Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024

Laihian Autotarvike 2Jussi Rauhala otti Laihian Autotarvike Oy:n haltuunsa Arto-isänsä jälkeen viime kesänä. Hän hoitaa itse kaikki työt liikkeessä, mutta saa tarvittaessa apua Artolta, joka mielellään auttaa silloin, kun tarvitaan.

Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.

– Isäni Arto Rauhala osti yrityksen vuonna 1996 ja on pyörittänyt sitä siitä lähtien, aloittaa Jussi Rauhala. Jo muutama vuosi sitten, kun hän alkoi lähestyä eläkeikää, kävimme ensimmäiset keskustelut yrityksen tulevaisuudesta ja tarjouduin ottamaan yrityksen haltuuni.

Jussi on koulutukseltaan automekaanikko ja hänellä on 17 vuoden kokemus alalta, ensin mekaanikkona ja sitten työnjohtajana ja korjaamopäällikkönä Arton Autossa Tervajoella, eli ala ei suinkaan ole hänelle uusi.

– Meillä on yrittäjyyttä suvussa sekä isän että äidin puolelta, joten yrittäjäksi ryhtyminen ei tuntunut vieraalta, hän toteaa.

– Oman itsensä pomona oleminen tuntui päinvastoin houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta.

Laihian Autotarvike 3Valikoimaan kuuluu kaikkea öljyistä autonrenkaisiin. Varasto on suhteellisen suuri ja useimpien tilattavien tuotteiden toimitusaika ei ole päivää pidempi.

Hän ei ole myöskään katunut päätöstään.

– Työpäivät ovat kyllä pidempiä nyt, mutta olin täysin tietoinen siitä, ettei yrittäjänä voi laskea työtuntejaan samalla tavalla kuin palkansaajana. Tuntuu myös aivan erilaiselta, kun tietää tekevänsä työtä itselleen, Rauhala lisää.

Kilpailu on kovaa, mutta Laihialla on vakiintunut asiakaskunta, ja he arvostavat sitä, ettei heidän tarvitse ajaa Vaasaan aina, kun he tarvitsevat jotain.

– Täällä on monia autoharrastajia, ja olen saanut positiivista palautetta siitä, että toiminta jatkuu. Varastomme on suhteellisen suuri, mutta jos tarvitsee tilata jotain, se on täällä jo seuraavana päivänä.

Laihian Autotarvike 7Tässä liikkeessä panostetaan henkilökohtaiseen palveluun, ja Rauhala vaihtaakin mielellään pyyhkijänsulat tai polttimot asiakkaiden autoihin, jos he tarvitsevat apua.

Hintakilpailu on kovaa ja siksi Jussi panostaakin sen sijaan parhaaseen mahdolliseen asiakaspalveluun.

– Jos joku tarvitsee apua pyyhkimensulkien tai polttimoiden vaihtamisessa, autan mielelläni – ei sellaisen takia tarvitse mennä korjaamolle, hän toteaa.

Jussi ja hänen isänsä saivat myös itse apua, kun sukupolvenvaihdos piti toteuttaa.

– Isä otti yhteyttä VASEKiin, kun suunnitelmat konkretisoituivat. Itse en siinä vaiheessa vielä tiennyt, mitä palveluita VASEK tarjoaa, mutta jälkikäteen voin todeta, etten olisi selvinnyt ilman heitä. Yritysneuvoja Antti Alasaari on auttanut kaikessa aina liiketoimintasuunnitelmasta starttirahan hakemiseen, Olen saanut apua asioissa, joita en todellakaan olisi halunnut hoitaa yksin. Lisäksi Alasaari auttoi Finnveran rahoitushakemuksen kanssa ja monessa muussakin asiassa.

– Palveluiden säilyttäminen maaseudulla on tärkeää, ja laihialaisena olen erityisen iloinen siitä, että Laihian Autotarvike jatkaa toimintaansa. Jussin osaamisen olen kokenut itse ja kuullut myös paljon hyvää muilta asiakkailta, joten sekä laihialaiset että muualta seudulta tulevat asiakkaat tulevat varmasti kääntymään hänen puoleensa jatkossakin, Alasaari toteaa ja jatkaa:

– Asiakas voi luottaa siihen, että Jussilta saa apua, ja on hienoa, että myös isä Arto on vielä apuna yrityksessä. Näkisin mielelläni yritysmaailmassa enemmänkin tällaisia sukupolvenvaihdoksia.

Laihian Autotarvike 8Jussi Rauhala otti haltuunsa olemassa olevan yrityksen eikä perustanut uutta. Liike saa kuitenkin uuden graafisen ilmeen – uusi logo on tilattu, samoin uusi kyltti ja uudet ikkunateippaukset.

Prosessi toteutettiin nopeasti, kun aika oli oikea, vaikka sitä edelsikin muutaman vuoden mietintäaika. Jos Rauhalan pitäisi antaa neuvo muille, jotka ovat sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan edessä, se olisi ehdottomasti ottaa yhteyttä VASEKiin ihan alusta alkaen.

– Voin todella suositella sitä, hän sanoo.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää