Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.01.2022

eka tyontekija 600px

Valtaosa uusista yrityksistä Suomessa on palvelualalla, samoin myös suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä. Valtaosaa yrityksistä pyörittää yksinyrittäjä.

– Yrityksen alkutaival on aina jännittävää, miten toiminta lähtee liikkeelle, riittääkö asiakkaita ja tuottaako yritys niin paljon, että yrittäjä pystyy maksamaan palkkaa itselleen? Mutta kun toiminta kasvaa, on yksinyrittäjä apuvoimien tarpeessa. Joskus se vaihe tulee ennemmin, joskus myöhemmin, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa ja jatkaa:

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!

Lakisääteiset velvollisuudet lisääntyvät

Yrittäjällä on työnantajana monia velvollisuuksia. Lain mukaan työntekijälle kuuluu sopimuksen mukainen palkka ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto sekä kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti.

– Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti, erityisesti pienissä yrityksissä. Työntekijän palkan lisäksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset. Joskus voi käydä niin, että yrittäjä joutuu lykkäämään omaa palkanmaksuaan saadakseen työntekijänsä palkan maksettua.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa, että uuden työntekijän on pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle ja tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole.

– Lisää liikevaihtoa syntyy, jos yritys työntekijän ansiosta pystyy tuottamaan merkittävän määrän enemmän tuotteita tai palvelemaan useampia asiakkaita samassa ajassa. Yrityksessä on ennen työntekijän palkkaamista jo oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle, Nydahl toteaa.

Mitä mietittävä, kun palkkaaminen on mielessä?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen siksi, että yrittäjä haluaa itselleen lisää vapaa-aikaa, on huono idea eikä varmasti kannata taloudellisesti. Työntekijän aiheuttamat kulut ja tuotot on käytävä tarkkaan läpi. Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia.

Montako tuotetta tai palvelua enemmän on realistista myydä, jos yrityksessä on yrittäjän lisäksi myös työntekijä. Tuleeko niistä määristä kassaan riittävästi, jotta palkanmaksu kahdelle onnistuu?

Työntekijän palkkaaminen on pienelle yritykselle tärkeä investointi. Ennen toimeen ryhtymistä on myös mietittävä huolella, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla kysyntää. Yrittäjän on muodostettava tarkka kuva siitä, minkälaista henkilöä yritys tarvitsee ja pidettävä tämä kuva mielessä koko rekrytointiprosessin ajan.

Kun työntekijän palkkaaminen on suunnitelmissa, kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa voidaan tutustua laskelmiin ja käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja.

Lue lisää:
TE-toimisto: Tukea rekrytointiin

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää