Kyröön Käräjillä etsittiin ja löydettiin tiiviimpää yhteistyötä

21.08.2018

IMG 3445– Jo satoja vuosia sitten Isossakyrössä kokoonnuttiin vanhalle kirkolle käräjäkiville päättämään yhteisistä asioista, muistutti Isonkyrön kunnanjohtaja Tero Kankaanpää lausuessaan tervetulosanoja Kyröön Käräjille Isoonkyröön kokoontuneille 140 kutsuvieraalle.

Isonkyrön valtuuston puheenjohtaja Miko Heinilä, joka on myös VASEKin hallituksen jäsen, muistutti siitä, kuinka Isokyrö voi hyvin vain, jos Vaasa ja Seinäjoki voivat hyvin. Tässä oli siis yksi syy, miksi Isokyrö oli yhdessä Anssi Kujalan, Panu Laturin ja Esa Niemisen kanssa lähtenyt järjestämään Kyröön Käräjiä, jossa teemana oli Pohjanmaan tulevaisuus ja se, miten Vaasan ja Seinäjoen seudut voisivat yhtenä Pohjanmaan metropolina olla enemmän kuin osiensa summa.

IMG 4501 rajattuEduskunnan puhemies Paula Risikko, jota tituleerattiin pohjalaisimmaksi henkilöksi, muistutti olleensa mukana kymmenissä vastaavissa yhteistyön aloitusyrityksissä:

– Aina lähdetään liikkeelle siitä mikä muuttuu, mutta entä jos vaihteeksi lähdetään siitä, mikä ei muutu kuten maantieteellinen asemamme, pohjalainen luonto ympärillämme sekä ihmiset ja heidän toiveensa ja arvonsa. Tästä lähtee todellinen yhteistyö!

Kehitysjohtaja Janne Antikainen, MDI, muistutti seutuja miettimään alueensa valovoimaisuutta, jota ihmiset arvioivat sekä tunteella että järjellä:

– Mitkä ovat ne kipinä- tai kitkatekijät, onko tekemisen tahtoa ja välittyykö se tunne? Pohjanmaan metropoli todella kiinnittäisi huomion, mutta löytyykö yhteistyöhön tekemisen tahtoa? Kansallisessa rakenteessa 240 tuhannen asukkaan Pohjanmaa nousisi 4. tai 5. suurimmaksi, kiilaisi Oulun eteen, hän muistutti.

EVA:n toimitusjohtaja Matti Apunen kannusti Vaasan ja Seinäjokea, joilla on ollut ”parisuhteen aloittaminen jo pitkään mielessä” keksimään jotain ”kreisiä” ja välttämään näpertelyä:

– Mikä olisi se kaikkien aikojen iskurepliikki? Ei riitä yrittäjähenkisyys, vaan on oltava konkreettisia syitä kuten edullisuus, helppous tai sosiaalinen pääoma.

IMG 4514Tomas Häyry Vaasasta ja Jorma Rasinmäki Seinäjoelta saivat keskustelukumppanikseen Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksisen. Molemmat kaupunginjohtajat totesivat, että aina voisi tehdä enemmänkin yhteistyötä. Häyry viittasi Apusen mainitsemaan näpertelyyn ja totesi yhteistyön olevan näpertelyä, mikäli se ei ole strategiaan pohjautuvaa.

– Kaikki keinot ovat tarpeen, jotka voivat vähentää yhteistyön pirstaloitumista. Seudut eivät näytä niin valo- ja vetovoimaisilta, kuin voisi olettaa, Airaksinen totesi.

Häyry poikkesi pian keskustelun käsikirjoituksesta ja luetteli kolme seikkaa, joihin haluaisi lisää ja tiiviimpää yhteistyötä:

– Korkeakouluasiat, sote-asiat ja logistiset hankkeet. On haettava win-win-tilaisuutta molemmille osapuolille. Asioista on keskusteltava aidosti ja rehellisesti etukäteen, yhteistyömme ei voi olla onnistunutta, jos kerran Seinäjoki on nyt selvittämässä Tampere3-yhteistyötä, oli Häyryn vahva viesti.

Rasinmäki lupasi Seinäjoen olevan 100-prosenttisesti gigavaasa-hankkeen takana ja Häyry puolestaan vahvisti Vaasan olevan pääradan uudistamisen puolestapuhuja:

– Saavutettavuus ja erityisesti kansainvälinen saavutettavuus on tärkeää alueelle.

IMG 4559 rajattuTilaisuuden päättäneessä paneelikeskustelussa kansanedustaja Joakim Strand ihmetteli puheita kaupunkien välisistä jännitteistä:

– Tämä ei ole todellisuutta ainakaan minulle. Neljä valtuustokautta Vaasassa enkä ole koskaan kuullut Seinäjoesta puhuttavan negatiivisesti.

Paneelin haastajana toiminut Mari K. Niemi sai kaikkien panelistien kädet nousemaan kysyttyään kuka ei ole tyytyväinen yhteistyön tasoon.

MEP Miapetra Kumpula-Natri vaati luopumaan osaoptimoinnista:

– Ei saa käydä nollasummapeliä vaan yhteistyön on oikeasti hyödytettävä seutua kokonaisuutena, meillä täytyy olla yhtenäisempi ilme alueen ulkopuolelle.

Strand oli samaa mieltä ja vetosi mediaan, joka hänen mielestään on avainasemassa yhteisen tarinan ja yhteishengen luomisessa.

IMG 4467 rotateKokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja ja tilaisuuden yksi järjestäjistä oli Anssi Kujala, joka paneelissa toivoi kaupungeilta enemmän yhteistä lobbaamista ja näkymistä:

– Kehitysyhtiöt VASEK ja Into Seinäjoki voisi tehdä enemmän yhteistyötä ja yhdessä hakea niitä mammutteja maailmalta sijoittumaan seudulle. Lupaan sparrata yhtiöitä ja tuoda esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja miettiä yhdessä seudun tavoitteita.

Kansanedustaja Antti Kurvinen muistutti ottamaan myös muut kunnat mukaan metropolin luomiseen:

– Ei seutujen ylpeydet kuten pandat, PowerPark tai maailmankuulu gin tule Vaasasta tai Seinäjoelta. Jos ne eivät sijaitsisi siellä missä ne nyt ovat, niin eivät ne sijaitsisi muuallakaan seudulla. Yhteistyön tekeminen selvästi hiertää, jos molemmat eivät osaa antaa toisilleen niille kuuluvaa arvoa. Yhteistyöhön on lähdettävä silmät samalla tasolla kumppanin kanssa, ei katsota toista alaspäin.

 

 

 

[contact_member,name=Riitta Björkenheim,id=11,details=Name]

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää