Lähituotettu hunaja menee kaupaksi

03.05.2022

Aamuisa 1– Hunajan kulutus lisääntyy Suomessa hitaasti mutta varmasti joka vuosi, ja suomalaiset arvostavat kotimaista ja lähituotettua hunajaa, kertovat yrittäjäpariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen, jotka perustivat Aamuisa Oy:n reilut kaksi vuotta sitten.

Se alkoi puhtaasta uteliaisuudesta, sitten siirtyi tosielämän harrastukseksi ja neljä vuotta myöhemmin siitä tuli liiketoimintaa. Laihialainen pariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen perustivat perheyritys Aamuisa Oy:n vuonna 2020, kun heidän mehiläistarhauksensa oli kasvanut joka vuosi neljän vuoden ajan. Pandemia-aikana he ovat kehittäneet kokonaisen tuotesarjan erityyppisiä hunajia ja myös muita tuotteita, joihin mehiläiset tuottavat raaka-aineita.

– Se oli Sarin ajatus, että aloitamme mehiläistenhoidon ja käymme kurssin tästä käsityötaidosta, Sami Niemi kertoo.

Juuri se vanha käsityötaito, perinne, joka on aina näyttänyt samalta ja tapahtunut samalla tavalla, kiehtoi Sari Ruotsalaista.

– Vuosi oli 2016 ja neljä vuotta myöhemmin päätimme perustaa yrityksen ja luoda oman brändin. Niin Aamuisa syntyi, he jatkavat.

Aamuisa Oy rekisteröitiin helmikuussa 2020 pariskunnan saatua Startian kautta yritysneuvoja Antti Alasaarelta apua muun muassa starttirahahakemuksessa ja liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Koko maan sulkeminen pari viikkoa myöhemmin ei kuitenkaan sisältynyt suunnitelmaan.

– Aikataulumme on viivästynyt pandemian vuoksi, ja koska olimme juuri perustaneet yrityksen, meillä ei ollut mahdollisuutta saada mitään koronatukea. Mahdollisuudet markkinoida tuotteitamme messuilla ja markkinoilla katosivat kokonaan, ja jälleenmyyjien hankkiminen, jonka hoidamme itse täysin, ei ole siksi sujunut niin nopeasti ja sujuvasti kuin kaavailimme, Sari sanoo.

Aamuisa 2Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry on myöntänyt yritykselle useita kunniakirjoja tuotteista ja niiden korkeasta laadusta.

Aamuisan pehmeäksi kiteytettyä hunajaa voi ostaa tällä hetkellä monista ruokakaupoista sekä Vaasasta, Seinäjoelta, Tervajoelta, Laihialta että Isostakyröstä.

– Paikalliset Reko-renkaat ovat olleet meille tärkeitä. Ne ovat toimineet pandemiastakin huolimatta ja siellä saamme asiakkailta suoraan palautetta, Sami lisää.

Osa Aamuisan maustetuista hunajavalmisteista on asiakkaiden toiveiden tulosta, ja sarjassa on nyt mukana puolukalla, mustikalla, appelsiinilla, inkiväärillä sekä salmiakilla maustetut hunajavalmisteet.

– Käytämme vain luonnollisia raaka-aineita ja olemme minimoineet hunajan käsittelyn sen luonnollisten ominaisuuksien säilyttämiseksi ja kunnioittaaksemme mehiläisten arvokasta työtä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton myöntämät kunniakirjat ovat hyvä mittari tuotteidemme laadulle, sanovat Sami ja Sari.

Aamuisa 4Laadukkaan perinteisen hunajan lisäksi Aamuisan tuotevalikoimaan kuuluu myös maustetut hunajat. Puolukka- ja mustikkahunajat sopivat hyvin aamupuuron päälle, inkiväärihunaja antaa lisäpotkua teelle ja appelsiinihunaja maistuu esimerkiksi paahtoleivän päällä. Uusin tuote on propolistinktuura. Mehiläiset käyttävät propolisia pesän sulkemiseen ja suojaamaan sitä bakteerien, sienten ja virusten hyökkäyksiltä. Se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti ja on sekä anti-inflammatorinen että antibakteerinen.

Talven aikana pariskunta on valmistanut ja myynyt myös mehiläisvahakynttilöitä. Uusin tuote on propolisuute, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.

– Se on sekä antibakteerista että anti-inflammatorista, vaikka emme voikaan markkinoida sitä kyseisillä sanoilla.

Mehiläiset vuoraavat pesänsä propoliksella, kittivahalla, suojatakseen pesää vedolta ja haitallisilta mikro-organismeilta. Propolis koostuu vahoista, hartseista ja pihkasta, joita kasvit ja puut luovuttavat. Mehiläiset valitsevat, mistä kasveista ne hakevat aineet. Ei tiedetä vielä tarkalleen, miten valintaprosessi tehdään, mutta on selvää, että mehiläiset valitsevat paitsi tahmeita aineita myös niitä, joilla on paras vaikutus mikro-organismeja vastaan. Propolis on aktiivinen bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan. Se on myös anti-inflammatorinen, paikallisesti puuduttava ja stimuloi immuunijärjestelmää.

Aamuisa 9Mehiläiset ovat olleet ihmisen palveluksessa tuhansia vuosia sekä pölyttäjinä että makeutusaineiden, parantavan mehiläisvahan ja propolisin eli kittivahan tuottajina.

Tällä hetkellä yrittäjillä on työ käynnissä uuden tuotteen jälleenmyyjien löytämiseksi, ja myös maustetuille hunajille haetaan useampia erikoistuneita jälleenmyyjiä.

– Etsimme esimerkiksi kahviloita, käsityö- ja herkkukauppoja ja vastaavia, Sari selventää. Työskentelemme parhaamme mukaan myös verkkosivustomme lopullisten yksityiskohtien kanssa. Toivottavasti pystymme avaamaan sivuston ennen sesongin alkua. Se vie aikansa, koska teemme kaiken itse.

Sari on myös suunnitellut kaikkien tuotteiden etiketit.

– Olemme saaneet markkinointia varten YHYRES-kehittämisyhdistyksen Pönkä-tukea, mutta emme ole hakeneet investointitukea. Sen sijaan olemme tehneet kaikkemme saadaksemme liiketoiminnan vauhtiin pienimmällä mahdollisella riskillä – olemme välttäneet lainojen ottamista. Tänä keväänä olemme remontoineet ja vuokranneet ensimmäisen toimisto- ja varastotilamme Tervajoelta, ja täällä meillä on myös paremmat mahdollisuudet viedä tuotekehitystä eteenpäin. Lisää tuotteita on luvassa, Sami paljastaa.

Yritysneuvoja Antti Alasaari ihastelee yrittäjäparin kehittämisintoa ja huomauttaa, että Sarin ja Samin erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan hienosti.

–  Olen varma, että tulemme kuulemaan tulevaisuudessakin erittäin hyvää heidän tuotteistaan, hän toteaa lopuksi.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Aamuisa Oy
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää