Kun kaikki palaset loksahtavat paikoilleen

02.01.2019

JH Tilipalvelu2 www
Jonna Hiivanaisesta tuli oman työpaikkaansa pomo ja uusi omistaja marraskuussa, kun hän osti kirjanpitotoimiston, jossa hän on itse työskennellyt viime vuodet. Yrityksen nimi on nyt JH Tilipalvelu.

Luupin alla JH Tilipalvelu

Pitkäaikainen unelma olla oman itsensä pomo ja mahdollisuudesta päättää itse työpäiviensä kulusta johti siihen, että Jonna Hiivanainen teki viime syksynä ratkaisevan päätöksen. Hänen monivuotisesta työpaikastaan – vähäkyröläisestä kirjanpitotoimistosta – tuli hänen oma yrityksensä, ja nyt muutaman kiireisen kuukauden jälkeen suurin osa palasista on loksahtanut paikoilleen.

Omistajanvaihdos toteutui virallisesti marraskuussa, mutta ennen sitä Jonna oli jo jonkin aikaa valmistautunut tulevaan. Työkokemuksensa ansiossa hänellä on osaamista siitä, mitä velvollisuuksia yrittäjällä Suomessa on, joten moni asia oli myös tuttua hänelle ennestään.

– Ajatus yrityksen jatkamisesta syntyi, kuin kirjanpitotoimiston aikaisempi yrittäjä Kaisu Mäkinen ilmoitti, että hän aikoo lopettaa yrittäjänä. Tartuin tilaisuuteen, koska olen aina haaveillut yrittäjäksi ryhtymisestä, Jonna kertoo.

Syksyn aikana hän on siis valmistautunut, ja se on Jonnan itsensä mukaan ensisijaisesti tapahtunut mentaalipuolella.

– Olen tietysti myös keskustellut ystävien kanssa, huomioinut riskit sekä tehnyt tarvittavia laskelmia uudelleen ja uudelleen, Jonna lisää.

Saadakseen konkreettista apua yritysoston kanssa, hän kääntyi VASEKin puoleen, jossa yritysneuvoja Antti Alasaari on avustanut ja vastannut Jonnan kaikkiin kysymyksiin.

– VASEKilla saamani vastaanotto on ollut erittäin positiivista. Sain heti tukea ajatukselleni ja olen saanut myös konkreettista apua liiketoimintasuunnitelman, talousarvion ja vastaavien laatimiseen.

– Haimme myös Jonnalle starttirahaa sekä teimme arvion liiketoiminnan arvosta. Lisäksi autoin erilaisten dokumenttimallien kanssa, kuten kauppakirjan, sopimusten ja muiden kanssa, Antti lisää.

JH Tilipalvelu3 www
– Työntekijöiden esimieheksi ryhtyminen huolestutti minua eniten, kertoo Jonna, jonka alaisuuteen siirtyivät toimiston vanhat asiakkaat ja työntekijät. Kuvassa myös Kirsi Hemminki.

Liiketoimintakaupan myötä koko toiminta asiakkaineen ja työntekijöineen siirrettiin Jonnalle. Asiakaskuntaan kuuluu erilaisia paikallisia pienyrittäjiä, mutta myös maanviljelijöitä.

– Asiakkaat edustavat kymmeniä eri toimialoja, tänne mahtuvat kaikenlaiset yritykset, Jonna toteaa.

Syksy on ollut Jonnalle kiireinen, sillä yritysoston lisäksi käynnissä ovat olleet myös opinnot.

– Olen käynyt Taloushallintoliiton oman koulutuksen KLT-kirjanpitäjäksi. KLT-tutkintoa vaaditaan kirjanpitotoimiston auktorisointia varten ja se on myös vahva myyntiargumentti ja todiste toimiston palvelujen korkeasta laadusta.

– Tutkinto oli aika vaativa, mutta nyt se on suoritettu. Ja hitaasti mutta varmasti myös muut palaset yrityksessä loksahtelevat paikoilleen. Järjestettävänä ja hoidettavana on ollut melkoisesti käytännön asioita, monia puheluja on pitänyt soittaa.

JH Tilipalvelu5 wwwYrityksessä on nyt käytössä myös uusi ohjelmisto, jotta asiakkaat voivat halutessaan seurata kirjanpitoaan reaaliaikaisesti.

– Ylimääräinen työhuone remontoidaan myös kokoushuoneeksi, jotta voimme tarvittaessa pitää asiakastapaamisia yksityisemmin ja rauhassa, Jonna kertoo.

Hän odottaa jatkossa verkostonsa rakentamista edelleen ja on innokas osallistumaan VASEKin ja muiden toimijoiden järjestämiin yrittäjille suunnattuihin tilaisuuksiin.

– Syksyllä aika ei riittänyt siihen, mutta otan askeleen kerrallaan ja nyt tuntuu siltä, että suurin osa asioista alkaa selvitä, Jonna päättää.

 

 

Syksy on ollut Jonnalle stressaava, sillä hän on liiketoimintakaupan lisäksi suorittanut KLT-tutkintoa. – Otan askeleen kerrallaan, ja nyt alkaa tuntua siltä, että suurin osa asioista alkaa selvitä, Jonna toteaa.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

Apua omistajanvaihdoksiin

Lue lisää VASEKin yrityspalveluista

Lue lisää Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeesta

Lue lisää Luupin alla -yrittäjätarinoita

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää