Lastausta ja lossausta tuulessa ja tuiskussa

13.01.2023

ASA1082JaSaloVaasan satamasta löytyy talviknowhow’ta tuulivoimateollisuudelle

Rahtilaivat lipuvat Vaasan satamaan ympäri vuoden ja niiden kyydistä nostetaan laiturille tai suoraan kuljetuslaveteille muun muassa tuulivoimaloiden osia sekä muita suurten projektien osia kuten moottoreita, prosessiteollisuuden kattiloita tai vaikkapa nostureita. Noin parikymmentä kokenutta satamaoperaattori Blomberg Stevedoringin osaajaa huolehtii, että nämä arvokkaat osat ja kappaleet siirtyvät myös tuulella ja tuiskulla turvallisesti maihin ja sitten välisäilytykseen tai jatkavat matkaansa suoraan perille.

– Tuulivoimaloiden osien, niin lapojen kuin rungon kappaleidenkin, käsittely on tarkkaa työtä. Ne eivät saa vaurioitua, sillä silloin niitä ei voida käyttää ilman valmistajan hyväksymiä korjaustöitä, mikä puolestaan tarkoittaa projektin viivästymistä ja korkeita kustannuksia. Meidän osaajilla on kaikilla yli 10 vuoden kokemus rahdin lastaamisesta ja lossaamisesta eli purkamisesta kaikissa olosuhteissa, kehuu myyntijohtaja Björn Knutar porukkaansa ja jatkaa:

– Isojen kappaleiden käsitteleminen vaatii paitsi hyvin koordinoituja tandem-nostoja myös ketteryyttä tiimin jäseniltä. He joutuvat esimerkiksi kiipeilemään, toki asianmukaisissa turvavarusteissa, kiinnittämässä nosturin koukkuja tai irrottamassa tuulivoimalan lapoja kiinnityskehikoistaan.

ASA1996JaSalo

– Osat nostetaan laiturille tai siipilavetille ja ne jatkavat matkaansa suoraan tuulivoimala-alueelle tai sitten jäävät välivarastoon. Vaasan satamaan kautta kulkee vuositasolla noin 90 tuulivoimalaa ja esimerkiksi nyt saapuva projekti käsittää osat noin 40 tuulivoimalaan, ja ne säilytetään meillä talven ajan aidatulla ja vartioidulla alueella. Huolehdimme myös kappaleiden puhdistamisen lumikuormasta säilytyksen aikana ja valmistelemme, että ne ovat helmikuussa – vielä keskellä talvea ja usein jäisinä – valmiita kuljetettavaksi eteenpäin, Mathias Maris Blomberg Stevedoringilta täydentää.

Joustavuutta toimitusketjuihin

ASA1365JaSalo

Sataman kehitysjohtaja Tommi Tuominen kertoo, että Vaasan sataman varastointikentät ovat tärkeä bufferi, joka antaa joustavuutta tuulivoimaloiden toimitusketjun hallintaan:

– Isommille projekteille on tärkeää, että on joustoa ja toimijat voivat joustavasti suunnitella laivauksen esimerkiksi komponenttien tuotannon tai laivauksen kustannusten mukaan, kun tarjolla on välivarastointialue, josta sitten kappaleet jatkavat matkaansa pienen tai vähän pidemmän välivarastoinnin jälkeen. Satamaa kehitetään jatkuvasti tuulivoimatoimijoiden tarpeiden mukaan. Työtä tehdään väylän laajentamiseksi 100 metristä 140 metriin. Näin varmistetaan, että isommat alukset pääsevät satamaan, koska hankkeet ovat jatkuvasti suurempia ja suurempia.

– Myös laiturikapasiteettiä saadaan lisää kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tänä vuonna Lassen laituria pidennetään 145 metriä ja samalla laiturialue laajenee 7 000 neliömetrin verran. Pitkällä aikavälillä uutta tilaa satamaan saadaan 20 hehtaaria, kun laituria jatketaan Hiililaiturilta aallonmurtajaan saakka, Tuominen jatkaa.

ASL9402JaSalo

VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén muistuttaa, että Vaasan seudun logististen edellytysten kehittämiseen kuuluu myös se, että satamaan saapuva rahti pääsee turvallisesti eteenpäin:

– Satamaväylien lisäksi myös teiden ja reittien on oltava kunnossa, jotta satamaan ja satamasta voi kulkea entistä suuremmat ja merkittävämmät projektikuljetukset ja saadaan yhteydet kansainvälisille kuljetusreiteille. Myös yhteydet GigaVaasa-alueelle ovat tärkeitä satamalle.

 

Kuvat: Kvarken Ports / Jaakko J. Salo

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää