Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020

TommiVirkama 600pxStartian johtaja Tommi Virkama.

Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin valtakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.

– Yhä useampi perustamisneuvonnassa ollut asiakas päätti ryhtyä toimimaan yrittäjämäisesti jonkin laskutuspalvelun kautta, eli ”ryhtyi kevytyrittäjäksi”, kertoo Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

Pohjimmiltaan yrittäjyyden suosio on positiivinen asia, mutta ilmiössä on kuitenkin puolensa.

– Ilmiö näkyy kaikkialla, mutta korostuu suurissa kaupungeissa. Voisi melkein sanoa, että teknisesti yrityksen perustaminen on jo liiankin helppoa. Helppous ei ole poistanut tarvetta kirkastaa liikeideaa, varmistaa kannattavuutta tai perehtyä verotukseen ja yritystoiminnan vaatimiin lupiin, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama pohtii.

Vaasan seudulla maahanmuuttajataustaisia uusyrittäjiä lähes viidennes

Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden osuus on ollut kasvussa jo pidempään. Pääkaupunkiseudun uusyrityskeskuksissa voi lähes 40 % asiakkaista olla maahanmuuttajataustaisia ja Startiassa heidän osuutensa on miltei 20 %. Keskiarvo koko maan uusyrityskeskuksissa on noin 5 %.

– Tarjoamme perustamisneuvontaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Se on huomattu, että englantia saa koko ajan käyttää enemmän ja enemmän, Virkama kertoo.

Yhteensä Startian kautta perustettiin viime vuonna 202 yritystä. 553 asiakasta kävi yrityksen perustamisneuvonnassa.

Tilastot osoittavat että 90 % Startian avulla perustetuista yrityksistä on toiminnassa kahden vuoden jälkeen aloittamisesta ja 80 % viiden vuoden jälkeen, kun taas noin 50 % kaikista perustetuista yrityksistä on lopettanut toimintansa kolmen vuoden jälkeen.

 

Linkki SUK:n teidotteeseen‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

09.04.2020 | Uutiset
Yksinyrittäjät voivat hakea tukea koronavirustilanteessa. Tukea voi hakea yrityksen YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. Yksinyrittäjätuen hakulomake ja siihen liittyvät ohjeet julkaistaan mahdollisimman pian tällä sivulla.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.04.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten auttamiseksi työskennellään väsymättä

08.04.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.
Lue lisää

Korona-ajan palvelusi vaasa.fi -sivustolle

08.04.2020 | Uutiset
Onko kaupassasi tai liikkeessäsi jokin sellainen palvelu, jota haluat tarjota korona-aikana ihmisten arjen helpottamiseksi?
Lue lisää

VASEKin yhtiökokouksessa henkilövalintoja – poikkeuksellisesti etänä

07.04.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 7.4.2020 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kenneth Dalkvist VASEKin uusi yritysneuvoja

06.04.2020 | Uutiset
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Lue lisää

Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa

02.04.2020 | Uutiset
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Lue lisää

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää