KokoKoira syntyi harrastuksesta ja intohimosta

11.06.2019

IMG 5117Elina Rönnholmin (vas.) pumi Heili nauttii käsittelystä. ”Oikea puoli on hieman tiukempi”, Niemistö huomaa. Heilillä on takanaan pieni agilitytapaturma, josta toipumisessa hieronnalla ja laserhoidolla on ollut merkittävä osa. Nyt huolletaan lihaksistoa ennen tärkeitä karsintakisoja ja ulkomaille suuntautuvaa arvokisareissua.

Pumi Heili makaa rentona koirahieroja Maarit Niemistön jalkojen välissä ja nauttii, kun sen lihakset käydään läpi yksi kerrallaan. Heiliä odottaa Suomen agilitymaajoukkueen karsintakilpailut sekä myöhemmin kesällä agilityn European Open -kilpailut Hollannissa, joten paikkojen on oltava kunnossa kuten kenellä tahansa urheilijalla.

KokoKoiran marraskuussa perustanut Niemistö haluaa herätellä myös niin sanottujen kotikoirien omistajia huolehtimaan koiransa lihaksistosta:

– Kotikoirilla on yhtä lailla kireitä lihaksia ja hidastunutta aineenvaihduntaa kuin harrastuskoirillakin. Kotikoirat liikkuvat usein aika yksipuolisesti ja tasaisella alustalla, jolloin lihaksisto kasvaa epätasapainoon. Jos koira lopettaa sohvalle tai autoon hyppäämisen, ei käytä kaikkia askellajeja, kävelee vinossa tai liikkeet muuttuvat epäpuhtaiksi, kannattaa koira tuoda hierottavaksi. Harrastuskoira tulisi hierottaa 4–6 viikon välein, kotikoira 8–12 viikon välein, Niemistö muistuttaa ja jatkaa:

– Koirat ovat taitavia piilottamaan kipunsa eikä omistaja välttämättä heti huomaa, että koiralla olisi lihaksissa jäykkyyttä. Muutaman hoitokerran jälkeen kuitenkin omistaja saattaa huomata, että koiralle ominaiset tavat liikkua palaavat, vaikka niiden poisjäämistä ei olekaan huomannut.

IMG 5176Niemistön oma kisakoira bordercollie Marwin eli Mauri on Suomen tottelevaisuusvalio ja melkoinen agilitytykki. Shetlanninlammaskoira Alma puolestaan on tyttären ensimmäinen oma koira. KokoKoiran palveluihin kuuluvat myös koulutukset niin perus- kuin kilpatasollakin. ”Koulutuksistani ei tarvitse jäädä pois lapsenvahdin puuttumisen vuoksi. Koulutuksissa harjoitellaan arkea varten, ja lapsia on aina maailmassa. Suojatussa kuplassa treenaaminen ei kannata, hyörivät lapset tuovat realistista häiriötä treeniin.”

Niemistön tie yrittäjäksi lähti harrastuksesta ja intohimosta. Hän on harrastanut koiriensa kanssa jo usean vuoden ajan tottelevaisuuskoulutusta ja agilityä. Menestyksekkään kisauran myötä nousi ensin tarve lisätä tietämystä omien koirien huollosta ja sitten jakaa osaamista myös muille siitä, miten koiran kehonhuollolla parhaiten voi tukea oikeanlaista treenaamista. Hän on kouluttautunut koirahierojaksi Kauhajoen evankelisella opistolla.

Marraskuussa 2018 hän kävi Uusyrityskeskus Startian neuvonnassa ja silloin myös rekisteröitiin toiminimi KokoKoira.

– Ihan kaikkien kannattaa mennä juttelemaan Startiaan yrityssuunnitelmistaan. Sain paljon arvokasta tietoa starttirahan ja Finnvera-lainan hakemisesta ja muutoinkin ohjausta oikeille luukuille. Finnvera-lainan ansiosta sain hankittua tarvittavat laitteet ja aloittamaan toiminnan heti kunnolla, Niemistö kertoo.

20190606 070449628 iOSNiemistö ei ole vielä törmännyt koiraan, joka ei antaisi hieroa itseään. ”Edetään kuitenkin aina koiran ehdoilla. Hieronnalla ja pehmitetään ensin lihakset ja sen jälkeen siirrytään laserterapiaan, joka elvyttää verenkiertoa ja aktivoi soluja. Laser viimeistään on se taikanappi, silloin koira sulkee silmänsä ja jää nauttimaan käsittelystä.”

Finnvera-lainan avulla KokoKoiralle remontoitiin myös toimitilat Niemistön kodin pohjakerrokseen Vaskiluotoon. Palvelutarjontaan kuuluu hieronnan ja laserterapian lisäksi koulutuspalvelut ja turkinhuolto. Viihtyisissä tiloissa on pesupaikka, trimmauspöytä ja kolme kiinteää häkkiä, joissa koirien on mukava odotella omaa hoitovuoroaan. Omistaja voi näin tuoda toimitiloihin useammankin koiran samanaikaisesti.

– KokoKoiraan voi sovitusti tuoda ja noutaa koiran itselle sopivana ajankohtana. Tarvittaessa hieron koiria myös omistajan luona. Esimerkiksi tämän Heilin laumakaveria, jo 16-vuotiasta Tikiä käyn hoitamassa kotona, jottei sen tarvitse stressata matkustamista ja vierasta paikkaa.

Niemistön asiakkaina käy paljon koiria, jotka toipuvat erilaisista vammoista tai leikkauksista:

– Laserterapiaa suosittelen nivelrikosta, rasitusvammoista tai tulehduksesta kärsiville koirille. Terapialaser tuottaa laservaloa, joka kulkeutuu kudokseen vahingoittamatta sitä ja saa aikaan biologisen vasteen, nopeuttaa paranemista, vähentää kipua ja tulehdusta.

KokoKoira on kerännyt nopeasti vakiasiakaskuntaa, ja tässä Niemistön oma harrastaminen ja verkostot koiraharrastuspiireissä ovat olleet avainasemassa.

– Puskaradio on ollut paras markkinointikanava. Koiranomistajat arvostavat toisten harrastajien suosituksia, kun kyseessä on tärkeä perheenjäsen. KokoKoiran omat kotisivut julkaistiin äskettäin. Olen myös solminut yhteistyökumppanuuksia eri koirayhdistysten kanssa.

20190606 071807746 iOSHeili ja laumakaverinsa bordercollie Teme odottavat herkkuja, joita Niemistö tarjoilee aina hoidon jälkeen. ”Ne oppivat nopeasti, että herkkuja on luvassa. Monet yrittävät aloittaakin käyntinsä herkkupurkkien ääreltä.”

Niemistön mukaan yrittäjyydessä vaikeinta on ollut pitää koko paletti kasassa:

– Aikataulujen kanssa pitää olla valmis joustamaan asiakkaiden tarpeiden mukaan. Toimitilat oman kodin yhteydessä kyllä helpottavat arkea ja lasten kouluihin kuskaamista. Kun on hiljaisia päiviä, pakkaan lapset ja koirat autoon ja lähdemme retkeilemään. Kisakoirani Maurin kanssa treenaus onnistuu melkein missä vaan, hän hymyilee.

Startian palvelut alkavalle yrittäjälle Varaa aika yritysneuvojalle‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Yhteistyö avainasemassa menestykseen

05.06.2020 | Uutiset
Heidi Uskaure toimii yksinyrittäjänä yrityksessä nimeltä Pieni Idea. Uskaure kuvailee yritystään luovien agenttien toimistoksi, joka tarjoaa matalan kynnyksen markkinointiapua niin pieniin kuin suurempiinkin tarpeisiin. Yritys koostuu joukosta erinäisiä freelancereita, jotka tekevät markkinointia yhdessä Vaasan alueella sekä muualla Suomessa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

04.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020 | Uutiset
Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.
Lue lisää

Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.
Lue lisää

Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020 | Uutiset
Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?
Lue lisää

Uutisia MoveIT-hankkeesta

26.05.2020 | Uutiset
Uusi kuski liikkumisen hankkeeseen ja Vaasan kaupungille valtionavustusta joukkoliikenteen brändäystä varten.
Lue lisää

Vaasa.fi Kuntamarkkinoinnin SM-finaaliin

25.05.2020 | Uutiset
Ainutlaatuinen seudullinen verkkopalvelu vaasa.fi on valittu Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun finaaliin. Kuntaliiton mukaan finaaliin valituissa töissä on pohjana huolellista brändityötä ja tuloksena elinvoiman ja kehityksen voimistumista.
Lue lisää