Koirien Kuntopajalla kuntoutetaan ja ennaltaehkäistään

16.03.2022

IMG 2047 rajattu”Kaikki koirat, niin harrastuskoirat kuin lemmikitkin kärsivät talvisin liukastumisista aiheutuvista vammoista. Fysiikkaharjoittelulla voidaan kuntouttaa, mutta myös vahvistaa lihaksia ja ennaltaehkäistä vammoja.” Merja Fröbergin 10-vuotias Qilla-cockerspanieli näyttää tasapainotyynyllä mallia.

Koirat ovat aina olleet tiiviisti mukana vaasalaisen Merja Fröbergin elämässä. Aktiivinen koiraharrastaja sai rakkaasta harrastuksestaan – elämäntavastaan – itselleen myös sivutoimisen työn, kun Koirien Kuntopaja käynnisti toimintansa elokuussa 2021. Toiminnalle löytyi sopivat tilat Klemettilästä, ja nyt Kuntopajan ajanvarauskalenteri täyttyy varauksista koirien fysiikkatreeneihin, hierontaan ja vesiallasharjoitteluun.

Päivätyössään IT-alan kehityspäällikkönä toimivan Merja Fröbergin ajatus perustaa sivutoiminen yritys lähti omista aktiivisista harrastuskoirista. Agilityä ja pelastuskoiratoimintaa harrastanut ja kouluttanut Merja huomasi, että koiran kuntouttaminen vamman tai tapaturman jälkeen on yksinäistä puuhaa.

– Ohjeita löytyy kyllä, mutta ammattitaitoista eläinfysioterapeuttia ei löydy ihan läheltä. Itse ajelin aina Tampereelle ja Raumalle asti koiraani kuntouttamaan. Siksi lähdin kouluttautumaan urheilukoirien fysiikkaohjaajaksi ja suorittamaan fysiikkavalmentajan tutkintoa. Olen myös kouluttanut agilitykoirien hyppytekniikkaa ympäri Suomea ja valmistunut koirahierojaksi vuonna 2021.

Kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää harjoittelua

IMG 2002 rajattuMerjan lyhytkarvainen collie Sega pääsi Koirien Kuntopajalle näyttämään mallia vesiallasharjoittelusta.

Koirien Kuntopajalta löytyy vesiharjoittelumatto, jolla kävely sopii erityisesti tapaturmasta, vaivasta tai leikkauksesta kuntoutuvalle koiralle, mutta se on myös mukavaa liikuntaa uimisesta pitävälle koiralle talvikaudella.

– Suurin asiakasryhmä on harrastuskoirat, esimerkiksi agilitykoirat. Fysiikkavalmennus ja vesikävelymatolla – harva koira sillä oikein juoksee – harjoittelu vahvistaa lihaksia ja ehkäisee vammojen syntymistä. Myös perheiden lemmikit ja lenkkikaverit sekä jo ikääntyneet koirat nauttivat harjoittelusta makupalojen houkuttelemana, Merja kertoo ja jatkaa:

– Kaikki harjoittelu ja koirien kehonhuolto tapahtuu aina koiran omilla ehdoilla, ei pakottamalla. Eräs asiakas hämmästeli, kun yli 14-vuotias koiransa suorastaan riehaantui fysiikkaharjoittelussa. Makupaloilla on valtava voima, hän hymyilee.

– Kaikki koirat, niin harrastuskoirat kuin lemmikitkin kärsivät talvisin liukastumisista aiheutuvista vammoista. Fysiikkaharjoittelulla voidaan kuntouttaa, mutta myös vahvistaa lihaksia ja ennaltaehkäistä vammoja.

Koirien Kuntopaja tekee yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa, joten asiakkaita ohjataan tarvittaessa eläinlääkärin vastaanotolle tai eläinlääkärin hoidon jälkeen kuntoutukseen.

Asiantuntijat alkavan yrittäjän apuna

IMG 2094 rajattuMerjalla oli jo ennestään Y-tunnus, mutta hän kääntyi Uusyrityskeskus Startian puoleen, kun oli aika rekisteröidä yritys kaupparekisteriin ja rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi.

– Nämä yrityksen perustamisen tekniset toimenpiteet menivät helpolla, mutta eniten mietitytti kannattavuus ja niihin liittyvät laskelmat sekä yhtiömuodon valinta. Sain paljon tukea yritysneuvojalta näihin pohdintoihin, ja yksi tärkein saamani neuvo olikin hyvän kirjanpitäjän valitseminen, Merja kertoo.

Merja on luottanut kirjanpitäjän lisäksi ammattilaisen apuun myös kotisivujen ja markkinointimateriaalin tekemisessä:

– Osaan itsekin jonkin verran kotisivujen tekemistä, mutta siihen olisi kyllä kulunut liikaa aikaa. Nyt sain heti keskittyä asiakastyöhön, kun ammattilainen teki kotisivut ja muut materiaalit.

Kuntopajan toimitilat Merja löysi pienen etsinnän jälkeen. Tärkeää oli paitsi toiminnalle juuri sopivan kokoiset tilat, mutta myös pysäköintimahdollisuudet lähellä sekä naapuruston myönteinen suhtautuminen koira-asiakkaisiin.

– Vuokranantaja myös remontoi tiloja toimintaani varten. Tänne mahtuu samanaikaisesti kolmekin koiraa tekemään fysiikkaharjoittelua ja kaikille välineille on riittävästi säilytystilaa.

Edes vähän on enemmän kuin ei yhtään

IMG 2071 rajattuPäivätyön ja sivutoimen lisäksi Merja ehtii lenkkipoluille ja harjoittelemaan kolmen koiransa kanssa. Tällä kertaa omistajansa mukana Klemettilässä sijaitsevalle Kuntopajalle hieronnasta pääsi nauttimaan cockerspanieli Qilla.

Päivätyön ja sivutoimen lisäksi Merja ehtii lenkkipoluille ja harjoittelemaan 3-vuotiaan labradorin Novan, 9 kuukauden ikäisen lyhytkarvaisen collien Segan sekä 10-vuotiaan cockerspanielin Qillan kanssa.

– Omat koirat ja asiakkaiden koirien kanssa työskentely on hyvää vastapainoa päivätyölle, jossa työstetään pitkäjänteisesti yhtä projektia vuodesta puoleentoista vuotta. Koirien kanssa työskennellessä reaktiot näkee heti, ja koirien ja niiden omistajien auttaminen on palkitsevaa.

– Koiranomistajat ovat entistä tietoisempia lemmikkiensä hyvinvointiin vaikuttavista seikoista. Joskus on vaikea havaita muutoksia oman koiransa käytöksessä, mutta erilainen liikkuminen, haluttomuus liikkua ja muutokset ruokahalussa ja lepoajoissa ovat hyviä merkkejä, joita kannattaa seurata. Kaikille koirille voi tulla lihasjumeja ja kireyksiä, aivan kuten ihmisillekin. Jos hieronnassa huomataan isompia vaivoja, koira ohjataan aina eläinlääkärille, Merja kertoo.

Hän antaa synninpäästön koiranomistajille, jotka harmittelevat, etteivät ehdi tai jaksa panostaa koiriensa säännölliseen lihaskuntoharjoitteluun.

– Jos ei ole ikinä harjoitellut lihaskuntoa koiran kanssa, on kerran kuukaudessakin enemmän kuin ei yhtään. Luonnollisesti säännöllinen harjoittelu on plussaa, mutta täytyy olla myös armollinen itselleen. Vesimattoharjoittelussa käydään yleensä säännöllisesti kuuriluontoisesti, mutta fysiikkaharjoittelussa käydään noin 4–6 viikon välein ja käyntikertojen välissä tehdään harjoituksia kotona. Koirien Kuntopajalta saa aina mukaansa myös ohjeet kotiharjoitteluun, Merja päättää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää