Lakimies kysyy: Mitä yrityksellesi käy, jos sinulle sattuu jotain?

06.09.2018

Laine Puhakainen
Lakimies Teresa Laine-Puhakainen KPMG:stä painotti asiakirjojen laatimisen tärkeyttä: ”Ihan oikeasti, tehkää nämä”.

VASEKin 15-vuotisjuhlakiertue alkoi lupausten mukaisesti työn merkeissä ja painavan asian ääressä. Neuvoja yrittäjyyteen ja kuppi kahvia -tilaisuus Vaasassa keskittyi yrittäjän oman elämän sopimuksiin. Lakimies Teresa Laine-Puhakainen, KPMG kiitteli yrittäjiä:

– Yrittäjät ovat hienoa porukkaa, vielä suuri osa heistä on kuolemattomia ja he kuolevatkin saappaat jalassa. On kuitenkin mietittävä mitä eri muutostilanteissa tapahtuu yrittäjän omaisuudelle ja yrityksen toiminnalle, hän jatkoi hieman vakavammin.

Laine-Puhakainen toisti myös VASEKin yritysneuvojien viestiä: Käytä aina asiantuntijaa apunasi.

– Netistä löytyvät testamentit ja muut asiakirjamallit eivät yleensä käy sellaisenaan. Asiakirjojen kuten testamentin, edunvalvontavaltuutuksen ja yhtiön osakassopimuksen on keskusteltava keskenään. Ihan oikeasti, tehkää nämä asiakirjat kuntoon asiantuntijan kanssa, Laine-Puhakainen vetosi yrittäjiin ja jatkoi:

– Monella ensimmäinen ajatus on, että asiakirjojen laatimien asiantuntijalla maksaa, mutta se vasta maksaakin, kun sukset menevät ristiin ja asiakirjojen puuttuessa selvitellään ristiriitatilanteita.

Testamentin päätehtävänä on määrätä perimysjärjestyksestä poikkeamisesta. Yrittäjän on mietittävä mitä jättää kenellekin, kenellä perillisistä on kykyä ja halua jatkaa yritystä ja miten kaikkia perillisiä kohdellaan tasapuolisesti?

– Testamentilla voi myös sulkea pois perillisten puolisoiden avio-oikeuden yritykseen tai muuhun omaisuuteen. Tällä estetään yrityksen siirtyminen ulkopuolisen käsiin. Yrittäjän on aina huomioitava, että testamentin on oltava linjassa osakeyhtiön osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen kanssa.

yleisoYrittäjälle myös avioehto on ehdoton. Avioerotilanteessa on riskinä, että toinen puolisoista tuleekin tasingon maksamisen kautta osakkaaksi yritykseen, sillä yrityskin on avio-oikeuden alaista omaisuutta, mikäli sitä ei avioehdolla suljeta pois.

– Avioehto on aina rekisteröitävä maistraatissa, muuten asiakirjalla ei ole mitään virkaa, Laine-Puhakainen muistutti.

Myös yrittäjän sairastuminen ja toimintakyvyttömyys ovat vakavia uhkia yrityksen toiminnalle, jos yrittäjä ei ole etukäteen miettinyt kuka hänen henkilökohtaisia ja yritykseen liittyviä asioitaan hoitaa, jos hän on itse siihen kykenemätön.

– Ilman edunvalvontavaltuutusta toimintakyvyttömälle määrätään virallinen edunvalvoja, joka astuu yrittäjän tilalle yrityksen hallitukseen päättämään yrityksen asioista. Usein yrittäjä määrää edunvalvontavaltuutuksella esimerkiksi yhtiökumppanin hoitamaan yrityksen asioita puolestaan valtuutukseen kirjatun tahdon mukaisesti.

Valtuutettu hakee edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista maistraatista ja liitteenä on oltava lääkärin todistus.

Julia HakkinenJulia Häkkinen on pyörittänyt puolitoista vuotta It’s Pure -herkkukauppaa Rewell Centerissä. ”Lähdin mukaan Rewell Centerin kauppiasyhdistyksen toimintaa, koska halusin vaikuttaa asioihin.”

Vakavien ja paljon keskustelua ja kysymyksiä aiheuttaneiden asioiden jälkeen tunnelmaa kevensi nuoren yrittäjän Julia Häkkisen (It’s Pure) pohdinnat yrittäjyyden ristiriidoista:

– On oltava samanaikaisesti luova ja täsmällinen, kova ja pehmeä. Kun halusin olla kova, allekirjoitin meilit toimitusjohtajan tittelillä, kunnes ystäväni sanoi, että saan muilta apua helpommin, kun olen höpsö kauppias, Häkkinen nauroi.

– Yrittäjän on oltava esimerkillinen ja edustettava oman yrityksensä arvoja myös vapaa-ajalla, mutta samalla on oltava inhimillinen. On oltava tehokas kone, mutta mehän ollaan kuitenkin vain ihmisiä, jotka myös väsyvät ja tarvitsevat lomaa.

Nuoren yrittäjän ehkä suurin ristiriita on olla samanaikaisesti nuori mutta myös uskottava. Tiskin takana seisovalta yrittäjältä on useamman kerran kysytty, onko kauppiasta saatavilla. Häkkinen myös painotti kuuntelemisen tärkeyttä:

– Asiakkaiden toiveita kannattaa kuunnella, heidän toiveistaan It’s Puren valikoimaan otetut tuotteet ovat osoittautuneet myyntimenestykseksi!

Yrittajat
Vaasan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Katja Rajala ja toiminnanjohtaja Maija Aarnio lupasivat yrittäjille vertaistukea ja verkostoja. ”Me kuuntelemme ja ohjaamme eteenpäin asiantuntijoiden ääreen, olemme paikallisen yrittäjän asialla”.

jarjestajat
VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback (toinen oikealta) avasi tilaisuuden kertomalla yhtiön toiminnasta, joka nojaa edelleen samoihin kulmakiviin kuin perustettaessa 15 vuotta sitten. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Vaasan Yrittäjien kanssa. Kuvassa Tommi Virkama, Maija Aarnio, Stefan Råback ja Kjell Nydahl.

 

Muista: Lakimiehen sparrausapu -palvelu

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]


 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää