Kestävä liikkuminen pysyi opinnäytetyön pääaiheena koronasta huolimatta

15.12.2020

MatiasBask ValtteriMassenko 800pxMatias Båsk ja Valtteri Massenko vaalivat kestävää liikkumista.

Alkuvuodesta 2020 VAMK:issa ympäristöteknologiaa opiskeleva Valtteri Massenko valmisteli opinnäytetyötään. Työssä oli määrä käsitellä maalis-huhtikuussa käynnistyviä kestävän liikkumisen pilotteja, joita MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeessa oltiin toteuttamassa. Vaan kuinka ollakaan, korona siirsi pilotit hamaan tulevaisuuteen, ja Massenkon oli keksittävä uusi aihe lopputyölleen.

Taustatyö kestävän liikkumisen teoriasta oli jo tehtynä, joten järkevintä oli jatkaa samalla linjalla mutta hieman eri näkökulmasta.

– Totesimme yhdessä toimeksiantajani VASEKin kanssa pandemian alkuvaiheessa, että katsotaan, mihin tilanne kehittyy ja pohditaan uutta suuntaa alkukesästä, Massenko muistelee.

Alkuperäisen aiheen torppaaja uuden aiheen päänäkökulmaksi

Ironista kyllä, Massenkon alkuperäisen opinnäytetyön aiheen estänyt korona pääsi keskeiseen asemaan uudessa työssä: Kestävä liikkuminen näkökulmana koronaviruspandemian jälkeen muotoutui lopputyön lopulliseksi otsikoksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa koronaviruspandemian aiheuttamia vaikutuksia kestävän liikkumisen käyttöön ja tunnistaa tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa myös sen jälkeisessä ajassa.

Tutkimus koostuu teoriaosuudesta ja sen pohjalta laaditusta teemahaastattelusta, joka tehtiin yhdeksälle liikkumisen asiantuntijalle. Tutkimuksen loppupäätelmissä todettiin, että koronaviruspandemian seurauksena ihmiset ovat saattaneet omaksua uusia liikkumiskäytäntöjä. Joukkoliikenteen tulevaisuuteen liittyy hyvin paljon epävarmuutta, sillä vielä ei voida tietää, kuinka viruksen pelko ja uudet, opitut tottumukset vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen ja valintoihin pandemian jälkeenkin.

– Joukkoliikenteen lisäksi myös yhteiskäyttö- ja kimppakyytipalvelut saavat todennäköisesti odotella pandemian päättymistä, MoveIT-hankkeen projektipäällikkö ja Massenkon ohjaajana toimeksiantajan puolelta toiminut Matias Båsk huomauttaa.

– Haastatteluvastausten monipuolisuus yllätti. Tulevaisuuden spekulointi toki perustuu arvailuihin, joten on selvää, että eri ihmisiltä saa erilaisia vastauksia. Muutoin tutkimustulokset eivät ihmetyttäneet. Pandemia voi toimia katalysaattorina erinäisille muutoksille työskentely- ja liikkumistottumuksissamme – esimerkiksi etätyöstä on puhuttu jo vuosikymmeniä, ja sen arvellaan nyt yleistyvän roimasti pandemian jälkeenkin, Massenko kertoo.

Massenkon tutkimus oli selvästi onnistunut, sillä se sai arvosanakseen korkeimman mahdollisen eli 5.

Päästötavoitteiden saavuttaminen vaatii tekoja

Massenkon mukaan seuraavan liikkumismuodon Vaasan seudulla pitäisi olla liikkuminen palveluna –konsepti (mobility as a service, MaaS) ja sen mahdollistamat liikkumispaketit ja matkaketjut.

– Niiden leviäminen ja käyttöönotto on ollut vielä varsin alhaista, mutta alalla olisi suurta potentiaalia, hän toteaa.

Seudulla ja koko maassa on kovat tavoitteet vähähiilisyyden suhteen ja toteutuakseen ne edellyttävät toimia. Massenko haluaakin lähettää päättäjille asiaan liittyviä terveisiä:

– Eihän tästä huolta aiheuttavasta tilanteesta huolimatta unohdeta niitä päästötavoitteita.

Joulukuun puolivälissä insinöörin paperit kouraansa saavan Massenkon omat tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki, mutta kiinnostus kestävään liikkumiseen heräsi kunnolla opinnäytetyöprosessin myötä.

– Kiinnostaisi päästä kehittämään kestävää liikkumista Vaasan seudulla, hän sanoo.

– Hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen vaatii tekoja, ja kestävään liikkumiseen pyrkiminen on keskeinen osa toimenpiteistä, joilla tavoitteisiin päästään, Båsk painottaa.

 

Valtteri Massenkon opinnäytetyö Theseuksessa 

Lue lisää MoveIT-hankkeesta



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää