Kultaa klusterijohtamisessa – maan ensimmäinen Gold Label -sertifikaatti Vaasan energiaklusterille

21.03.2022

EnergyVasa 1

EnergyVaasan energiaklusterille on myönnetty korkeimman tason ECEI Gold Label -sertifikaatti, joka osoittaa ensiluokkaista ja pitkälle kehitettyä klusterin johtamista. Euroopassa on noin 1000 klusteria, eli maantieteellistä keskittymää, jotka ovat muodostuneet saman alan toimijoiden ympärille. Vaasan klusterin Gold Label -sertifikaatti on Suomen ensimmäinen, sekä energia-alan neljäs Pohjoismaissa ja kuudes koko Euroopassa.

ECEI-sertifikaatit myöntää The European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), joka on EU:n alainen, puolueeton valtuusto, jolla on EU-tason oikeudet auditoida klustereiden toimintaa. Sertifikaatteja on kolme eri tasoa: pronssi, hopea ja kulta, ja ne toimivat kansainvälisinä klusterijohtamisen standardeina. Yhä useammin EU-rahoituksen saaminen edellyttää klustereilta tietyn sertifikaattitason täyttämistä.

GOLD Label

Pitkän työn tulos

EnergyVaasalle kultasertifikaatin saaminen on pitkän strategisen yhteistyön tulos. Vaasan energiaklusterilla oli jo entuudestaan pronssisertifikaatti, mutta korkeimman kultatason auditointia on työstetty viimeisen vuoden ajan. Kahden auditointipäivän aikana ESCA:n edustajat tutustuivat EnergyVaasaan taatakseen, että klusteria johdetaan systemaattisesti sekä jatkuvasti kehittäen sen toimintaa, strategiaa ja markkinointia. Myönnetty kultasertifikaatti on voimassa kaksi vuotta.

Merinova käynnisti EnergyVaasan virallisen toiminnan yhdessä ABB:n ja Vaasan kaupungin kanssa vuonna 2001, mutta olemme jo viimeiset 33 vuotta toimineet klusterin tärkeänä ja puolueettomana taustavaikuttajana. Se pitkällinen työ mitä EnergyVaasan klusteri on kauan tehnyt on nyt todettu EU-tasolla. Tällä ei vain ole paikallista tai kansallista merkitystä, vaan sertifioinnilla on painoarvoa myös kansainvälisesti”, toteaa Mika Konu, teknologiakeskus Merinovan toimitusjohtaja.

”Olemme iloisia siitä, että kultasertifikaatti myönnettiin EnergyVaasalle. Se kertoo ekosysteemin toimijoiden ja mm. Merinovan laadukkaasta ja hyvästä työstä, jonka nyt saamme vielä laajemmin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi,” onnittelee toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma Vaasa Facilita ja Vaasa Parks-yhtiöiltä, jotka auttavat EnergyVaasan yrityksiä toimitila- ja etablointiasioissa ja ovat osa klusterin kehittäjätiimiä.

Yritykset klusterin toiminnan keskiössä

Toimialaklustereiden tärkein tehtävä on tuottaa niihin kuuluville yrityksille lisäarvoa. Tätä Gold Label -arvioinnissakin tarkastellaan 31 laatukriteerin pohjalta.

”Laadukas klusterijohtaminen on kuin pyörä, jossa yritykset ovat keskeisessä roolissa. Auditoijat katsovat, ovatko yritykset olleet mukana toimintastrategian luomisessa ja pohjautuuko se heidän tarpeisiinsa. He myös arvioivat, millä tavalla strategia näkyy klusterin toiminnassa ja perustuvatko toimenpiteet strategiaan. Kun toimenpiteet on toteutettu, niitä evaluoidaan ja yrityksiltä kysytään vastasivatko toimenpiteet yritysten tarpeita. Tämän pohjalta luodaan taas uutta toimintastrategiaa”, kuvaa Johan Wasberg, Merinovan Senior Expert.

Laatuleima houkuttelee kansainvälisesti ja mahdollistaa rahoituksen

Kultasertifikaatin saavuttaminen kertoo selvästi, että kyseinen klusteri on alansa edelläkävijä. Sertifikaatti antaa klusterille myös muita etuja. Esimerkiksi Tanskassa klusterilta vaaditaan kultatasoa kansainvälisen ja alueellisen tuen myöntämiseksi. EnergyVaasan klusterille saavutettu valttikortti mahdollistaa uusia kehittymismahdollisuuksia sekä yhteistyökuvioita:

”Gold Label -sertifikaatti on laatuleima, joka kertoo, että EnergyVaasan klusteri tekee EU-tason työtä eri osapuolten kesken. Huippuluokitus tekee meistä kansainvälisesti houkuttelevan yhteistyökumppanin, ja on tärkeä yhteistyöverkostojemme kehittämiselle. Se myös edistää huomattavasti EU-rahoituksen saamista sekä klusteriyritysten investointihankkeisiin että aluekehitykseen”, iloitsee toimitusjohtaja Stefan Råback Vaasanseudun Kehitys Oy:lta, joka mm. vastaa EnergyVaasan markkinoinnista.

EnergyVaasan klusterin keskeisiin tahoihin kuuluu myös Pohjanmaan vientiä edistävä osuuskunta Viexpo. Myös Viexpon työhön ECEI Gold Label tuo uusia mahdollisuuksia:

”On hienoa, että klusteri nähdään hyvänä työkaluna yritysten kehitystyössä, koska klusteriyhteistyö ja -kehitys on meidänkin työssämme tärkeää. Mahtavaa, että alueemme klusteri on saanut tällaisen todistuksen. Se osoittaa sitä hyvää työtä, jota tehdään Vaasan alueella – harvalta löytyy Gold Label”, toteaa Kristian Schrey, Viexpon toimitusjohtaja.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää