Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023

ASA1394JaSalo

Myös tulevaisuuden näkymät satamassa ovat hyvät

Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.

Kokonaistonnimäärässä kasvua vuodesta 2021 oli lähes 40 prosenttia. Wasalinen vahva vuosi heijastuu myös sataman kasvaneisiin kuljetusmääriin, mutta kasvua nähtiin muussakin tavaraliikenteessä.

  • Rahdin kokonaistonnimäärä: 1,35 Milj. tonnia (+39 %)
  • Matkustajaliikenne: 266 282 matkustajaa (+ 147 %)
  • Aluskäynnit: 819 (+ 11 %)

– Kasvu oli voimakasta (+53 %) muun muassa koneissa ja laitteissa, johon kuuluvat myös tuulivoimala-komponentit, sekä sahaamattomassa puutavarassa, jonka saimme uutena tavaravirtana Vaskiluodon voimalan tarpeisiin. Nämä kuljetukset on aiemmin tehty yksistään kumipyörillä. Lisäksi aluskäynnit nousivat yli 800:aan, mikä on kaikkien aikojen ennätys Vaasan satamassa, toimitusjohtaja Teijo Seppelin Kvarken Portsilta kertoo ja jatkaa:

– Vuosi 2022 oli meille erinomainen ja on hienoa nähdä miten yhteiset panostukset tuottavat tulosta. Toimintaedellytykset maailman ympäristöystävällisimmälle matkustaja-autolautalle eli Wasalinen Aurora Botnialle ovat nyt kunnossa ja keskitymme jatkossakin alueen teollisuuden kasvun ja vihreän siirtymän tukemiseen. Potentiaalia kuljetusten siirtymiseksi maanteiltä merikuljetuksiin on edelleen valtavasti.

Investointeja tulevaan yhteistyössä

Vaasan satamassa jatketaan merkittäviä investointeja, joiden tavoitteena on ensisijaisesti seudun teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät hankkeet. Rahtilaiturin jatkeen ensimmäisen vaiheen rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2023 toisen neljänneksen aikana.

– Rakennushanke kaksinkertaistaa kapasiteetin isoille rahtilaivoille, mikä luo edellytykset rahtialusten aiempaa tehokkaampaan käsittelyyn ja helpottaa myös esimerkiksi viime kesänä koettuja ruuhkia laivaliikenteessä. Lisäksi satamassa panostetaan vahvasti varastointialueiden laajentamiseen ja viedään kehitystyötä ja suunnittelua eteenpäin siten, että GigaVaasan toimijoiden tarpeisiin pystytään vastaamaan nopealla aikataululla, Kvarken Portsin kehitysjohtaja Tommi Tuominen toteaa.

Vaasan satamaoperaattori Blomberg Stevedoring hankki vuoden 2022 lopussa uuteen kapasiteetiltaan 208 tonnin mobiilinosturiin, joka tulee täydentämään kahta nykyistä 104 tonnin mobiilinosturia. Hankinnan myötä Vaasan satamalla on Pohjoismaiden järein satama-mobiilinosturikapasiteetti, mahdollistaen vaativien projektien käsittelyn myös pitkälle tulevaisuuteen.

– Kehityshankkeiden osalta meillä on selkeä suunnitelma alueen teollisuuden nykytarpeiden entistäkin parempaan palvelemiseen, hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti. Tämän lisäksi toinen kokonaisuus, johon panostamme voimakkaasti, on tulevien uusien toimijoiden ympäristöystävällisten kuljetusten mahdollistaminen, Tuominen lisää.

VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén tekee Kvarken Portsin kanssa yhteistyötä sataman kehittämishankkeen parissa ja on Tuomisen kanssa samoilla linjoilla:

– Sataman rooli on muuttunut ja kehittynyt viime vuosina. Satama kuuluu toimia mahdollistajana ja tarjota sekä nyt että vielä enemmän tulevaisuudessa digitaalisia mahdollisuuksia, erilaisia tila- ja varastointi konsepteja, olla energiahubina ja niin edelleen. Vaasan satama on jo kehittynyt tähän suuntaan, ja nyt huomaamme miten tahti ja tarve näille vain kiihtyy.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää