Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023

ASA1394JaSalo

Myös tulevaisuuden näkymät satamassa ovat hyvät

Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.

Kokonaistonnimäärässä kasvua vuodesta 2021 oli lähes 40 prosenttia. Wasalinen vahva vuosi heijastuu myös sataman kasvaneisiin kuljetusmääriin, mutta kasvua nähtiin muussakin tavaraliikenteessä.

  • Rahdin kokonaistonnimäärä: 1,35 Milj. tonnia (+39 %)
  • Matkustajaliikenne: 266 282 matkustajaa (+ 147 %)
  • Aluskäynnit: 819 (+ 11 %)

– Kasvu oli voimakasta (+53 %) muun muassa koneissa ja laitteissa, johon kuuluvat myös tuulivoimala-komponentit, sekä sahaamattomassa puutavarassa, jonka saimme uutena tavaravirtana Vaskiluodon voimalan tarpeisiin. Nämä kuljetukset on aiemmin tehty yksistään kumipyörillä. Lisäksi aluskäynnit nousivat yli 800:aan, mikä on kaikkien aikojen ennätys Vaasan satamassa, toimitusjohtaja Teijo Seppelin Kvarken Portsilta kertoo ja jatkaa:

– Vuosi 2022 oli meille erinomainen ja on hienoa nähdä miten yhteiset panostukset tuottavat tulosta. Toimintaedellytykset maailman ympäristöystävällisimmälle matkustaja-autolautalle eli Wasalinen Aurora Botnialle ovat nyt kunnossa ja keskitymme jatkossakin alueen teollisuuden kasvun ja vihreän siirtymän tukemiseen. Potentiaalia kuljetusten siirtymiseksi maanteiltä merikuljetuksiin on edelleen valtavasti.

Investointeja tulevaan yhteistyössä

Vaasan satamassa jatketaan merkittäviä investointeja, joiden tavoitteena on ensisijaisesti seudun teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät hankkeet. Rahtilaiturin jatkeen ensimmäisen vaiheen rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2023 toisen neljänneksen aikana.

– Rakennushanke kaksinkertaistaa kapasiteetin isoille rahtilaivoille, mikä luo edellytykset rahtialusten aiempaa tehokkaampaan käsittelyyn ja helpottaa myös esimerkiksi viime kesänä koettuja ruuhkia laivaliikenteessä. Lisäksi satamassa panostetaan vahvasti varastointialueiden laajentamiseen ja viedään kehitystyötä ja suunnittelua eteenpäin siten, että GigaVaasan toimijoiden tarpeisiin pystytään vastaamaan nopealla aikataululla, Kvarken Portsin kehitysjohtaja Tommi Tuominen toteaa.

Vaasan satamaoperaattori Blomberg Stevedoring hankki vuoden 2022 lopussa uuteen kapasiteetiltaan 208 tonnin mobiilinosturiin, joka tulee täydentämään kahta nykyistä 104 tonnin mobiilinosturia. Hankinnan myötä Vaasan satamalla on Pohjoismaiden järein satama-mobiilinosturikapasiteetti, mahdollistaen vaativien projektien käsittelyn myös pitkälle tulevaisuuteen.

– Kehityshankkeiden osalta meillä on selkeä suunnitelma alueen teollisuuden nykytarpeiden entistäkin parempaan palvelemiseen, hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti. Tämän lisäksi toinen kokonaisuus, johon panostamme voimakkaasti, on tulevien uusien toimijoiden ympäristöystävällisten kuljetusten mahdollistaminen, Tuominen lisää.

VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén tekee Kvarken Portsin kanssa yhteistyötä sataman kehittämishankkeen parissa ja on Tuomisen kanssa samoilla linjoilla:

– Sataman rooli on muuttunut ja kehittynyt viime vuosina. Satama kuuluu toimia mahdollistajana ja tarjota sekä nyt että vielä enemmän tulevaisuudessa digitaalisia mahdollisuuksia, erilaisia tila- ja varastointi konsepteja, olla energiahubina ja niin edelleen. Vaasan satama on jo kehittynyt tähän suuntaan, ja nyt huomaamme miten tahti ja tarve näille vain kiihtyy.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää