Kultaa klusterijohtamisessa – maan ensimmäinen Gold Label -sertifikaatti Vaasan energiaklusterille

21.03.2022

EnergyVasa 1

EnergyVaasan energiaklusterille on myönnetty korkeimman tason ECEI Gold Label -sertifikaatti, joka osoittaa ensiluokkaista ja pitkälle kehitettyä klusterin johtamista. Euroopassa on noin 1000 klusteria, eli maantieteellistä keskittymää, jotka ovat muodostuneet saman alan toimijoiden ympärille. Vaasan klusterin Gold Label -sertifikaatti on Suomen ensimmäinen, sekä energia-alan neljäs Pohjoismaissa ja kuudes koko Euroopassa.

ECEI-sertifikaatit myöntää The European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), joka on EU:n alainen, puolueeton valtuusto, jolla on EU-tason oikeudet auditoida klustereiden toimintaa. Sertifikaatteja on kolme eri tasoa: pronssi, hopea ja kulta, ja ne toimivat kansainvälisinä klusterijohtamisen standardeina. Yhä useammin EU-rahoituksen saaminen edellyttää klustereilta tietyn sertifikaattitason täyttämistä.

GOLD Label

Pitkän työn tulos

EnergyVaasalle kultasertifikaatin saaminen on pitkän strategisen yhteistyön tulos. Vaasan energiaklusterilla oli jo entuudestaan pronssisertifikaatti, mutta korkeimman kultatason auditointia on työstetty viimeisen vuoden ajan. Kahden auditointipäivän aikana ESCA:n edustajat tutustuivat EnergyVaasaan taatakseen, että klusteria johdetaan systemaattisesti sekä jatkuvasti kehittäen sen toimintaa, strategiaa ja markkinointia. Myönnetty kultasertifikaatti on voimassa kaksi vuotta.

Merinova käynnisti EnergyVaasan virallisen toiminnan yhdessä ABB:n ja Vaasan kaupungin kanssa vuonna 2001, mutta olemme jo viimeiset 33 vuotta toimineet klusterin tärkeänä ja puolueettomana taustavaikuttajana. Se pitkällinen työ mitä EnergyVaasan klusteri on kauan tehnyt on nyt todettu EU-tasolla. Tällä ei vain ole paikallista tai kansallista merkitystä, vaan sertifioinnilla on painoarvoa myös kansainvälisesti”, toteaa Mika Konu, teknologiakeskus Merinovan toimitusjohtaja.

”Olemme iloisia siitä, että kultasertifikaatti myönnettiin EnergyVaasalle. Se kertoo ekosysteemin toimijoiden ja mm. Merinovan laadukkaasta ja hyvästä työstä, jonka nyt saamme vielä laajemmin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi,” onnittelee toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma Vaasa Facilita ja Vaasa Parks-yhtiöiltä, jotka auttavat EnergyVaasan yrityksiä toimitila- ja etablointiasioissa ja ovat osa klusterin kehittäjätiimiä.

Yritykset klusterin toiminnan keskiössä

Toimialaklustereiden tärkein tehtävä on tuottaa niihin kuuluville yrityksille lisäarvoa. Tätä Gold Label -arvioinnissakin tarkastellaan 31 laatukriteerin pohjalta.

”Laadukas klusterijohtaminen on kuin pyörä, jossa yritykset ovat keskeisessä roolissa. Auditoijat katsovat, ovatko yritykset olleet mukana toimintastrategian luomisessa ja pohjautuuko se heidän tarpeisiinsa. He myös arvioivat, millä tavalla strategia näkyy klusterin toiminnassa ja perustuvatko toimenpiteet strategiaan. Kun toimenpiteet on toteutettu, niitä evaluoidaan ja yrityksiltä kysytään vastasivatko toimenpiteet yritysten tarpeita. Tämän pohjalta luodaan taas uutta toimintastrategiaa”, kuvaa Johan Wasberg, Merinovan Senior Expert.

Laatuleima houkuttelee kansainvälisesti ja mahdollistaa rahoituksen

Kultasertifikaatin saavuttaminen kertoo selvästi, että kyseinen klusteri on alansa edelläkävijä. Sertifikaatti antaa klusterille myös muita etuja. Esimerkiksi Tanskassa klusterilta vaaditaan kultatasoa kansainvälisen ja alueellisen tuen myöntämiseksi. EnergyVaasan klusterille saavutettu valttikortti mahdollistaa uusia kehittymismahdollisuuksia sekä yhteistyökuvioita:

”Gold Label -sertifikaatti on laatuleima, joka kertoo, että EnergyVaasan klusteri tekee EU-tason työtä eri osapuolten kesken. Huippuluokitus tekee meistä kansainvälisesti houkuttelevan yhteistyökumppanin, ja on tärkeä yhteistyöverkostojemme kehittämiselle. Se myös edistää huomattavasti EU-rahoituksen saamista sekä klusteriyritysten investointihankkeisiin että aluekehitykseen”, iloitsee toimitusjohtaja Stefan Råback Vaasanseudun Kehitys Oy:lta, joka mm. vastaa EnergyVaasan markkinoinnista.

EnergyVaasan klusterin keskeisiin tahoihin kuuluu myös Pohjanmaan vientiä edistävä osuuskunta Viexpo. Myös Viexpon työhön ECEI Gold Label tuo uusia mahdollisuuksia:

”On hienoa, että klusteri nähdään hyvänä työkaluna yritysten kehitystyössä, koska klusteriyhteistyö ja -kehitys on meidänkin työssämme tärkeää. Mahtavaa, että alueemme klusteri on saanut tällaisen todistuksen. Se osoittaa sitä hyvää työtä, jota tehdään Vaasan alueella – harvalta löytyy Gold Label”, toteaa Kristian Schrey, Viexpon toimitusjohtaja.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää