Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.01.2022

eka tyontekija 600px

Valtaosa uusista yrityksistä Suomessa on palvelualalla, samoin myös suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä. Valtaosaa yrityksistä pyörittää yksinyrittäjä.

– Yrityksen alkutaival on aina jännittävää, miten toiminta lähtee liikkeelle, riittääkö asiakkaita ja tuottaako yritys niin paljon, että yrittäjä pystyy maksamaan palkkaa itselleen? Mutta kun toiminta kasvaa, on yksinyrittäjä apuvoimien tarpeessa. Joskus se vaihe tulee ennemmin, joskus myöhemmin, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa ja jatkaa:

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!

Lakisääteiset velvollisuudet lisääntyvät

Yrittäjällä on työnantajana monia velvollisuuksia. Lain mukaan työntekijälle kuuluu sopimuksen mukainen palkka ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto sekä kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti.

– Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti, erityisesti pienissä yrityksissä. Työntekijän palkan lisäksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset. Joskus voi käydä niin, että yrittäjä joutuu lykkäämään omaa palkanmaksuaan saadakseen työntekijänsä palkan maksettua.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa, että uuden työntekijän on pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle ja tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole.

– Lisää liikevaihtoa syntyy, jos yritys työntekijän ansiosta pystyy tuottamaan merkittävän määrän enemmän tuotteita tai palvelemaan useampia asiakkaita samassa ajassa. Yrityksessä on ennen työntekijän palkkaamista jo oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle, Nydahl toteaa.

Mitä mietittävä, kun palkkaaminen on mielessä?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen siksi, että yrittäjä haluaa itselleen lisää vapaa-aikaa, on huono idea eikä varmasti kannata taloudellisesti. Työntekijän aiheuttamat kulut ja tuotot on käytävä tarkkaan läpi. Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia.

Montako tuotetta tai palvelua enemmän on realistista myydä, jos yrityksessä on yrittäjän lisäksi myös työntekijä. Tuleeko niistä määristä kassaan riittävästi, jotta palkanmaksu kahdelle onnistuu?

Työntekijän palkkaaminen on pienelle yritykselle tärkeä investointi. Ennen toimeen ryhtymistä on myös mietittävä huolella, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla kysyntää. Yrittäjän on muodostettava tarkka kuva siitä, minkälaista henkilöä yritys tarvitsee ja pidettävä tämä kuva mielessä koko rekrytointiprosessin ajan.

Kun työntekijän palkkaaminen on suunnitelmissa, kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa voidaan tutustua laskelmiin ja käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja.

Lue lisää:
TE-toimisto: Tukea rekrytointiin

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää

Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery yhteistyöhön katodimateriaalitehtaan perustamiseksi Vaasaan

17.02.2023 | Uutiset
Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery allekirjoittaneet yhteistyötä koskevan sopimuksen, jonka pohjalta ne tarkastelevat mahdollisuuksia perustaa LFP-katodimateriaalitehdas Vaasaan. Osapuolten suunnitelmissa on yhteisyritys hankkeen eteenpäin viemiseksi.
Lue lisää

Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

17.02.2023 | Uutiset
Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana Suomeen lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.
Lue lisää