän työmatkaliikenteeseensä tulevaisuudessa. Pilotissa pohditaan, miten vähennetään henkilöautoilla tapahtuvaa työmatkaliikennettä ja miten digitalisaatio voisi siinä auttaa. Toisessa pilotissa puolestaan suunnitellaan yhteiskäyttöautojen hyödyntämistä Mustasaaressa ja Maalahdessa.

– Asenteiden ja ajattelutavan muuttaminen on keskiössä kummassakin pilotissa, Måtts-Fransén muistuttaa.

Pilottihankkeita käsitellään kesäkuussa järjestettävässä tilaisuudessa. Sitä odotellessa kutsumme osallistumaan koko hankkeen ensimmäiseen workshopiin: ”Tervetuloa innostumaan liikennepalvelusta” 24.4. Vaasassa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää