Konkurssien odotetaan lisääntyvän – tietoa yrityssaneerauksesta ja konkurssimenettelystä

03.11.2020

velkasaneeraus ja konkurssimenettely

VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.

Webinaari oli suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti kirjanpitäjille ja tilitoimistoyrittäjille.

– Kirjanpitäjä on yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita, joten toivomme, että kirjanpitäjät ja tilitoimistot saavat webinaareista hieman lisää eväitä auttaa asiakkaitaan eli mahdollisesti taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä, VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että saamme jaettua informaatiota tästä tärkeästä aiheesta pienyrityskenttään, sanoo puolestaan Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä.

Yrityssaneerauksella firma jaloilleen

Christian Näsmanin mukaan yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja sen tarkoituksena on yrityksen pelastaminen. Yrityssaneeraus tarjoaa monella tapaa yritykselle mahdollisuuden uuteen alkuun.

– Kun firma saadaan jaloilleen, tuottaa se veroeuroja yhteiskunnalle myös myöhemmin, hän muistuttaa.

Jotta yrityksen on mahdollista päästä velkasaneeraukseen, täytyy seuraavien edellytysten täyttyä: yritystoiminta on elinkelpoista, toimintaa uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyys voidaan poistaa saneerauksen avulla.

– Saneerauskeinoina on yritystoiminnan muuttaminen niin, että jäljelle jää vain se elinkelpoisin toiminnan osa, maksuajoille saadaan pidennystä ja velkoja leikataan. Kun yritys hakee velkasaneerausta, ei olemassa olevia velkoja makseta, vaan odotetaan, kunnes maksuohjelma niiden osalta on vahvistettu. Kaikki uudet velat taas maksetaan ajallaan, ja jos se ei onnistu, voidaan saneeraus keskeyttää, Näsman kertoo.

Konkurssimenettely kun yritys on pysyvästi maksukyvytön

Oskar Sundback kertoo, että yritys haetaan tai se hakeutuu itse konkurssiin, jos se on pysyvästi maksukyvytön. Konkurssimenettely koskee velallisen kaikkia velkoja ja siinä yrityksen omaisuus käytetään tasapuolisesti kaikkien velkojien hyväksi.

– Pesänhoitaja toimii ikään kuin konkurssin toimitusjohtajana ja huolehtii konkurssin käytännön asioista, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Pesäluettelo on luettelo pesän varoista ja veloista konkurssipäivänä. Velallisselvityksessä taas tehdään selonteko toiminnasta ennen konkurssia ja käydään läpi konkurssiin ajautumisen syyt. Pesänhoitaja myös kutsuu velkojainkokouksen koolle, Sundback listaa.

– Pesänhoitaja laatii myös jakoluetteloehdotuksen, jota myös velkojat voivat kommentoida. Lopullinen jakoluettelo menee käräjäoikeudelle vahvistettavaksi. Kun omaisuus on myyty, pidetään loppukokous, viimeistellään kirjanpito ja lopputilitys sekä huolehditaan jako-osuuksien maksamisesta velkojille, Sundback listaa konkurssimenettelyn vaiheita.

Sundback kertoo, että asiantuntijoilta on saatavissa valmiita asiakirjoja konkurssin eri vaiheisiin:

– Yleensä konkurssiin hakeutumista ja konkurssiasiakirjoja vaikeampaa on tehdä se päätös, että yritys hakeutuu konkurssiin. Tämän päätöksen tekee yhtiön hallitus, Sundback kertoo.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää