Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021

Aava 2Anna Salmi on kasvanut Vaasan keskustassa. Hän on koulutukseltaan agrologi ja on asunut yksitoista vuotta perheineen Södra Vallgrundissa, jossa kotieläintila on ollut toiminnassa vuodesta 2016 lähtien.

Kesällä voit matkustaa bussilla Aava Kertun Kotitilalle ja maailmanperintöalueelle

Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen. Vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan muun muassa kaneihin, lampaisiin, hevosiin, hanhiin, kanoihin ja kalkkunoihin unohtamatta kuitenkaan alpakoita, jotka ovat tämän vuoden uusia tulokkaita tilalle.

Anna Salmi on kasvanut Vaasan keskustassa, mutta hän on aina rakastanut eläimiä ja haaveillut maalaiselämästä. Hän kouluttautui agrologiksi, ja yksitoista vuotta sitten perhe osti maatilan, jossa he nyt asuvat. Kotieläintila, joka on nimetty perheen vanhimman tyttären mukaan, on ollut toiminnassa vuodesta 2016 lähtien, ja sinne löytävät tiensä yhä useammat kävijät ja turistit.

Aava 7Tammikuussa Aava Kertun Kotitilalle muutti kolme alpakkaa, ja kaksi muuta on vielä tulossa. Nämä ovat rauhallisia eläimiä, joita voi nyt varata seuraksi retkille ja lyhyemmille vaelluksille maailmanperintöalueella.

– Olemme avoinna lähinnä kesäkuukausina, mutta pyrimme järjestämään toimintaa ympäri vuoden. Talviaikaan voi varata yksityiskäyntejä – joko täällä tai niin, että tulemme käymään esimerkiksi vanhainkodissa tai päiväkodissa joidenkin eläinten kanssa. Tarjoamme myös erilaisia retkiä kiireisimmän sesongin ulkopuolella, Anna kertoo.

Uutta tälle vuodelle ovat alpakkaretket, jotka varataan etukäteen. Ne sopivat esimerkiksi Tyky-päivien ja vastaavien tapahtumien ohjelmaksi. Retket voidaan tehdä maatilan viereiseen metsään ja alas rantaan tai vaihtoehtoisesti myös Svedjehamniin.

– Siellä kävelemme Bodvattnetin kierroksen yhdessä alpakkojen kanssa ja asiakkaiden toiveiden mukaan nautimme sen jälkeen lounasta ja saunomme Salterietissä, Anna lisää.

Aava 4Annan nuorin tytär ruokkimassa minipossu Teroa.

Kolme alpakkaa, jotka ovat valmiiksi koulutettuja retkiä varten, ovat perheen uusimpia eläimiä. Kaksi  uutta alpakkaa on tulossa myöhemmin tänä vuonna. Niiden lisäksi tilalla on hevosia, lehmiä, lampaita, minipossu, pupuja sekä useita eri lintuja. Vierailujen aikana voi halailla pupuja, pulloruokkia karitsoja ja kokeilla myös poniratsastusta. Sisäpihalle Anna on sisustanut pienen pihakahvilan, jossa on terassi, ja kesäaikana asiakkaat voivat nauttia siellä päivittäin tuoreista kanelipullista.

– Lisää asiakastiloja on tulossa. Suurennamme parhaimmillaan alpakoiden tallia, ja sen viereen rakennetaan kahvila, jossa ollaan paremmin säältä ja tuulelta suojassa. Suuremmille vierailijaryhmille on myös mahdollista tilata lounas ennakkoon. Tarjoamme sen yhteistyössä Café & Restaurant Salterietin ja Ravintola Arkenin kanssa. Otamme pian käyttöön myös piknikkorin, jonka voi tilata, jos haluaa vaikka jatkaa päivää esimerkiksi Sommarön linnoituksen vaellusreitillä, Anna kertoo.

Uusia aktiviteetteja tälle vuodelle ovat myös lasten satujooga sekä jooga eläinten kanssa koulutettujen ohjaajien vetämänä.

Yrityksen toiminnan laajentamisen aikana Anna on käyttänyt VASEKin yrittäjäneuvontapalveluja useaan otteeseen ja osallistunut myös heidän koulutustilaisuuksiinsa. Nyt he ovat mukana myös ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region -hankkeessa, jossa VASEK toimii projektin omistajana yhteistyössä Visit Vaasan kanssa. Hankkeen tavoitteena on lisätä alueen vierailukohteiden saavutettavuutta kestävän kehityksen keinoin.

– Vappuviikonlopusta lähtien alueen asukkailla ja matkailijoilla on mahdollisuus hypätä Visit Vaasan kesäbussin kyytiin Vaasan keskustasta ja matkata maailmanperintöalueen eri nähtävyyksiin. Sen avulla pääsee sujuvasti aina Aava Kertun Kotitilalle asti, kuten myös Sommarön linnakealueelle ja Svedjehamniin, projektipäällikkö Peter Källberg kertoo.

Aava 8Siistiä ja hyvin hoidettua tallia tullaan laajentamaan lähitulevaisuudessa samoin kuin asiakastiloja.

Toukokuussa bussi kulkee lauantaisin ja sunnuntaisin, ja ylimääräisiä vuoroja järjestetään helatorstaina. Vuoroja lisätään kesä- ja heinäkuussa. Silloin bussit kulkevat myös alueen muihin kohteisiin.

Ajankohtaiset tiedot ja aikataulut löytyvät Visit Vaasan verkkosivuilta, Peter lisää.

Aava 11Vappuviikonlopusta lähtien alueen asukkailla ja matkailijoilla on mahdollisuus hypätä Visit Vaasan kesäbussin kyytiin Vaasan keskustasta ja matkata maailmanperintöalueen eri nähtävyyksiin, kuten vaikka Aava Kertun Kotitilalle.

Bussimatkat ovat Annan puolelta erittäin tervetulleita.

– Moni on kysellyt tällaista palvelua, ja kävijämäärät ovat kasvaneet vähitellen. Viime kesänä meillä vieraili paljon kotimaisia matkailijoita, mutta aiemmin ulkomaalaiset kansallisuudet olivat myös hyvin yleisiä vierailijoidemme keskuudessa.

Vierailu täällä sopii kaikille, jotka nauttivat eläimistä. On hyvin vaikeaa olla hurmaantumatta eri persoonallisuuksista ja ystävällisistä silmistä.

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Aava Kertun Kotitila
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää