Konkurssien odotetaan lisääntyvän – tietoa yrityssaneerauksesta ja konkurssimenettelystä

03.11.2020

velkasaneeraus ja konkurssimenettely

VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.

Webinaari oli suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti kirjanpitäjille ja tilitoimistoyrittäjille.

– Kirjanpitäjä on yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita, joten toivomme, että kirjanpitäjät ja tilitoimistot saavat webinaareista hieman lisää eväitä auttaa asiakkaitaan eli mahdollisesti taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä, VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että saamme jaettua informaatiota tästä tärkeästä aiheesta pienyrityskenttään, sanoo puolestaan Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä.

Yrityssaneerauksella firma jaloilleen

Christian Näsmanin mukaan yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja sen tarkoituksena on yrityksen pelastaminen. Yrityssaneeraus tarjoaa monella tapaa yritykselle mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Kun firma saadaan jaloilleen, tuottaa se veroeuroja yhteiskunnalle myös myöhemmin, hän muistuttaa.

Jotta yrityksen on mahdollista päästä velkasaneeraukseen, täytyy seuraavien edellytysten täyttyä: yritystoiminta on elinkelpoista, toimintaa uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyys voidaan poistaa saneerauksen avulla.

– Saneerauskeinoina on yritystoiminnan muuttaminen niin, että jäljelle jää vain se elinkelpoisin toiminnan osa, maksuajoille saadaan pidennystä ja velkoja leikataan. Kun yritys hakee velkasaneerausta, ei olemassa olevia velkoja makseta, vaan odotetaan, kunnes maksuohjelma niiden osalta on vahvistettu. Kaikki uudet velat taas maksetaan ajallaan, ja jos se ei onnistu, voidaan saneeraus keskeyttää, Näsman kertoo.

Konkurssimenettely kun yritys on pysyvästi maksukyvytön

Oskar Sundback kertoo, että yritys haetaan tai se hakeutuu itse konkurssiin, jos se on pysyvästi maksukyvytön. Konkurssimenettely koskee velallisen kaikkia velkoja ja siinä yrityksen omaisuus käytetään tasapuolisesti kaikkien velkojien hyväksi.

– Pesänhoitaja toimii ikään kuin konkurssin toimitusjohtajana ja huolehtii konkurssin käytännön asioista, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Pesäluettelo on luettelo pesän varoista ja veloista konkurssipäivänä. Velallisselvityksessä taas tehdään selonteko toiminnasta ennen konkurssia ja käydään läpi konkurssiin ajautumisen syyt. Pesänhoitaja myös kutsuu velkojainkokouksen koolle, Sundback listaa.

– Pesänhoitaja laatii myös jakoluetteloehdotuksen, jota myös velkojat voivat kommentoida. Lopullinen jakoluettelo menee käräjäoikeudelle vahvistettavaksi. Kun omaisuus on myyty, pidetään loppukokous, viimeistellään kirjanpito ja lopputilitys sekä huolehditaan jako-osuuksien maksamisesta velkojille, Sundback listaa konkurssimenettelyn vaiheita.

Sundback kertoo, että asiantuntijoilta on saatavissa valmiita asiakirjoja konkurssin eri vaiheisiin:

– Yleensä konkurssiin hakeutumista ja konkurssiasiakirjoja vaikeampaa on tehdä se päätös, että yritys hakeutuu konkurssiin. Tämän päätöksen tekee yhtiön hallitus, Sundback kertoo.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää