Konkurssien odotetaan lisääntyvän – tietoa yrityssaneerauksesta ja konkurssimenettelystä

03.11.2020

velkasaneeraus ja konkurssimenettely

VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.

Webinaari oli suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti kirjanpitäjille ja tilitoimistoyrittäjille.

– Kirjanpitäjä on yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita, joten toivomme, että kirjanpitäjät ja tilitoimistot saavat webinaareista hieman lisää eväitä auttaa asiakkaitaan eli mahdollisesti taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä, VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että saamme jaettua informaatiota tästä tärkeästä aiheesta pienyrityskenttään, sanoo puolestaan Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä.

Yrityssaneerauksella firma jaloilleen

Christian Näsmanin mukaan yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja sen tarkoituksena on yrityksen pelastaminen. Yrityssaneeraus tarjoaa monella tapaa yritykselle mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Kun firma saadaan jaloilleen, tuottaa se veroeuroja yhteiskunnalle myös myöhemmin, hän muistuttaa.

Jotta yrityksen on mahdollista päästä velkasaneeraukseen, täytyy seuraavien edellytysten täyttyä: yritystoiminta on elinkelpoista, toimintaa uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyys voidaan poistaa saneerauksen avulla.

– Saneerauskeinoina on yritystoiminnan muuttaminen niin, että jäljelle jää vain se elinkelpoisin toiminnan osa, maksuajoille saadaan pidennystä ja velkoja leikataan. Kun yritys hakee velkasaneerausta, ei olemassa olevia velkoja makseta, vaan odotetaan, kunnes maksuohjelma niiden osalta on vahvistettu. Kaikki uudet velat taas maksetaan ajallaan, ja jos se ei onnistu, voidaan saneeraus keskeyttää, Näsman kertoo.

Konkurssimenettely kun yritys on pysyvästi maksukyvytön

Oskar Sundback kertoo, että yritys haetaan tai se hakeutuu itse konkurssiin, jos se on pysyvästi maksukyvytön. Konkurssimenettely koskee velallisen kaikkia velkoja ja siinä yrityksen omaisuus käytetään tasapuolisesti kaikkien velkojien hyväksi.

– Pesänhoitaja toimii ikään kuin konkurssin toimitusjohtajana ja huolehtii konkurssin käytännön asioista, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Pesäluettelo on luettelo pesän varoista ja veloista konkurssipäivänä. Velallisselvityksessä taas tehdään selonteko toiminnasta ennen konkurssia ja käydään läpi konkurssiin ajautumisen syyt. Pesänhoitaja myös kutsuu velkojainkokouksen koolle, Sundback listaa.

– Pesänhoitaja laatii myös jakoluetteloehdotuksen, jota myös velkojat voivat kommentoida. Lopullinen jakoluettelo menee käräjäoikeudelle vahvistettavaksi. Kun omaisuus on myyty, pidetään loppukokous, viimeistellään kirjanpito ja lopputilitys sekä huolehditaan jako-osuuksien maksamisesta velkojille, Sundback listaa konkurssimenettelyn vaiheita.

Sundback kertoo, että asiantuntijoilta on saatavissa valmiita asiakirjoja konkurssin eri vaiheisiin:

– Yleensä konkurssiin hakeutumista ja konkurssiasiakirjoja vaikeampaa on tehdä se päätös, että yritys hakeutuu konkurssiin. Tämän päätöksen tekee yhtiön hallitus, Sundback kertoo.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Pohjanmaa matkalla muutokseen -kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta työkalu yrityksille

24.02.2021 | Uutiset
CERM-hankkeen toimijat VASEK, Concordia, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat julkaisseet yli 80-sivuisen tiekartan auttamaan yrityksiä viemään yritystään ja toimintaansa kohti kiertotaloutta ja kestävyyttä. Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta sisältää käytännön esimerkkejä, joiden avulla yritys voi aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

24.02.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Vaasan Kone ja tarvike Oy jatkaa Konemyynti Hannu Harju Oy:n toimintaa

19.02.2021 | Uutiset
Mustasaaren Lintuvuoressa sijaitsevalla, reilut 20 vuotta sitten perustetulla Konemyynti Hannu Harju Oy:llä on noin kuukauden verran ollut uudet omistajat. Hannu Harju jää keväällä eläkkeelle ja toimintaa jatkaa Jani Uusitalo, jolla niin ikään on pitkä kokemus yrittäjyydestä – tosin naapurimaastamme Ruotsista.
Lue lisää

Kokeneen yritysjohtajan sparrausta maksutta – yrityskummi myös sinulle?

17.02.2021 | Uutiset
Tuleeko sinulla yritystoiminnan pyörittämisen arjessa ikinä sellaisia hetkiä, että mietit miten edetä: on vaikkapa kaksi vaihtoehtoa – lähteä oikealle tai vasemmalle? Haluat vahvistuksen omalle näkemyksellesi.
Lue lisää

Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan

15.02.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskusten kautta perustettiin Suomessa vuoden 2020 aikana 10 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi heti koronakriisin alettua huhti-kesäkuussa niin valtakunnallisesti kuin myös Vaasan seudulla. Tämän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti. Heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.
Lue lisää

Pohjanmaan Kasvupolulta konkretiaa yrityksen kasvusuunnitelmien toteuttamiseen

10.02.2021 | Uutiset
Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksille suunnatussa Kasvupolku- sparrauksessa yritykset saavat apua muun muassa koronapandemiasta selviämiseen, rahoitusosaamisen kartuttamiseen sekä myyntiin ja markkinointiin.
Lue lisää

Vaasa merkittävään sopimukseen innovaatiokeskittymän kehittämisestä

09.02.2021 | Uutiset
Vaasan kaupunki on allekirjoittanut innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuosille 2021-2027. Ekosysteemisopimukset ovat osa hallituksen toimia, joilla Suomesta halutaan luoda maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristö.
Lue lisää

Yrityksen talouden ymmärtäminen auttaa yrittäjää päätöksenteossa

05.02.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia ja kirjanpitotoimisto Nooga kouluttivat alkavia yrittäjiä taloushallinnon saralla 27.1. (suomeksi) ja 28.1. (ruotsiksi). Kolmetuntiset koulutukset olivat varsin suosittuja, eikä syyttä: yrittäjälle on erittäin tärkeää olla perillä omasta taloustilanteestaan. Tilaisuuksissa käytiin läpi pakollisten hallinnollisten rutiinien perusteet, lisättiin osallistujien ymmärrystä verotuksesta sekä yrittäjän henkilökohtaisesta vastuusta ja annettiin käytännön vinkkejä, miten yrittäjä voi tulkita yrityksen taloudellista tietoa sekä suunnitella toimintaansa sen pohjalta.
Lue lisää