Kolmannen sukupolven kuljetusyrittäjä tarttuu ohjaksiin Häggviks Transportissa

16.05.2019

Haggvik 1Johan Häggvik tulee lähivuosien aikana tarttumaan ohjaksiin yrityksessä, jonka hänen isoisänsä perusti jo vuonna 1951. Sukupolvenvaihdosprosessi aloitettiin viime vuonna VASEKin avustuksella. – Haluan ehdottomasti viedä eteenpäin 60-vuotiaan, vakiintuneen nimen, joten nimenvaihdos ei tule kyseeseen, Johan kertoo.

Maalahtelaisyrityksessä Häggviks Transport Ab Oy:ssä ja Malax Avfallservice Ab:ssä käynnistettiin sukupolvenvaihdos viime vuonna. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl on avustanut yritystä prosessissa, jossa Johan Häggvik tulee asteittain jatkamaan isänsä Ulf Häggvikin työtä yrityksessä.

Johan on kasvanut yrittäjyyteen ja on jo monta vuotta istunut kaivinkoneen ohjaimissa. Kuljettajana hän on työskennellyt kolme vuotta ja toimii nykyisin myös kuljetussuunnittelijana kahdeksan henkilöä työllistävässä yrityksessä.

– Johan on nuori ja aikaansaava, hän on halukas panostamaan yritykseen ja valmis seuraavaan askeleeseen, Kjell Nydahl toteaa.

Sukupolvenvaihdos alkoi sillä, että Johan otti vastattavakseen setänsä Torbjörn Häggvikin osakkeet ja osaomistajuuden Malax Avfallservice Ab:stä. Seuraava askel on aloittaa sama prosessi Häggviks Transport Ab Oy:ssä, jossa isä-Ulf on vielä omistajana. Johanista tulee kolmannen sukupolven kuljetusyrittäjä, sillä hänen isoisänsä Sven perusti yrityksen vuonna 1951 – alussa toiminta oli taksiliikennettä ja sorakuljetuksia.

– Minulle on ollut itsestäänselvyys jatkaa samalla uralla. Olen erittäin kiinnostunut kuljetusalasta ja tuntuu hyvältä nähdä tulokset omasta työstään ja uusista asiakaskontakteista, jotka olen luonut ja joiden kanssa olen työskennellyt siitä lähtien kun olen ollut kuljetushommissa, Johan toteaa.

Haggvik 6Yritys on erikoistunut jäte- ja romukuljetuksiin Suomessa sekä myös purkutöihin. Häggviks Transport Ab Oy ja Malax Avfallsservice Ab työllistävät nykyään kahdeksan henkilöä. Johan toimii kuljetussuunnittelijana, ja kalustoon kuuluu seitsemän vaihtolava-autoa, yksi roska-auto sekä kolme kaivinkonetta.

Ulf Häggvik otti toiminnan haltuunsa yhden auton voimin ja on sen jälkeen rakentanut yrityksen nykyiseen mittaansa: seitsemän siirtolava-autoa ja yksi roska-auto. Yritys on erikoistunut erilaisiin jäte- ja romukuljetuksiin koko maassa ja osittain myös Ruotsissa. Yritys on myös pian 20 vuoden ajan ajanut kuormalavoittain jätettä Stormossenin yhdeksältä kierrätysasemalta Koivulahteen.

Haggvik 8Ulf Häggvik on tehnyt tietoisen panostuksen ympäristöön ja oli ensimmäinen Vaasanseudulla, jolla oli kaasulla toimiva vaihtolava-auto. Tässä hän tankkaa autoa Stormossenin kaasuasemalla yhdessä Kenneth Ståhlin kanssa, joka on yrityksessä kuljettajana.

Viime vuosien aikana Ulf on päättänyt hankkia yritykselle ympäristösertifikaatin ja panostaa entistä enemmän ympäristöystävällisiin ajoneuvoihin. Häggviks Transport oli Vaasan seudulla ensimmäinen yritys, joka hankki kaasuauton, jossa on vaihtolava.

– Yrittäjänä on pyrittävä eteenpäin ja pysyttävä kehityksen mukana. Asiakkaat ovat asettaneet entistä enemmän vaatimuksia kuljetusten ympäristöystävällisyydelle ja he arvostavat sitä, että käytämme moderneja ajoneuvoja, Ulf kertoo. Lisäksi se, että Johan siirtyy yrityksen johtoon, on hyvä syy pitää kuljetuskalusto ajan tasalla, hän lisää.

Tavoitteena on, että koko sukupolvenvaihdos on käyty läpi muutaman vuoden sisällä, ja myös prosessin jatkuessa yritys tulee kääntymään VASEKin ja Kjell Nydahlin puoleen:

– Olemme saaneet erittäin hyvin apua Kjelliltä, Johan toteaa.

Lisätietoja VASEKin omistajanvaihdos-palveluista Lisätietoja Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeesta

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

Lataa lehdistökuva

 

P.S. Lue myös Luupin alla -juttumme lokakuulta 2009, jolloin 11-vuotias Johan Häggvik vakuutti: "Voit kirjoittaa, että minä jatkan mielelläni yritystä sitten aikuisena."‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää