ReTuna www

Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg vieraili tammikuussa Eskilstunassa tutustumassa kierrätysteemaiseen ReTuna-ostoskeskukseen. ReTunassa toimii 12 eri liikettä ja kahvilaa ja siellä on tilaa myös tapahtumien ja konferenssien järjestämiseen. ReTuna on toiminut noin 2,5 vuotta hieman Eskilstunan keskustan ulkopuolella, kierrätysaseman yhteydessä.

Vuosittain kierrätysasemalla ja ReTunassa vierailee yli 250 000 asiakasta. Liikkeet ovat yksityisessä omistuksessa, ja materiaalien keräyksen hoitaa jäteyhtiö. Kaikilla liikkeillä on omat varastotilansa, joihin jäteyhtiö toimittaa kierrätetyt materiaalit ilmaiseksi. Yritykset ovat varastotiloihin kiinnittäneet esille tarkat listat siitä mitä materiaaleja ja tuotteita he ottavat vastaan. Jokainen yritys voi sitten itse valita mitä näistä vastaanottamistaan materiaaleista ja tuotteista myy suoraan eteenpäin, mitä korjataan ja mitkä heitetään pois. Tuotteiden ja materiaalien sisäänostohinta on siis nolla kruunua. ReTunan yritysten viime vuoden liikevaihto oli yhteensä 11 miljoonaa kruunua eli lähes 1,2 miljoonaa euroa.

varumottagningen www
Kierrätysmateriaalin vastaanotto

ReTuna-ostoskeskuksesta löytyy muun muassa vaatekauppa, käytettyjä urheiluvarusteita myyvä liike, käytettyjen kodinkoneiden ja rakennustarvikkeiden myymälä, atk-laitteisiin ja viihde-elektroniikkaan keskittynyt liike sekä useita myymälöitä, joissa myydään kierrätysmateriaaleista valmistettuja uusia tuotteita tai korjattuja tuotteita kuten sisustustuotteita ja tekstiilejä. Löytyypä ostoskeskuksesta myös kukkakauppa, jonka valikoimassa on ekologisia kasveja ja niihin liittyviä tarvikkeita, kierrätysmateriaaleista luonnollisesti.

Östbergin mielestä korkealaatuisten kierrätysteemaisten kauppojen keskittymä on erittäin mielenkiintoinen konsepti:

– Liikkeet ovat kannattavia, jos tuotteet tai materiaalit tuotteisiin saadaan ilmaiseksi. Tuotteiden hinnat ovat alhaisia ja kuulemma se on ollut edellytyskin sille, että ihmiset löytävät liikkeisiin asiakkaiksi. ReTunan tiloissa järjestetään myös paljon tapahtumia, jotka tuovat asiakkaita. Lelujen tai vaatteiden vaihtopäivät houkuttelevat erilaisia asiakasryhmiä. ReTuna houkuttelee asiakkaita suurelta alueelta, ja viikonloppuisin Eskilstunassa käy asiakkaita jopa Tukholman alueelta saakka.

Ecoflora www– Tällainen konsepti, joka on jotain ihan muuta kuin kirppis, olisi mielenkiintoista saada myös Vaasan seudulle. Kyse on korkeatasoisesta ostoskeskuksesta, josta löytyy second hand -kauppoja, lähiruokaa tarjoavia kahvila-ravintoloita ja joka toimii myös kiertotalouden tapahtumapaikkana. Liiketoiminta perustuu siihen, että tavara, joka muutoin menisi poltettavaksi jätteeksi pelastetaan ja kierretään, Östberg kertoo ja jatkaa:

– Vaasan seudulla on paljon käsityöläisiä, jotka voisivat hyödyntää kierrätysmateriaaleja tuotteidensa valmistuksessa. Myöskin erilaiset korjaamot sopisivat tähän konseptiin, kuten esimerkiksi suutari, ompelijat, pienkonekorjaajat, huonekaluverhoomo ja rakennustavaroiden entisöijät. Ehkä saman katon alla toimiessaan ne saisivat uutta asiakaskuntaa ja synergiaetuja toisistaan. Sijainti on erittäin tärkeä, materiaalien keräämisen täytyisi onnistua lähellä liikkeitä ja tuotteiden valmistuspaikkaa, jotta kuljetuskustannukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

RePets www– Tällaisen toteuttamiseksi tarvitaan seudun kaikki toimijat saman pöydän ääreen. Konsepti on alustavissa keskusteluissa herättänyt paljon kiinnostusta. Jos tämä kiinnostaa, otathan yhteyttä, Östberg kehottaa lopuksi.

 

Goran Ostberg vari pieninelio
Göran Östberg
projektipäällikkö
0500 366 097
Kiertotalous

 

EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle