Kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä virheitä, jotka olisivat vältettävissä

24.01.2020

yritysneuvoja Antti Alasaari.Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa, ja onko se nimestään huolimatta ollenkaan yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyydestä on tullut yksi suosittu tapa alkaa yrittäjäksi, sillä se sopii hyvin sivutoimiseen työhön, esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella.

Aika usein kevytyrittäjäksi ryhdytään oman harrastuksen tai intohimon myötä. Kun osaamista kertyy, nousee helposti esiin mahdollisuuksia tienata sillä jotain. On kuitenkin vaikea arvioida, paljonko kysyntää osaamiselle on, ja onko liikeidealla mahdollisuutta tienata niin paljon, että päivätyöstä kannattaisi luopua.

Vaikka ei ajattelekaan ryhtyvänsä ”oikeaksi” yrittäjäksi, kannattaa yrittäjämäistä toimintaa eli kevytyrittäjyyttä harkitsevan kuitenkin käydä keskustelemassa suunnitelmistaan, laskelmistaan ja muista seikoista uusyrityskeskuksessa. Uusyrityskeskuksen neuvojat auttavat taklaamaan mahdollisia haasteita ja valitsemaan erilaisista yritysmuodoista tilanteeseen ja ideaan sopivimman – oli se sitten kevytyrittäjyys, toiminimiyrittäjyys tai osakeyhtiö.

Kevytyrittäjä terminä on hieman monimutkainen, sillä siitä ei ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää tai lainsäädäntöä. Kyseessä on yhden laskutuspalvelun toiminnalleen antama markkinointinimi, joka on myöhemmin laajentunut yleissanaksi ja myös muiden vastaavien toimijoiden käyttöön. Pääsääntöisesti kevytyrittäjällä tarkoitetaan yrittäjämäisesti työskentelevää henkilöä, joka lähettää laskut tehdystä työstä valitsemansa laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu sopii lähinnä omien palveluiden myymiseen.

Laskutuspalvelun asiakkuus ei automaattisesti tee yrittäjäksi, koska toiminnalle ei tule prosessissa omaa Y-tunnusta. Toisaalta on laskutuspalveluita, joissa toiminnalle tulee Y-tunnus, mutta yritystä ei merkitä kaupparekisteriin. Eli hieman hämmentävä viidakko.

Laskutuspalvelut siis hoitavat yrittäjän puolesta laskutuksen, paperityöt ja työnantajamaksut. Luonnollisesti he haluavat korvauksen työstä, joten tavallisesti laskusta vähennetään 3–5 prosentin palvelumaksu. Lisäksi laskutuspalvelu on yleensä ALV-velvollinen, jolloin mahdollinen etu ALV-vapautuksesta menetetään. On myös tärkeä ymmärtää, etteivät laskutuspalvelut tee hyväntekeväisyyttä, vaan rahoittavat palvelumaksuilla oman liiketoimintansa. Kannattaa tutustua tarkkaan palvelun ehtoihin ja kustannuksiin.

Kevytyrittäjyyttä pidetään helpompana kuin tavallisen yrityksen perustamista, ja paluu tavallisiin päivätöihin tapahtuu sujuvammin. Kevytyrittäjyys on hyvä ponnahduslauta täysipainoiselle yrittäjänuralle, mutta kannattaa jossain vaiheessa kuitenkin palata uusyrityskeskukseen juttelemaan yritysneuvojan kanssa: onko toiminta jo niin laajaa, että yrityksen perustaminen onkin paras vaihtoehto? Vieläkö starttirahan saaminen on mahdollista siirryttäessä kevytyrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi?

Vaikka kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa, ei siihenkään kannata lähteä ilman kunnollisia suunnitelmia, vaan on tiedettävä mitä on tekemässä. Tavoitteena on onnistua ja menestyä, joten kannattaa käyttää asiantuntija-apua hyväkseen, sillä kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä niitä virheitä, jotka olisi helposti vältettävissä.

Tavoitteenamme on elinvoimaiset yritykset, yritysmuodosta tai yritysmuodon puutteesta riippumatta. Jokaisen idea, tavoitteet, haaveet ja tilanteet ovat erilaisia. Varaa perustamisneuvontaamme aika, niin mietitään juuri sinulle parhaat ratkaisut.

Antti Alasaari
yritysneuvoja
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia

Kolumni on julkaistu aiemmin Vaasa Insiderissä 23.1.2020‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää