Kiertotalouden edistämiseen on tartuttava heti

21.11.2018

panelistitkaikkiMari K. Niemen vetämässä paneelikeskustelussa mukana olivat Rurik Ahlberg, Joakim Strand, Maija Alasalmi, Tommi Kajasoja ja Susanna Koski. Koski painotti, että kiertotalouden edistäminen ei ole mikään ”sit ku” -asia.

ReThink-seminaari 19.11. pureutui selvästi ajankohtaiseen aiheeseen, sillä Westenergyn, VASEKin ja Vaasan yliopiston yhteistyönä järjestämä tilaisuus ”myytiin” loppuun jo viikkoa ennen h-hetkeä.

VEBICin tuore johtaja Suvi Karirinne määritteli avauspuheenvuorossaan kiertotalouden olevan sekä teknologiaa, asiakaskeskeistä toimintaa että kestävää kehitystä.

– Lineaarisen arvoketjun tehottomuus muunnetaan kiertotalouden avulla kiertäväksi arvoketjuksi ja liiketoiminnan lisäarvoksi. Jätteestä otetaan sen arvo talteen.

OlliAlhoniemiWestenergyn toimitusjohtaja Olli Alhoniemi muistutti Westenergyn jätteenpolton olevan kiertotaloutta parhaimmillaan, kun kierrätettäväksi kelpaamattoman jätteen energia muutetaan polttamalla höyryksi ja sitä kautta kaukolämmöksi ja sähköksi. Yli jäänyttä pohjakuonaa käytetään maanrakentamisessa.

– Ympärillämme tehtävä yhteistyö on avainsana menestykseen. Olemme myös hyödyntäneet Vaasan yliopiston vahvaa tutkimustyötä.

Tästä esimerkkinä oli Vaasan yliopiston opiskelijoiden esittelyt jakamis- ja kiertotaloushanke Sharessa tehdyistä tutkimuksista. Sanna Korpela oli tutkinut pohjakuonan käyttöä tierakentamisessa laskentatoimen näkökulmasta ja Kristian Lehtikangas energian- ja ruoantuotannon symbioosia.

– Kiertotalouden ekosysteemejä tarvitaan, jotta hyödyt, kustannukset ja riskit voidaan jakaa. Kiertotalouden on tuotava myös jotain viivan alle, tutkija Karita Luokkanen-Rabetino Vaasan yliopistolta muistutti.

TommiKajasojaDelete Group Oyj:n konsernijohtaja Tommi Kajasoja (vasemmalla) vakuutti, että Vaasan seutu on Deletelle varteenotettava vaihtoehto. Perusteluina hän luetteli EnergyVaasa-energiaklusterin, korkeakoulut ja niiden tarjoamat tutkimusmahdollisuudet sekä Vaasan sataman, sillä yhtiöllä on toimintaa myös Ruotsissa.

– Kun markkinat tukevat laajentamista, logistiikka on kunnossa ja materiaalivirroissa riittävät volyymit, voi investointisuunnitelmat alkaa välittömästi, Kajasoja valotti yhtiön kriteerejä.

Iltapäivän päätteeksi keskityttiin vielä Innolabin johtaja Mari K. Niemen vetämään paneelikeskusteluun, johon osallistuivat kansanedustajat Joakim Strand ja Susanna Koski, Tommi Kajasoja, kunnanjohtaja Rurik Ahlberg sekä kehittämispäällikkö Maija Alasalmi Vaasan kaupungilta. Hänen poimittiin yleisön joukosta panelistiksi paikkaamaan estynyttä kaupunginjohtaja Tomas Häyryä.

– Wärtsilän Jaakko Eskolan mukaan Vaasan seudulla on maailman paras malli tehdä yhteisyötä, kun sitä tekevät yhdessä toistensa kanssa kilpailevat mutta myös yhteistyötä tekevät yritykset sekä korkeakoulut, vastasi Strand Niemen kysyessä mistä kiertotalousklusterin rakentamiseen saadaan vetoapua.

Ahlberg muistutti, että klusteria ollaan vasta rakentamassa ja sitä tosiaan täytyy rakentaa, sillä ne syntyvät harvemmin sattumalta:

– Tarvitaan vähän onnea, vähän taitoa ja osaamista sekä vuosien verran kovaa työtä. Meillä on täällä tuotannollista teollisuutta, joten klusterin vaatimaa volyymiä löytyy. Seudulla on juuri sitä mitä tarvitaan.

Niemi kysyi Kajasojalta tämän ulkopuolisen silmin muodostettua mielipidettä siitä, missä Vaasan seudun pitäisi vielä tulla paremmaksi. Kajasojan mukaan seudulla pitäisi pitää vielä enemmän ääntä onnistumisista ja tehdä kiertotaloudesta koko seudun asia:

– Ei klusteria powerpoint- ja kravattipiireissä pelkästään rakenneta. Pienetkin yritykset on saatava mukaan rohkeasti tekemään ja yrittämään.
Koski painotti, ettei kiertotalous ole mikään ”sit ku” -asia, vaan siihen on tartuttava juuri nyt:

– Energiaklusteri on ehkä jäänyt osalle vähän abstraktiksi asiaksi, mutta kiertotalous ja ympäristöasiat tarjoavat luonnollisen tarttumapinnan osana ihmisten arkea. Ideaalissa tilanteessa kiertotaloudesta tulee osa vaasanseutulaisten ajattelutapaa.

Strand muistutti, ettei ilmastonmuutoksen vastaista työtä tehdä pelkästään energiaklusterissa:

– Kiertotaloutta pitäisi seudulla peilata globaaliin jalanjälkeen. Tämä ajattelutapa on yhteistä energiaklusterin toimijoiden kanssa. Me kaikki olemme lähettiläitä, ja pienilläkin firmoilla on osana klusteria mahdollisuus päästä maailmalle.

Kajasoja kannusti viemään asiaa dialogin kautta eteenpäin, ja Alasalmi muistutti, että kiertotalouden olisi hyvä olla kuntien ja kaupunkien strategioissa ihan siellä ylätasolla, jotta asian kanssa edettäisiin. Niemi kehaisikin Vaasan seutua siitä, että seudulla on totuttu tekemään yhteistyötä ja saamaan ihmiset saman pöydän ääreen.

GoranOstbergKiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg kertoi, että klusterin kotisivut osoitteessa www.renergi.fi on juuri avattu. Sivusto tulee rakentumaan yhdessä klusterin muotoutumisen kanssa. ”Kiertotaloushankkeella on paljon uusia ideoita, mutta pitkäjänteistä rahoitusta tarvitaan, jotta saadaan vietyä asioita eteenpäin vauhdilla”.

yleisoWestenergyn sali täyttyi ääriään myöten. Seuraava kiertotalouteen keskittyvä seminaari on jo suunnitteilla, ja Vaasa EnergyWeekillä maaliskuussa kiertotalous on yhtenä aihealueena.

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää