Kymmeniä vuosia yritysneuvontakokemusta – yritysten menestyminen ja haasteet jäävät mieleen

03.02.2022

097A1201Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen pysty WEB

Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin yritysneuvojilla on yhteenlaskettuna kymmenien vuosien verran työkokemusta yritysten tukemisesta ja auttamisesta. 30 vuotta täyttävä Startia on tukenut alkavia yrittäjiä osana VASEKin toimintaa vuodesta 2008 lähtien.

Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl on toiminut yritysneuvojana vuodesta 2005 saakka:

– Vedin silloin Korsnäs Kurscenterillä myös yrittäjyyskursseja, ja aika moni perusti yrityksen sen jälkeen. Jotkut niistä ovat toiminnassa edelleen ja tapaamme edelleen tasaisin väliajoin esimerkiksi investointiasioiden tiimoilta. Maaseudun yrittäjät olivat ennen useammin vain työllistämässä itseään, eikä yrityksen kasvattaminen ja työntekijöiden palkkaaminen ollut useinkaan tavoitteena tai edes ajatuksissa. Sivutoimiyrittäjyys oli ennen paljon harvinaisempaa, Nydahl kertoo.

Yritysneuvoja Antti Alasaari aloitti yritysneuvojana 2008, mutta sitä aiemmin hän toimi Jurvassa kehittämispäällikkönä niin ikään yritysasioiden parissa.

– Ainakin kynnys yhteydenottoon on madaltunut ja helpottunutkin vuosien varrella monin tavoin. Koronan myötä videoneuvottelut tulivat pysyvästi palvelukanavavalikoimaan ja sähköisen ajanvarauksen kautta neuvonta-ajan voi varata vaikka keskellä yötä, hän toteaa.

Vuodesta 2010 Startian johtajana toiminut Tommi Virkaman mukaan digitalisaatio on nykyään sellainen asia, miltä kukaan yrittäjä ei voi välttyä:

– Entistä useammin kaupan ja palvelualan yrityksillä on myös verkkokauppa, ja yrittäjien täytyy jo yrityssuunnitelmiensa alkuvaiheessa ottaa sähköiset markkinointi- ja myyntikanavat sekä muut työkalut huomioon.

Yritys projektina – täsmäkysymyksillä yrittäjyyden ytimeen

Alasaari pohtii, että yrittäminen on nykyään entistä enemmän projektinomaista:

– Aiemmin yrittäminen oli useammin uravalinta, nykyään taas uusi yritys perustetaan ja sitä kehitetään kuten projektia, josta jossain vaiheessa luovutaan ja siirrytään toisen projektin pariin. Välillä palataan ehkä palkkatöihin, usein perustetaan uusi yritys. Sarjayrittäjyys on yleisempää. Valitettavasti myös maksuongelmaisia yrittäjiä tapaamme useammin, Alasaari harmittelee ja jatkaa:

– Toivomme, että meihin oltaisiin yhteydessä jo silloin, kun ensimmäisten laskujen kanssa mietityttää, että miten näistä selvitään. Mitä aiemmin tartumme asioihin, sitä paremmin voimme auttaa.

Virkaman mukaan yrittäjät ovat nykyään myös rohkeampia ja useammin myös nuorempia:

– Moni perustaa yrityksen jo opiskeluaikana. Myös maahanmuuttajataustaisten yrittäjien osuus asiakkaistamme on kasvanut noin 5 prosentista lähes 20 prosenttiin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun suomalaisen yhteiskunnan toiminta ei ole asiakkaalle niin tuttu, täytyy meidän yritysneuvonnassa mennä asioissa entistä syvemmälle ja osattava myös selittää, miksi esimerkiksi lupa-asiat täytyy hoitaa tietyllä tavalla tai miten pankkitili avataan yritystä varten.

– Asiakkaiden yritysideat ja idea-aihiot ovat entistä valmiimpia, ja alkavat yrittäjät osaavat esittää neuvontatapaamisessa täsmäkysymyksiä. He hakevat vahvistusta asioihin, ovatko lähteneet oikein liikkeelle ja onko liiketoimintasuunnitelmaan merkityt valinnat oikean suuntaisia, Virkama toteaa.

Mieleen jääneitä asiakkaita

Uusyrityskeskus Startia on 30 vuoden aikana tarjonnut perustamisneuvontaa yli 10 300 alkavalle yrittäjälle. Yrittäjät ovat käyneet neuvojien kanssa vuosien aikana läpi monia erilaisia starttivaiheita, kehittämistoimenpiteitä ja kasvuhaasteita.

– Ensimmäisiä perustamisneuvonnan asiakkaitani oli pieni kampaamoalan yritys, joka starttasi ihan nollasta. Nostan hattua yrittäjän sinnikkyydelle, sillä moni olisi jo lopettanut toimintansa. Toivon, että hän pääsee pian kasvuvaiheeseen vaikeiden vuosien jälkeen, yritysneuvojana vuodesta 2014 lähtien toiminut Olav Nylund kertoo.

– Ensimmäisellä työviikollani pääsin mukaan miljoonainvestoinnin tukihakemusta tekemään, ja kyllä nämä hienot kasvutarinat jäävät mieleen, Nylund hymyilee.

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist aloitti työssään VASEKilla keväällä 2020, juuri kun koronapandemia rysähti Suomeen.

– Etätyöskentely ja etäyritysneuvonta siinä mittakaavassa oli meille kaikille, sekä neuvojille että asiakkaille uutta. Yrittäjät olivat huolissaan yrityksestään ja toimeentulostaan. Yksinyrittäjätukihakemusten tiimoilta juttelin kymmenien yksinyrittäjien kanssa. Toivon, että käydyt keskustelut ja myönnetty yksinyrittäjätuki helpottivat edes vähän heidän tilannettaan, Dalkvist muistelee.

Tärkeimmät neuvot

Kysymykseen yritysneuvojan tärkeimmistä ohjeista alkaville yrittäjille kaikki yritysneuvojat vastaavat nopeasti ja lähes samanlaisin vastauksin. Muiden lailla tuorein – keväällä 2021 työssään aloittanut –  yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars painottaa, että tärkeintä on, ettei yrittäjä jää yksin miettimään asioita:

– Meihin saa ja pitää ottaa rohkeasti yhteyttä. Olemme täällä yrityksen perustamisen kaikissa vaiheissa ja myös sen jälkeen, ihan koko yrityksen elinkaaren ajan.

– Yritystoiminnan huolellinen suunnittelu on erittäin tärkeää, mutta on tärkeää myös muistaa, että perustamistoimenpiteiden jälkeen työ vasta alkaa. Asiakkaiden hankinta, myynti ja markkinointi on kovaa työtä ja aivan välttämätöntä, sillä vain asiakkaalta tulee rahaa yritykselle, Räihä-Pundars painottaa.

Yritysneuvojat myös muistuttavat yrittäjiä pitämään huolta itsestään:

– Uupunut yrittäjä ei ole kenenkään etu. Muista pitää myös lomaa ja huolehtia omasta jaksamisesta!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää