Kultaa klusterijohtamisessa – maan ensimmäinen Gold Label -sertifikaatti Vaasan energiaklusterille

21.03.2022

EnergyVasa 1

EnergyVaasan energiaklusterille on myönnetty korkeimman tason ECEI Gold Label -sertifikaatti, joka osoittaa ensiluokkaista ja pitkälle kehitettyä klusterin johtamista. Euroopassa on noin 1000 klusteria, eli maantieteellistä keskittymää, jotka ovat muodostuneet saman alan toimijoiden ympärille. Vaasan klusterin Gold Label -sertifikaatti on Suomen ensimmäinen, sekä energia-alan neljäs Pohjoismaissa ja kuudes koko Euroopassa.

ECEI-sertifikaatit myöntää The European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), joka on EU:n alainen, puolueeton valtuusto, jolla on EU-tason oikeudet auditoida klustereiden toimintaa. Sertifikaatteja on kolme eri tasoa: pronssi, hopea ja kulta, ja ne toimivat kansainvälisinä klusterijohtamisen standardeina. Yhä useammin EU-rahoituksen saaminen edellyttää klustereilta tietyn sertifikaattitason täyttämistä.

GOLD Label

Pitkän työn tulos

EnergyVaasalle kultasertifikaatin saaminen on pitkän strategisen yhteistyön tulos. Vaasan energiaklusterilla oli jo entuudestaan pronssisertifikaatti, mutta korkeimman kultatason auditointia on työstetty viimeisen vuoden ajan. Kahden auditointipäivän aikana ESCA:n edustajat tutustuivat EnergyVaasaan taatakseen, että klusteria johdetaan systemaattisesti sekä jatkuvasti kehittäen sen toimintaa, strategiaa ja markkinointia. Myönnetty kultasertifikaatti on voimassa kaksi vuotta.

Merinova käynnisti EnergyVaasan virallisen toiminnan yhdessä ABB:n ja Vaasan kaupungin kanssa vuonna 2001, mutta olemme jo viimeiset 33 vuotta toimineet klusterin tärkeänä ja puolueettomana taustavaikuttajana. Se pitkällinen työ mitä EnergyVaasan klusteri on kauan tehnyt on nyt todettu EU-tasolla. Tällä ei vain ole paikallista tai kansallista merkitystä, vaan sertifioinnilla on painoarvoa myös kansainvälisesti”, toteaa Mika Konu, teknologiakeskus Merinovan toimitusjohtaja.

”Olemme iloisia siitä, että kultasertifikaatti myönnettiin EnergyVaasalle. Se kertoo ekosysteemin toimijoiden ja mm. Merinovan laadukkaasta ja hyvästä työstä, jonka nyt saamme vielä laajemmin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi,” onnittelee toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma Vaasa Facilita ja Vaasa Parks-yhtiöiltä, jotka auttavat EnergyVaasan yrityksiä toimitila- ja etablointiasioissa ja ovat osa klusterin kehittäjätiimiä.

Yritykset klusterin toiminnan keskiössä

Toimialaklustereiden tärkein tehtävä on tuottaa niihin kuuluville yrityksille lisäarvoa. Tätä Gold Label -arvioinnissakin tarkastellaan 31 laatukriteerin pohjalta.

”Laadukas klusterijohtaminen on kuin pyörä, jossa yritykset ovat keskeisessä roolissa. Auditoijat katsovat, ovatko yritykset olleet mukana toimintastrategian luomisessa ja pohjautuuko se heidän tarpeisiinsa. He myös arvioivat, millä tavalla strategia näkyy klusterin toiminnassa ja perustuvatko toimenpiteet strategiaan. Kun toimenpiteet on toteutettu, niitä evaluoidaan ja yrityksiltä kysytään vastasivatko toimenpiteet yritysten tarpeita. Tämän pohjalta luodaan taas uutta toimintastrategiaa”, kuvaa Johan Wasberg, Merinovan Senior Expert.

Laatuleima houkuttelee kansainvälisesti ja mahdollistaa rahoituksen

Kultasertifikaatin saavuttaminen kertoo selvästi, että kyseinen klusteri on alansa edelläkävijä. Sertifikaatti antaa klusterille myös muita etuja. Esimerkiksi Tanskassa klusterilta vaaditaan kultatasoa kansainvälisen ja alueellisen tuen myöntämiseksi. EnergyVaasan klusterille saavutettu valttikortti mahdollistaa uusia kehittymismahdollisuuksia sekä yhteistyökuvioita:

”Gold Label -sertifikaatti on laatuleima, joka kertoo, että EnergyVaasan klusteri tekee EU-tason työtä eri osapuolten kesken. Huippuluokitus tekee meistä kansainvälisesti houkuttelevan yhteistyökumppanin, ja on tärkeä yhteistyöverkostojemme kehittämiselle. Se myös edistää huomattavasti EU-rahoituksen saamista sekä klusteriyritysten investointihankkeisiin että aluekehitykseen”, iloitsee toimitusjohtaja Stefan Råback Vaasanseudun Kehitys Oy:lta, joka mm. vastaa EnergyVaasan markkinoinnista.

EnergyVaasan klusterin keskeisiin tahoihin kuuluu myös Pohjanmaan vientiä edistävä osuuskunta Viexpo. Myös Viexpon työhön ECEI Gold Label tuo uusia mahdollisuuksia:

”On hienoa, että klusteri nähdään hyvänä työkaluna yritysten kehitystyössä, koska klusteriyhteistyö ja -kehitys on meidänkin työssämme tärkeää. Mahtavaa, että alueemme klusteri on saanut tällaisen todistuksen. Se osoittaa sitä hyvää työtä, jota tehdään Vaasan alueella – harvalta löytyy Gold Label”, toteaa Kristian Schrey, Viexpon toimitusjohtaja.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää