Lähituotettu hunaja menee kaupaksi

03.05.2022

Aamuisa 1– Hunajan kulutus lisääntyy Suomessa hitaasti mutta varmasti joka vuosi, ja suomalaiset arvostavat kotimaista ja lähituotettua hunajaa, kertovat yrittäjäpariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen, jotka perustivat Aamuisa Oy:n reilut kaksi vuotta sitten.

Se alkoi puhtaasta uteliaisuudesta, sitten siirtyi tosielämän harrastukseksi ja neljä vuotta myöhemmin siitä tuli liiketoimintaa. Laihialainen pariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen perustivat perheyritys Aamuisa Oy:n vuonna 2020, kun heidän mehiläistarhauksensa oli kasvanut joka vuosi neljän vuoden ajan. Pandemia-aikana he ovat kehittäneet kokonaisen tuotesarjan erityyppisiä hunajia ja myös muita tuotteita, joihin mehiläiset tuottavat raaka-aineita.

– Se oli Sarin ajatus, että aloitamme mehiläistenhoidon ja käymme kurssin tästä käsityötaidosta, Sami Niemi kertoo.

Juuri se vanha käsityötaito, perinne, joka on aina näyttänyt samalta ja tapahtunut samalla tavalla, kiehtoi Sari Ruotsalaista.

– Vuosi oli 2016 ja neljä vuotta myöhemmin päätimme perustaa yrityksen ja luoda oman brändin. Niin Aamuisa syntyi, he jatkavat.

Aamuisa Oy rekisteröitiin helmikuussa 2020 pariskunnan saatua Startian kautta yritysneuvoja Antti Alasaarelta apua muun muassa starttirahahakemuksessa ja liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Koko maan sulkeminen pari viikkoa myöhemmin ei kuitenkaan sisältynyt suunnitelmaan.

– Aikataulumme on viivästynyt pandemian vuoksi, ja koska olimme juuri perustaneet yrityksen, meillä ei ollut mahdollisuutta saada mitään koronatukea. Mahdollisuudet markkinoida tuotteitamme messuilla ja markkinoilla katosivat kokonaan, ja jälleenmyyjien hankkiminen, jonka hoidamme itse täysin, ei ole siksi sujunut niin nopeasti ja sujuvasti kuin kaavailimme, Sari sanoo.

Aamuisa 2Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry on myöntänyt yritykselle useita kunniakirjoja tuotteista ja niiden korkeasta laadusta.

Aamuisan pehmeäksi kiteytettyä hunajaa voi ostaa tällä hetkellä monista ruokakaupoista sekä Vaasasta, Seinäjoelta, Tervajoelta, Laihialta että Isostakyröstä.

– Paikalliset Reko-renkaat ovat olleet meille tärkeitä. Ne ovat toimineet pandemiastakin huolimatta ja siellä saamme asiakkailta suoraan palautetta, Sami lisää.

Osa Aamuisan maustetuista hunajavalmisteista on asiakkaiden toiveiden tulosta, ja sarjassa on nyt mukana puolukalla, mustikalla, appelsiinilla, inkiväärillä sekä salmiakilla maustetut hunajavalmisteet.

– Käytämme vain luonnollisia raaka-aineita ja olemme minimoineet hunajan käsittelyn sen luonnollisten ominaisuuksien säilyttämiseksi ja kunnioittaaksemme mehiläisten arvokasta työtä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton myöntämät kunniakirjat ovat hyvä mittari tuotteidemme laadulle, sanovat Sami ja Sari.

Aamuisa 4Laadukkaan perinteisen hunajan lisäksi Aamuisan tuotevalikoimaan kuuluu myös maustetut hunajat. Puolukka- ja mustikkahunajat sopivat hyvin aamupuuron päälle, inkiväärihunaja antaa lisäpotkua teelle ja appelsiinihunaja maistuu esimerkiksi paahtoleivän päällä. Uusin tuote on propolistinktuura. Mehiläiset käyttävät propolisia pesän sulkemiseen ja suojaamaan sitä bakteerien, sienten ja virusten hyökkäyksiltä. Se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti ja on sekä anti-inflammatorinen että antibakteerinen.

Talven aikana pariskunta on valmistanut ja myynyt myös mehiläisvahakynttilöitä. Uusin tuote on propolisuute, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.

– Se on sekä antibakteerista että anti-inflammatorista, vaikka emme voikaan markkinoida sitä kyseisillä sanoilla.

Mehiläiset vuoraavat pesänsä propoliksella, kittivahalla, suojatakseen pesää vedolta ja haitallisilta mikro-organismeilta. Propolis koostuu vahoista, hartseista ja pihkasta, joita kasvit ja puut luovuttavat. Mehiläiset valitsevat, mistä kasveista ne hakevat aineet. Ei tiedetä vielä tarkalleen, miten valintaprosessi tehdään, mutta on selvää, että mehiläiset valitsevat paitsi tahmeita aineita myös niitä, joilla on paras vaikutus mikro-organismeja vastaan. Propolis on aktiivinen bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan. Se on myös anti-inflammatorinen, paikallisesti puuduttava ja stimuloi immuunijärjestelmää.

Aamuisa 9Mehiläiset ovat olleet ihmisen palveluksessa tuhansia vuosia sekä pölyttäjinä että makeutusaineiden, parantavan mehiläisvahan ja propolisin eli kittivahan tuottajina.

Tällä hetkellä yrittäjillä on työ käynnissä uuden tuotteen jälleenmyyjien löytämiseksi, ja myös maustetuille hunajille haetaan useampia erikoistuneita jälleenmyyjiä.

– Etsimme esimerkiksi kahviloita, käsityö- ja herkkukauppoja ja vastaavia, Sari selventää. Työskentelemme parhaamme mukaan myös verkkosivustomme lopullisten yksityiskohtien kanssa. Toivottavasti pystymme avaamaan sivuston ennen sesongin alkua. Se vie aikansa, koska teemme kaiken itse.

Sari on myös suunnitellut kaikkien tuotteiden etiketit.

– Olemme saaneet markkinointia varten YHYRES-kehittämisyhdistyksen Pönkä-tukea, mutta emme ole hakeneet investointitukea. Sen sijaan olemme tehneet kaikkemme saadaksemme liiketoiminnan vauhtiin pienimmällä mahdollisella riskillä – olemme välttäneet lainojen ottamista. Tänä keväänä olemme remontoineet ja vuokranneet ensimmäisen toimisto- ja varastotilamme Tervajoelta, ja täällä meillä on myös paremmat mahdollisuudet viedä tuotekehitystä eteenpäin. Lisää tuotteita on luvassa, Sami paljastaa.

Yritysneuvoja Antti Alasaari ihastelee yrittäjäparin kehittämisintoa ja huomauttaa, että Sarin ja Samin erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan hienosti.

–  Olen varma, että tulemme kuulemaan tulevaisuudessakin erittäin hyvää heidän tuotteistaan, hän toteaa lopuksi.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Aamuisa Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää