Konkurssien odotetaan lisääntyvän – tietoa yrityssaneerauksesta ja konkurssimenettelystä

03.11.2020

velkasaneeraus ja konkurssimenettely

VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.

Webinaari oli suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti kirjanpitäjille ja tilitoimistoyrittäjille.

– Kirjanpitäjä on yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita, joten toivomme, että kirjanpitäjät ja tilitoimistot saavat webinaareista hieman lisää eväitä auttaa asiakkaitaan eli mahdollisesti taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä, VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että saamme jaettua informaatiota tästä tärkeästä aiheesta pienyrityskenttään, sanoo puolestaan Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä.

Yrityssaneerauksella firma jaloilleen

Christian Näsmanin mukaan yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja sen tarkoituksena on yrityksen pelastaminen. Yrityssaneeraus tarjoaa monella tapaa yritykselle mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Kun firma saadaan jaloilleen, tuottaa se veroeuroja yhteiskunnalle myös myöhemmin, hän muistuttaa.

Jotta yrityksen on mahdollista päästä velkasaneeraukseen, täytyy seuraavien edellytysten täyttyä: yritystoiminta on elinkelpoista, toimintaa uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyys voidaan poistaa saneerauksen avulla.

– Saneerauskeinoina on yritystoiminnan muuttaminen niin, että jäljelle jää vain se elinkelpoisin toiminnan osa, maksuajoille saadaan pidennystä ja velkoja leikataan. Kun yritys hakee velkasaneerausta, ei olemassa olevia velkoja makseta, vaan odotetaan, kunnes maksuohjelma niiden osalta on vahvistettu. Kaikki uudet velat taas maksetaan ajallaan, ja jos se ei onnistu, voidaan saneeraus keskeyttää, Näsman kertoo.

Konkurssimenettely kun yritys on pysyvästi maksukyvytön

Oskar Sundback kertoo, että yritys haetaan tai se hakeutuu itse konkurssiin, jos se on pysyvästi maksukyvytön. Konkurssimenettely koskee velallisen kaikkia velkoja ja siinä yrityksen omaisuus käytetään tasapuolisesti kaikkien velkojien hyväksi.

– Pesänhoitaja toimii ikään kuin konkurssin toimitusjohtajana ja huolehtii konkurssin käytännön asioista, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Pesäluettelo on luettelo pesän varoista ja veloista konkurssipäivänä. Velallisselvityksessä taas tehdään selonteko toiminnasta ennen konkurssia ja käydään läpi konkurssiin ajautumisen syyt. Pesänhoitaja myös kutsuu velkojainkokouksen koolle, Sundback listaa.

– Pesänhoitaja laatii myös jakoluetteloehdotuksen, jota myös velkojat voivat kommentoida. Lopullinen jakoluettelo menee käräjäoikeudelle vahvistettavaksi. Kun omaisuus on myyty, pidetään loppukokous, viimeistellään kirjanpito ja lopputilitys sekä huolehditaan jako-osuuksien maksamisesta velkojille, Sundback listaa konkurssimenettelyn vaiheita.

Sundback kertoo, että asiantuntijoilta on saatavissa valmiita asiakirjoja konkurssin eri vaiheisiin:

– Yleensä konkurssiin hakeutumista ja konkurssiasiakirjoja vaikeampaa on tehdä se päätös, että yritys hakeutuu konkurssiin. Tämän päätöksen tekee yhtiön hallitus, Sundback kertoo.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää