Korkea aika hakea yksinyrittäjän korona-avustusta

18.05.2020

Jonna Nygard Tommi Virkama

Hyvin valmistautuneena hakuprosessi menee nopeasti ja sujuvasti

Yksinyrittäjien korona-avustus on ollut haettavissa jo jonkin aikaa. VASEKilla, jossa hakemukset käydään läpi ennen kuin ne lähetetään edelleen yrityksen kotikuntaan päätöksentekoa varten, on jo käsitelty yli 300 hakemusta.

– Jää nähtäväksi koska hakemusten suurin ruuhka tulee. Olemme vahvasti painottaneet sitä, että tukea ei kannata hakea liian aikaisin, vaan vasta sitten, kun 30 prosentin lasku myynnissä voidaan osoittaa. Monet yritykset odottavat ehkä vielä toukokuun tulosta, Startian johtaja Tommi Virkama uskoo.

Eräs yrittäjä, joka on jo hakenut ja saanutkin tuen, on valokuvaaja Jonna Nygård Vaasasta.

– Viikon sisällä sain rahat tilille, kertoo Nygård, jonka kokemuksen mukaan hakuprosessi meni nopeasti ja yksinkertaisesti.

Jonna Nygard

Jonna Nygårdilla on oma valokuvausstudio Vaasassa, ja hänen oli pakko väliaikaisesti sulkea studio koronakriisin aikana. Hän haki ja sai nopeasti yksiyrittäjille suunnatun tuen.

Käsittelyajan lyhyys oli Nygårdille positiivinen yllätys. Virkama ei ole kuitenkaan yllättynyt.

– Jos kaikki liitteet ovat valmiina, ja on valmistautunut ennen kuin istuu alas täyttämään hakemusta, ei siinä mene varttia kauempaa. Sekä me VASEKilla että kunnat teemme parhaamme käsitelläksemme hakemukset nopeasti.

A ja O on siis valmistautuminen, ja lähinnä kyse on siitä, että varmistuu kaikkien kriteerien täyttymisestä ennen hakemista.

– On oltava yksinyrittäjä ilman palkattuja työntekijöitä, työskenneltävä yrityksessä täysipäiväisesti, olla voimassa oleva YEL-vakuutus tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 000 vuotuinen liikevaihto. On voitava myös osoittaa toiminnan olleen kannattavaa ennen koronakriisiä ja jatkettava toimintaa kriisin jälkeenkin. Hakijalla ei saa olla muita palkkatuloja, Muut sivutulot eivät vaikuta tukikelpoisuuteen ja myös eläketuloja voi olla (päivitys 26.5.). Mikäli hakijalla on verovelkaa, täytyy niiden hoitamisesta olla tehtynä maksusuunnitelma, Virkama jatkaa.

– Lopuksi täytyy voida joko tiliotteilla tai kirjanpitoraporteilla osoittaa, että liikevaihto on laskenut vähintään 30 prosentilla 16.3.2020 jälkeen.

Viimeinen kriteeri tarkoittaa sitä, että monen yksinyrittäjän kannattaa hakea tukea vasta, kun huhtikuun kirjanpito on tehty. Näin ei kuitenkaan ollut Nygårdin kohdalla, sillä hänen oli heti 16.3. jälkeen pakko sulkea valokuvausstudionsa Vaasan Vaskiluodossa.

– Hallituksen antamien linjausten perusteella en nähnyt muuta vaihtoehtoa. En halunnut ottaa mitään riskejä, erityisesti kun kyse on vastasyntyneiden kuvaamisesta. Ja monet hääkuvaukset jäivät häiden peruuntumisen vuoksi pois, selittää Nygård, joka on erikoistunut juuri pienten lasten ja perheiden valokuvaamiseen.

Jos kriteerit täyttyvät, voi edetä seuraavaan vaiheeseen ja varmistaa, että käsillä on ne tiedot ja liitteet, joita hakemuksen täyttämiseen tarvitaan.

– Hakulomaketta ei voi tallentaa, joten ulottuvilla on oltava kaikki tarvittavat tiedot, Virkama painottaa ja luettelee mitä kaikkea tarvitaan:

– Yrityksen Y-tunnus ja YEL-numero, tiedot yritysmuodosta ja kotikunnasta, toiminnan aloituspäivämäärä, yrityksen tilinumero IBAN-muodossa sekä tiedot mahdollisista aiemmista de minimis-tuista.

– Tiedot yrityksen yritysmuodosta ja kotikunnasta voi helposti tarkistaa YTJ-tietopalvelusta, jos on niistä epävarma. Olemme monesta hakemuksesta joutuneet näitä korjaamaan, Virkama lisää.

Sen jälkeen vielä tarvittavat liitteet. Niihin kuuluu vuoden 2019 tilinpäätös, kirjanpitoraportti tai tiliote, jotka osoittavat, että liikevaihto on laskenut vähintään 30 prosenttia 16.3.2020 jälkeen sekä verovelkatodistus.

– Liitteet jätetään sähköisenä eli ne voi skannata PDF-muotoon tai ottaa niistä hyvät ja selkeät valokuvat matkapuhelimella, Virkama lisää.

– Verovelkatodistuksen voi tilata sähköisesti Verohallinnon sivuilta, ja kirjanpitäjäsi voi toimittaa sinulle tarvittavat raportit oikeilta ajanjaksoilta.

Tommi Virkama ja Jonna NygardTommi Virkama ja Jonna Nygård keskustelivat tukihakemuksesta Teamsin välityksellä. VASEK on tarjonnut yrittäjille etäneuvontaa kevään ajan.

Päätökset hakemuksista tekee virkamies yrityksen kotikunnassa, ja tuki myönnetään toiminnan vakauttamiseksi koronakriisin aikana. Tukea voi käyttää vain yrityksen kuluihin, ei omaan palkkaan.

– Jos tuesta on kysyttävää, meihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai lähettää sähköpostia. Voimme myös tarvittaessa sopia etäneuvonnasta Teamsin välityksellä, Virkama lisää.

Jonna Nygård on erittäin iloinen ja kiitollinen korona-avustuksen saamisesta, ja on nyt vähitellen ja varovasti aloittanut toimintaa studiolla uudelleen.

– Tuella oli minulle suuri merkitys, hän päättää.

 

Teksti: Anna Sand /bySand
Kuvat: Anna Sand sekä yksityiskuva

Lue lisää Jonna Nygårdin yrityksestä: Jonna taltioi aitoja tunteita – ajautui yrittäjäksi puolivahingossa

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

05.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yhteistyö avainasemassa menestykseen

05.06.2020 | Uutiset
Heidi Uskaure toimii yksinyrittäjänä yrityksessä nimeltä Pieni Idea. Uskaure kuvailee yritystään luovien agenttien toimistoksi, joka tarjoaa matalan kynnyksen markkinointiapua niin pieniin kuin suurempiinkin tarpeisiin. Yritys koostuu joukosta erinäisiä freelancereita, jotka tekevät markkinointia yhdessä Vaasan alueella sekä muualla Suomessa.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020 | Uutiset
Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.
Lue lisää

Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.
Lue lisää

Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020 | Uutiset
Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?
Lue lisää

Uutisia MoveIT-hankkeesta

26.05.2020 | Uutiset
Uusi kuski liikkumisen hankkeeseen ja Vaasan kaupungille valtionavustusta joukkoliikenteen brändäystä varten.
Lue lisää

Vaasa.fi Kuntamarkkinoinnin SM-finaaliin

25.05.2020 | Uutiset
Ainutlaatuinen seudullinen verkkopalvelu vaasa.fi on valittu Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun finaaliin. Kuntaliiton mukaan finaaliin valituissa töissä on pohjana huolellista brändityötä ja tuloksena elinvoiman ja kehityksen voimistumista.
Lue lisää