Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024

Kosmetiikkalainsaadanto artikkeli paivitetty

Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä  löydät tietoa Tukesin sivuilta.

EU:n kosmetiikka-asetuksessa ja kosmetiikkalaissa määritellään sekä kuluttaja- että ammattikäyttöön tarkoitettujen kosmetiikka- ja kosmeettisten valmisteiden vaatimukset. Kosmetiikka tarkoittaa tuotteita, joiden käyttötarkoituksena on puhdistaa, muuttaa tuoksua, suojata, pitää hyvässä kunnossa ja poistaa hajuja. On huomioitava, ettei kosmetiikkaa saa markkinoida lääkevalmisteena.

Reilun kilpailun edistämiseksi ja harhaanjohtavan mainonnan estämiseksi kosmetiikan markkinointi on määritelty Väittämäasetuksessa (Euroopan komission asetus N:o 655/2013). Pääsääntönä on, että kuluttajan tai ammattilaisen on pystyttävä markkinoinnin perusteella tekemään perusteltuja valintoja. Väitteiden tulee siksi olla rehellisiä, totuudenmukaisia, ymmärrettäviä ja hyödyllisiä.

Vastuuhenkilöllä ja jakelijalla on erilaiset velvollisuudet

Kosmetiikka-alan yrittäjän ensimmäinen askel on tarkistaa, oletko sinä kosmetiikkatuotteen vastuuhenkilö vai ainoastaan sen jakelija. Vastuuhenkilö on EU/ETA-alueella toimiva tuotteen valmistaja, maahantuoja tai henkilö, joka on nimetty vastuuhenkilöksi. Jakelija voi myös joissain tapauksissa olla vastuuhenkilö. Jos olet vastuussa kosmetiikasta, sinun on varmistettava, että turvallisuusselvitys tehdään ennen kuin tuote laitetaan myyntiin. Velvollisuutesi on varmistaa, että kosmetiikkatuote täyttää turvallisuusvaatimukset eikä sisällä kokonaan tai osittain kiellettyjä raaka-aineita.

Jos myyt tai muuten jakelet kosmeettisia valmisteita kuluttajille, ammattilaisille tai vähittäismyymälöihin EU:n/ETA:n alueella, mutta et itse valmista kosmetiikkaa, olet kosmetiikkatuotteen jakelija. Suomessa sinulla on jakelijana esimerkiksi velvollisuus kääntää tuotteen käyttötarkoitus suomen ja ruotsin kielelle ja sinun täytyy huolehtia siitä, että myyt vain tuotteita, jotka ovat lainsäädännön mukaisia.

Sekä vastuuhenkilö että jakelija vastaavat siitä, että tuotteen markkinointiväitteet täyttävät kriteerit.

– Suorassa maahantuonnissa monet unohtavat tarkistaa, mitkä säännökset on otettava huomioon, mitä lupia tarvitaan ja mitkä ovat tullin vaatimukset, VASEKin yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars sanoo ja jatkaa:

– Et tarvitsee selvittää sääntöjä yksin, autamme mielellämme selvittämään, mitä velvollisuuksia ja oikeuksia sinulla on ja minkälaisia lupia tarvitset.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää