Korkea aika hakea yksinyrittäjän korona-avustusta

18.05.2020

Jonna Nygard Tommi Virkama

Hyvin valmistautuneena hakuprosessi menee nopeasti ja sujuvasti

Yksinyrittäjien korona-avustus on ollut haettavissa jo jonkin aikaa. VASEKilla, jossa hakemukset käydään läpi ennen kuin ne lähetetään edelleen yrityksen kotikuntaan päätöksentekoa varten, on jo käsitelty yli 300 hakemusta.

– Jää nähtäväksi koska hakemusten suurin ruuhka tulee. Olemme vahvasti painottaneet sitä, että tukea ei kannata hakea liian aikaisin, vaan vasta sitten, kun 30 prosentin lasku myynnissä voidaan osoittaa. Monet yritykset odottavat ehkä vielä toukokuun tulosta, Startian johtaja Tommi Virkama uskoo.

Eräs yrittäjä, joka on jo hakenut ja saanutkin tuen, on valokuvaaja Jonna Nygård Vaasasta.

– Viikon sisällä sain rahat tilille, kertoo Nygård, jonka kokemuksen mukaan hakuprosessi meni nopeasti ja yksinkertaisesti.

Jonna Nygard

Jonna Nygårdilla on oma valokuvausstudio Vaasassa, ja hänen oli pakko väliaikaisesti sulkea studio koronakriisin aikana. Hän haki ja sai nopeasti yksiyrittäjille suunnatun tuen.

Käsittelyajan lyhyys oli Nygårdille positiivinen yllätys. Virkama ei ole kuitenkaan yllättynyt.

– Jos kaikki liitteet ovat valmiina, ja on valmistautunut ennen kuin istuu alas täyttämään hakemusta, ei siinä mene varttia kauempaa. Sekä me VASEKilla että kunnat teemme parhaamme käsitelläksemme hakemukset nopeasti.

A ja O on siis valmistautuminen, ja lähinnä kyse on siitä, että varmistuu kaikkien kriteerien täyttymisestä ennen hakemista.

– On oltava yksinyrittäjä ilman palkattuja työntekijöitä, työskenneltävä yrityksessä täysipäiväisesti, olla voimassa oleva YEL-vakuutus tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 000 vuotuinen liikevaihto. On voitava myös osoittaa toiminnan olleen kannattavaa ennen koronakriisiä ja jatkettava toimintaa kriisin jälkeenkin. Hakijalla ei saa olla muita palkkatuloja, Muut sivutulot eivät vaikuta tukikelpoisuuteen ja myös eläketuloja voi olla (päivitys 26.5.). Mikäli hakijalla on verovelkaa, täytyy niiden hoitamisesta olla tehtynä maksusuunnitelma, Virkama jatkaa.

– Lopuksi täytyy voida joko tiliotteilla tai kirjanpitoraporteilla osoittaa, että liikevaihto on laskenut vähintään 30 prosentilla 16.3.2020 jälkeen.

Viimeinen kriteeri tarkoittaa sitä, että monen yksinyrittäjän kannattaa hakea tukea vasta, kun huhtikuun kirjanpito on tehty. Näin ei kuitenkaan ollut Nygårdin kohdalla, sillä hänen oli heti 16.3. jälkeen pakko sulkea valokuvausstudionsa Vaasan Vaskiluodossa.

– Hallituksen antamien linjausten perusteella en nähnyt muuta vaihtoehtoa. En halunnut ottaa mitään riskejä, erityisesti kun kyse on vastasyntyneiden kuvaamisesta. Ja monet hääkuvaukset jäivät häiden peruuntumisen vuoksi pois, selittää Nygård, joka on erikoistunut juuri pienten lasten ja perheiden valokuvaamiseen.

Jos kriteerit täyttyvät, voi edetä seuraavaan vaiheeseen ja varmistaa, että käsillä on ne tiedot ja liitteet, joita hakemuksen täyttämiseen tarvitaan.

– Hakulomaketta ei voi tallentaa, joten ulottuvilla on oltava kaikki tarvittavat tiedot, Virkama painottaa ja luettelee mitä kaikkea tarvitaan:

– Yrityksen Y-tunnus ja YEL-numero, tiedot yritysmuodosta ja kotikunnasta, toiminnan aloituspäivämäärä, yrityksen tilinumero IBAN-muodossa sekä tiedot mahdollisista aiemmista de minimis-tuista.

– Tiedot yrityksen yritysmuodosta ja kotikunnasta voi helposti tarkistaa YTJ-tietopalvelusta, jos on niistä epävarma. Olemme monesta hakemuksesta joutuneet näitä korjaamaan, Virkama lisää.

Sen jälkeen vielä tarvittavat liitteet. Niihin kuuluu vuoden 2019 tilinpäätös, kirjanpitoraportti tai tiliote, jotka osoittavat, että liikevaihto on laskenut vähintään 30 prosenttia 16.3.2020 jälkeen sekä verovelkatodistus.

– Liitteet jätetään sähköisenä eli ne voi skannata PDF-muotoon tai ottaa niistä hyvät ja selkeät valokuvat matkapuhelimella, Virkama lisää.

– Verovelkatodistuksen voi tilata sähköisesti Verohallinnon sivuilta, ja kirjanpitäjäsi voi toimittaa sinulle tarvittavat raportit oikeilta ajanjaksoilta.

Tommi Virkama ja Jonna NygardTommi Virkama ja Jonna Nygård keskustelivat tukihakemuksesta Teamsin välityksellä. VASEK on tarjonnut yrittäjille etäneuvontaa kevään ajan.

Päätökset hakemuksista tekee virkamies yrityksen kotikunnassa, ja tuki myönnetään toiminnan vakauttamiseksi koronakriisin aikana. Tukea voi käyttää vain yrityksen kuluihin, ei omaan palkkaan.

– Jos tuesta on kysyttävää, meihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai lähettää sähköpostia. Voimme myös tarvittaessa sopia etäneuvonnasta Teamsin välityksellä, Virkama lisää.

Jonna Nygård on erittäin iloinen ja kiitollinen korona-avustuksen saamisesta, ja on nyt vähitellen ja varovasti aloittanut toimintaa studiolla uudelleen.

– Tuella oli minulle suuri merkitys, hän päättää.

 

Teksti: Anna Sand /bySand
Kuvat: Anna Sand sekä yksityiskuva

Lue lisää Jonna Nygårdin yrityksestä: Jonna taltioi aitoja tunteita – ajautui yrittäjäksi puolivahingossa

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

28.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää