Korona sai liikunta-alan yrittäjän miettimään luovia ratkaisuja

29.04.2020

Linda Tuomela.Linda Tuomela on toiminut Zumba-ohjaajana vuodesta 2017 lähtien.

Kun koronakriisi saavutti myös Pohjanmaan, maalahtelaisen Linda Tuomelan freelance-toimeksianto matkailualalla päättyi välittömästi. Myös Zumba-kurssit, joita hän ohjasi useita kertoja viikossa, peruutettiin toistaiseksi. Vaikka tilanne vaikutti toivottomalta, hän sai käännettyä kaiken paremmin päin.

– Olen opiskellut yrittäjyyttä ja johtamista Hankenilla Vaasassa, ja työskenneltyäni hetken aikaa ekonomina, hankin matkanjohtajan jatkokoulutuksen. Olen aina rakastanut tanssia ja liikkumista ja harrastanut Zumbaa vuodesta 2010, joten talvella 2017 suoritin myös yhdessä viikonlopussa Zumba-ohjaajan lisenssitutkinnon, Tuomela kertoo taustastaan.

Palattuaan puolivuotiselta matkanjohtajapestiltään Espanjasta Suomeen lokakuussa 2017, Tuomela perusti oman yrityksen, Linvidan, voidakseen ryhtyä ohjaamaan Zumba-tunteja matkailualan töitä etsiessään. Pian hän ohjasikin useita kursseja viikossa kouluilla, kuntosaleilla ja nuorisotiloissa ympäri seutua – kunnes kaikki harrastustoiminta oli ajettava alas maaliskuun puolivälissä.

Uusia ratkaisuja etsimässä

Tuomelan oli käytettävä luovuuttaan löytääkseen uusia ratkaisuja toiminnalleen.

– Näin mahdollisuuden jatkaa Zumba-toimintaani kriisistä huolimatta, kun seurasin, miten ohjaajakollegani ympäri maailma alkoivat järjestää kurssejaan verkossa. Testasin konseptia järjestämällä kaksi maksutonta kokeilukertaa, minkä jälkeen käynnistin oman Zumba-verkkokurssin, hän selittää.

Verkkokurssit ovat olleet kysyttyjä. Zumbaa ei tavallisesti saa suoratoistaa verkossa tiukkojen tavaramerkkiä ja konseptia suojelevien sääntöjen vuoksi, mutta globaalin kriisin vuoksi Zumban pääkonttori on antanut ohjaajille luvan hyödyntää tekniikkaa työssään.

Linda Tuomela zumbaa.Zumbaa olohuoneesta toiseen.

Tuomelan mukaan verkkokonseptissa piilee suuri potentiaali, koska asiakkaiden ei tarvitse olla maantieteellisesti lähellä eikä tiloja tarvitse vuokrata. Lisäksi turhien automatkojen välttäminen on ympäristöystävällistä. Hän toivookin, että verkkokursseja voidaan jatkaa perinteisten kurssien ohessa, kun tilanne on normalisoitunut.

Katse kohti tulevaisuutta

Juuri nyt Linvidan tilanne näyttää melko valoisalta, mutta raskastakin on ollut:

– Monia unettomia öitä olen yrittänyt miettiä, miten oikein pystyn pitämään yritykseni pystyssä kriisistä huolimatta, Tuomela myöntää.

– Suurimman osan uudelleenjärjestelyistä olen onnistunut itse tekemään tietoa etsimällä ja neuvoa kyselemällä, mutta olen myös saanut valtavasti apua kirjanpitäjältäni, maalahtelaiselta Convidolta, joka on muun muassa antanut vinkkejä erilaisista tavoista muuttaa tai väliaikaisesti siirtää yritykseni kuluja.

VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg nostaa hattua Tuomelan luovalle ajattelulle ja rohkeudelle lähteä koittamaan jotain ihan uutta.

– Monet luovien alojen yrittäjät ovat tyystin menettäneet tulonsa ja joutuvat nyt keksimään uusia keinoja pärjätäkseen. Palveluiden suoratoistaminen netissä ei auta Lindan kaltaisia yrittäjiä selviytymään, mutta hän on ratkaissut asian tuottamalla maksullista palvelua. Nyt tarvitaan luovuutta! hän toteaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää