Lähituotettu hunaja menee kaupaksi

03.05.2022

Aamuisa 1– Hunajan kulutus lisääntyy Suomessa hitaasti mutta varmasti joka vuosi, ja suomalaiset arvostavat kotimaista ja lähituotettua hunajaa, kertovat yrittäjäpariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen, jotka perustivat Aamuisa Oy:n reilut kaksi vuotta sitten.

Se alkoi puhtaasta uteliaisuudesta, sitten siirtyi tosielämän harrastukseksi ja neljä vuotta myöhemmin siitä tuli liiketoimintaa. Laihialainen pariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen perustivat perheyritys Aamuisa Oy:n vuonna 2020, kun heidän mehiläistarhauksensa oli kasvanut joka vuosi neljän vuoden ajan. Pandemia-aikana he ovat kehittäneet kokonaisen tuotesarjan erityyppisiä hunajia ja myös muita tuotteita, joihin mehiläiset tuottavat raaka-aineita.

– Se oli Sarin ajatus, että aloitamme mehiläistenhoidon ja käymme kurssin tästä käsityötaidosta, Sami Niemi kertoo.

Juuri se vanha käsityötaito, perinne, joka on aina näyttänyt samalta ja tapahtunut samalla tavalla, kiehtoi Sari Ruotsalaista.

– Vuosi oli 2016 ja neljä vuotta myöhemmin päätimme perustaa yrityksen ja luoda oman brändin. Niin Aamuisa syntyi, he jatkavat.

Aamuisa Oy rekisteröitiin helmikuussa 2020 pariskunnan saatua Startian kautta yritysneuvoja Antti Alasaarelta apua muun muassa starttirahahakemuksessa ja liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Koko maan sulkeminen pari viikkoa myöhemmin ei kuitenkaan sisältynyt suunnitelmaan.

– Aikataulumme on viivästynyt pandemian vuoksi, ja koska olimme juuri perustaneet yrityksen, meillä ei ollut mahdollisuutta saada mitään koronatukea. Mahdollisuudet markkinoida tuotteitamme messuilla ja markkinoilla katosivat kokonaan, ja jälleenmyyjien hankkiminen, jonka hoidamme itse täysin, ei ole siksi sujunut niin nopeasti ja sujuvasti kuin kaavailimme, Sari sanoo.

Aamuisa 2Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry on myöntänyt yritykselle useita kunniakirjoja tuotteista ja niiden korkeasta laadusta.

Aamuisan pehmeäksi kiteytettyä hunajaa voi ostaa tällä hetkellä monista ruokakaupoista sekä Vaasasta, Seinäjoelta, Tervajoelta, Laihialta että Isostakyröstä.

– Paikalliset Reko-renkaat ovat olleet meille tärkeitä. Ne ovat toimineet pandemiastakin huolimatta ja siellä saamme asiakkailta suoraan palautetta, Sami lisää.

Osa Aamuisan maustetuista hunajavalmisteista on asiakkaiden toiveiden tulosta, ja sarjassa on nyt mukana puolukalla, mustikalla, appelsiinilla, inkiväärillä sekä salmiakilla maustetut hunajavalmisteet.

– Käytämme vain luonnollisia raaka-aineita ja olemme minimoineet hunajan käsittelyn sen luonnollisten ominaisuuksien säilyttämiseksi ja kunnioittaaksemme mehiläisten arvokasta työtä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton myöntämät kunniakirjat ovat hyvä mittari tuotteidemme laadulle, sanovat Sami ja Sari.

Aamuisa 4Laadukkaan perinteisen hunajan lisäksi Aamuisan tuotevalikoimaan kuuluu myös maustetut hunajat. Puolukka- ja mustikkahunajat sopivat hyvin aamupuuron päälle, inkiväärihunaja antaa lisäpotkua teelle ja appelsiinihunaja maistuu esimerkiksi paahtoleivän päällä. Uusin tuote on propolistinktuura. Mehiläiset käyttävät propolisia pesän sulkemiseen ja suojaamaan sitä bakteerien, sienten ja virusten hyökkäyksiltä. Se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti ja on sekä anti-inflammatorinen että antibakteerinen.

Talven aikana pariskunta on valmistanut ja myynyt myös mehiläisvahakynttilöitä. Uusin tuote on propolisuute, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.

– Se on sekä antibakteerista että anti-inflammatorista, vaikka emme voikaan markkinoida sitä kyseisillä sanoilla.

Mehiläiset vuoraavat pesänsä propoliksella, kittivahalla, suojatakseen pesää vedolta ja haitallisilta mikro-organismeilta. Propolis koostuu vahoista, hartseista ja pihkasta, joita kasvit ja puut luovuttavat. Mehiläiset valitsevat, mistä kasveista ne hakevat aineet. Ei tiedetä vielä tarkalleen, miten valintaprosessi tehdään, mutta on selvää, että mehiläiset valitsevat paitsi tahmeita aineita myös niitä, joilla on paras vaikutus mikro-organismeja vastaan. Propolis on aktiivinen bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan. Se on myös anti-inflammatorinen, paikallisesti puuduttava ja stimuloi immuunijärjestelmää.

Aamuisa 9Mehiläiset ovat olleet ihmisen palveluksessa tuhansia vuosia sekä pölyttäjinä että makeutusaineiden, parantavan mehiläisvahan ja propolisin eli kittivahan tuottajina.

Tällä hetkellä yrittäjillä on työ käynnissä uuden tuotteen jälleenmyyjien löytämiseksi, ja myös maustetuille hunajille haetaan useampia erikoistuneita jälleenmyyjiä.

– Etsimme esimerkiksi kahviloita, käsityö- ja herkkukauppoja ja vastaavia, Sari selventää. Työskentelemme parhaamme mukaan myös verkkosivustomme lopullisten yksityiskohtien kanssa. Toivottavasti pystymme avaamaan sivuston ennen sesongin alkua. Se vie aikansa, koska teemme kaiken itse.

Sari on myös suunnitellut kaikkien tuotteiden etiketit.

– Olemme saaneet markkinointia varten YHYRES-kehittämisyhdistyksen Pönkä-tukea, mutta emme ole hakeneet investointitukea. Sen sijaan olemme tehneet kaikkemme saadaksemme liiketoiminnan vauhtiin pienimmällä mahdollisella riskillä – olemme välttäneet lainojen ottamista. Tänä keväänä olemme remontoineet ja vuokranneet ensimmäisen toimisto- ja varastotilamme Tervajoelta, ja täällä meillä on myös paremmat mahdollisuudet viedä tuotekehitystä eteenpäin. Lisää tuotteita on luvassa, Sami paljastaa.

Yritysneuvoja Antti Alasaari ihastelee yrittäjäparin kehittämisintoa ja huomauttaa, että Sarin ja Samin erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan hienosti.

–  Olen varma, että tulemme kuulemaan tulevaisuudessakin erittäin hyvää heidän tuotteistaan, hän toteaa lopuksi.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Aamuisa Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää