Kiiston lentopalloilija näkee yrittäjyyden yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona

05.10.2022

20220915 125607 rajattuna30-vuotias Startia sai juhlavuotensa kunniaksi kummipelaajan Vaasan Kiiston naisten lentopallon 1-sarjajoukkueesta. Startian kummipelaaja Ilona Raitis kävi tapaamassa yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundarsia ja kuulemassa parhaimmat vinkit yrityksen perustamiseen.

Toista vuotta VAMKissa ympäristöteknologiaa opiskeleva Ilona näkee opiskelemansa alan tarjoavan monia työllistymismahdollisuuksia tulevaisuudessa. Oman konsultointiyrityksen perustaminen on yksi niistä.

– Ympäristölupien lainsäädäntö on niin haastavaa, että avuksi tarvitaan konsultointiyrityksiä. Esimerkiksi huoltoasemat tarvitsevat ympäristöluvan. Lisäksi olisi tietenkin mukavaa olla oman itsensä pomo etenkin joustavien työaikojen takia, eikä vähiten juuri lentopallon vuoksi. Yrityksen perustamista on kuitenkin harkittava tarkkaan, koska se vaatii niin paljon resursseja, Ilona toteaa.

– Lupiin liittyen täytyy myös muistaa, että jotkut toimialat ovat luvanvaraisia. Startia auttaa kyllä näissäkin asioissa yritystä perustettaessa. Mutta yrittäjyys on varmasti hyvä vaihtoehto ja lentopallon kautta voi saada rakennettua verkostoja, joita voi sitten hyödyntää asiakkaiden hankinnassa, rohkaisee Räihä-Pundars.

Opiskelijasta yrittäjäksi?

Yrityksen perustaminen lähtee liikkeelle liikeideasta, jonka jälkeen täytyy miettiä, onko tuotteelle tai palvelulle ylipäätään kysyntää. Yrittäjäksi aikovan täytyy liiketoimintasuunnitelmassa ottaa huomioon myös talousasiat. Jos ei osaa hoitaa omaa talouttaan, ei todennäköisesti pysty hoitamaan myöskään yrityksensä taloutta. Lisäksi alkupääoman pitää olla kunnossa.

– Jos siirtyy opiskelijasta kokopäiväiseksi yrittäjäksi, voi hakea starttirahaa. Sitä ei kuitenkaan myönnetä, jos toimii yrittäjänä vain osa-aikaisesti. Periaatteessa yrityksen voi perustaa ilman omaa pääomaa, mutta suositus on että aloittamiseen löytyy vähän omaa rahaa. Toiminimimuotoisen yrityksen laina on omaa, henkilökohtaista lainaa kun taas osakeyhtiöissä oy toimii juridisena henkilönä. Pankki haluaa kuitenkin usein esimerkiksi oman asuntosi oy:n lainojen vakuudeksi. Minun neuvoni on, että älä panttaa omaa henkilökohtaista omaisuuttasi lainan vakuudeksi, vaan käytä Finnveran takausta, neuvoo Räihä-Pundars.

Kaikista yrittämiseen liittyvistä yksityiskohdista löytyy paljon hyvää asiaa alkavan yrittäjän perustamisoppaasta, mutta yrittäjyydestä haaveilevan kannattaa tulla vierailulle Startiaan. Se ei maksa kuin aikaa ja säästää monelta murheelta.

– Haluan vielä muistuttaa, että jos päädyt yrittäjäksi niin älä myy työtäsi liian halvalla! Oman työn arvon arviointi on kaikkein haastavinta, mutta oma toimeentulo pitää varmistaa, Räihä-Pundars painottaa.

20220915 125622 kuva 2 normikoko tiedot pois

Opiskelijoissa on Vaasan seudun tulevaisuus

Ilonan toi alun perin Turusta Vaasaan lentopallo. Hänen mukaansa Vaasa oli sijoittunut hyvin sarjataulukossa ja kaupungissa pystyi opiskella ympäristöteknologiaa. Kesätyöt ovat parin viime vuoden aikana vieneet Helsinkiin, mutta tarkoituksena on saada seuraavaksi töitä Vaasan seudulta.

– Tämä on hyvä paikkakunta teknisen alan opiskelijalle; sopivia työpaikkoja tarjoavia yrityksiä on paljon ja toisaalta koulutukseni on niin laaja, että paikkakunnalla on paljon mahdollisuuksia ja tarjottavaa.

 – Opiskelijat ovat vahvuus- ja voimatekijä, ja toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni jäisi tänne Vaasan seudulle, toteaa Räihä-Pundars.

Ilona on ollut tyytyväinen Vaasan tarjoamiin mahdollisuuksiin:

– Itse olen tykännyt Vaasasta; tämä on kuitenkin nimenomaan kaupunki, vaikka samalla kompakti. Etäisyydet ovat niin lyhyitä, että pyörällä pääsee pääsääntöisesti 15 minuutissa perille. Ennen ajoin autolla esimerkiksi 40 minuuttia Turun keskustaan treeneihin. Jos kaikki muut palaset osuvat kohdalleen, kuka tietää viekö tie tänne pysyvämminkin.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää