Kotihoidosta oman pesulan omistajaksi

05.10.2021

Ytypyykkarit 7

Isokyröläinen Katri Soisalo jätti viime keväänä työnsä kunnan kotipalvelussa perustaakseen oman pesulayrityksen. VASEKin avulla haettiin sekä starttirahaa että investointitukea, ja nyt hän on vihdoin päässyt vauhtiin yrityksen toiminnan kanssa.

Hiljattain rakennetusta hallista Isostakyröstä löydämme Katri Soisalon parhaillaan syöttämässä mattoja matonpesukoneeseen, joka myös on täysin uusi. Katri on vasta hiljattain, useiden kuukausien valmistelun jälkeen, päässyt käyntiin yrityksensä Yty-Pyykkärit kanssa.

Katri Soisalo on koulutukseltaan lähihoitaja ja on aiemmin työskennellyt kunnan kotihoidossa. Hän on myös kunnan luottamushenkilö, ja kuntayhteyksiensä ja esimiehensä kautta hän sai kuulla lakimuutoksesta, joka aiheutti muutoksia kunnan pyykinkäsittelyyn. Kun käsillä oli mahdollisuus ottaa osa kunnan pyykeistä hoitaakseen, Katri otti yhteyttä VASEKin ja uusyrityskeskus Startian yritysneuvoja Antti Alasaareen keskustellakseen avautuneesta tilaisuudesta.

– Olen aina silloin tällöin miettinyt ja haaveillut omasta yrityksestä, mutta vaadittua rohkeutta ei ole aiemmin löytynyt. Nyt kun juuri oikea tilaisuus tuli, ja VASEKin suunnattoman tärkeän avun ansiosta, uskalsin tehdä lopullisen päätöksen, Katri kertoo.

Alasaari järjesti alkutapaamisen kunnan edustajien kanssa, ja sen jälkeen on pidetty useita jatkotapaamisia.

– Hän on myös antanut korvaamatonta apua kaikkien tukihakemusten, starttirahan, investointituen ja niin sanotun Leader Pönkä-tuen kanssa, Katri jatkaa. Olen tehnyt kaikki paperityöt yhdessä Antin kanssa ja ilman häntä ja VASEK tarjoamia palveluita en istuisi täällä tänään, Katri myöntää.

Ytypyykkarit 3Matonpesukone on välttämätön työssä, koska yrityksen painopisteenä tulee olemaan pitkälti juuri matot. Kunnan kotihoidon asiakkaiden kanssa tehtyjen sopimusten ansiosta Katrilla on kuitenkin myös tavallista pyykkiä, kuten vuodevaatteita ja vastaavia.

Yhtiö rekisteröitiin toukokuussa ja sitä seuraavat viikot menivät kaikkien tarvittavien laitteiden tilaamiseen. Tarvittiin teollisuuspesukoneita, kuivausrumpu, mankeli, matonpesukone, kuivaustelineitä ja niin edelleen.

– Nämä eivät ole koneita, joita löytyy kaupan hyllyiltä tai edes varastosta, vaan ne valmistetaan tilauksesta, mikä tarkoittaa sitä, että odotusaika on useita viikkoja. Jouduin myös odottamaan tilausten kanssa siihen asti, kunnes tukipäätökset olivat tulleet ja siksi kesti aikansa ennen kuin pääsin käynnistämään itse pesulahommia, Katri lisää.

Hän on suunnannut yrityksensä palvelut niin yksityis- kuin yritysasiakkaillekin, ja VASEKin avulla laadittujen sopimusten kautta hänellä on myös pesula-asiakkaina kotihoidon asiakkaita, mikä tarjoaa hyvän pohjan hänen liiketoiminnalleen.

Ytypyykkarit 8Valmiiksi mankeloidut lakanat ja pöytäliinat ovat ylellisyyttä monille, jotka eivät itse voi tai joilla ei ole mahdollisuutta tehdä sitä itse kotonaan.

Katrin pesulaan voi jättää kaikenlaisia vesipesua kestäviä tekstiilejä, mutta hän arvelee, että painopiste tulee olemaan matoissa. Mitään muuta markkinointia hän ei ole vielä tehnyt, mutta hyödyntää ensisijaisesti sosiaalista mediaa ja keskittyy Kyrönmaan alueeseen. Työtä pyritään saamaan niin paljon, että sitä riittäisi lopulta myös yhdelle tai kahdelle työntekijälle.

Koska halli on aivan vastikään rakennettu, hänelle annettiin mahdollisuus osallistua vuokraamiensa tilojen suunnitteluun, ja ne on siten räätälöity yrityksen tarpeita varten.

– Mutta haaveilen myös siitä, että jossain vaiheessa pystyisin rakentamaan oman hallin, jossa on muutama ylimääräinen liiketila vuokrattavana myös ulkopuolisille, Katri kertoo.

Antti Alasaari ei ole yllättynyt Katrin unelmista.

— Katri jätti ”turvallisen” työpaikan kunnan työntekijänä uskaltautuakseen yrittäjäksi ja sitoutuakseen kaikkeen siihen, mitä se vaatii. Hänellä on hyvät verkostot kunnassa, ja persoonana hän on ahkera, iloinen ja määrätietoinen, joten hänellä on juuri ne ominaisuudet, mitä yrittäjänä menestyminen vaatii, hän päättää.

 

Teksti ja kuva: Anna Sand/Bysand
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää