Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021

webbutik 600

Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.

– Pienyrittäjän erityisesti kannattaa hyödyntää digitalisaation ja internetin tarjoamat mahdollisuudet. Verkkokauppa alkaa olla useimmille kuluttajille täysin itsestään selvä kanava, mikä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, Östman muistuttaa. 

Mistä lähteä liikkeelle?

Östman neuvoo yrittäjiä miettimään muun muassa omia tavoitteitaan kaupan suhteen. Paljonko on valmis käyttämään aikaa verkkokaupan ylläpitoon ja tilausten hoitamiseen? Mitä se saa maksaa ja paljonko myyntiä odottaa saavansa? Minkälaista ulkoasua toivoo? Mikä on verkkokaupan kohderyhmä, valikoima, maksutavat ja toimitustavat? Mitä muita toimintoja toivoo verkkokaupalta? 

– Kun erittelee huolellisesti sekä tavoitteensa että vaatimuksensa verkkokaupalle ja sen ominaisuuksille, voi Webcore tai muu alan toimija auttaa eteenpäin ja suositella juuri yrittäjän tarpeisiin parhaiten sopivaa alustaa, Östman kertoo.

Hakukoneoptimointia alusta lähtien

Verkkokaupan voi saada pystyyn jo muutamassa päivässä, mutta sen jälkeen edessä on suurin työ eli tuotteiden syöttäminen kaupan valikoimaan. Östman neuvoo miettimään huolellisesti tuotekategoriat ja niiden alakategoriat:  

– Tuotteiden kuvailussa ei saa tyytyä vain valmistajan kuvaukseen, vaan on mietittävä jokaisen tuotteen avainsanat, jotta ne saavat hakukoneiden kautta parhaan mahdollisen näkyvyyden. Hakukoneoptimoinnin strategia on oltava valmiina jo heti alusta lähtien.

Analysoi ja arvioi

Östman päättää tärkeimpään neuvoonsa: 

– Analysoi dataa ja arvioi tuloksia. Paljonko verkkokaupassa on kävijöitä, moniko tekee tilauksen? Paljonko kampanjat, tarjoukset tai mainokset lisäävät myyntiä? Kehitä, hienosäädä ja paranna jatkuvasti. Vaikka aloittaisit verkkokaupan pienessä mittakaavassa, varmista, että toimintasi ja verkkokauppajärjestelmäsi tarjoaa mahdollisuudet myös kasvuun. 

Viisi vinkkiä onnistumiseen:

  1. Verkkokaupassa on oltava selkeä ja yksinkertainen navigointi, hyvät tuotekuvaukset kuvineen sekä hakukoneoptimointi huomioituna.  
  2. Maksuvaihtoehtojen on oltava yksinkertaiset ja luottamusta herättävät. Monen verkkokaupan kasvua hidastaa edelleen asiakkaiden pelko siitä, että he tulevat huijatuiksi. Kauppaehdot on käytävä selkeästi ilmi, samoin GDPR:stä on huolehdittava. 
  3. Rakenna luottamusta ja pyydä asiakkailta arvioita tuotteista. Laita asiakkaiden antamat arviot esille verkkokauppaan. Varmista, että asiakaspalvelusi on saavutettavissa ja yhteydenottokeinot näkyvillä. Uskolliset, tyytyväiset asiakkaat ovat menestyksen avain. 
  4. Huolehdi sujuvasta toimituksesta lupaamiesi toimitusaikojen puitteissa ja käsittele tarkasti kaikki palautteet, reklamaatiot ja asiakaspalautukset. 
  5. Panosta markkinointiin. Jos verkkokauppaasi ei näy, sitä ei ole olemassa. Hyödynnä sosiaalisen median mahdollisuuksia ja mainosta osto- ja myyntisivustoilla. Hyödynnä asiakaslistoja ja lähetä uutiskirjeitä. Kerro tuotteistasi vaikkapa myös blogissasi.  

 

Lue myös: Sosiaaliset mediat muuttuvat, kotisivut pysyvät – Asiantuntijan vinkit kotisivujen perustamiseen

Webinaari verkkokaupan perustamisesta järjestetään suomenkielisenä hieman myöhempänä ajankohtana. Seuraa Uusyrityskeskus Startian ilmoittelua esim. Instagramissa

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää